Érdekes, Igaz történetek

A világ leggazdagabb emberének története, aki nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni az unokájáért

Amikor a világ leghíresebb milliárdosaira gondolunk, általában Rockefeller vagy Bill Gates neve ugrik be, és csak kevesünkben merül fel például Jean Paul Getty neve. Ez csak azért is meglepő, mivel a férfi a múltszázad második felének leggazdagabb embere volt, és a bolygó teljes olajkészletének mintegy 80%-át birtokolta. Bár Jean Paul Getty eleve gazdag családban született, mégis saját lábra állt és egy nem mindennapi életpályát járt be, mire a világ leggazdagabb emberévé vált. Cikkünkben most megpróbáltuk összegyűjteni a milliárdos olajmágnás életének legérdekesebb pontjait.

 

 

 

1 Paul szülei mélyen vallásosak voltak, ezért a legszigorúbb szabályok szerint nevelték őt, arról nem is beszélve, hogy bár nagy vagyonuk volt, fiúkat mégis a spórolásra és a takarékosságra nevelték.

● Mivel a szülők első gyermeke egészen fiatalon elhunyt, ezért megtiltották, hogy Paul kapcsolatot tartson más gyerekekkel, mivel úgy vélték, hogy fertőzést kaphat tőlük. Igyekeztek nem túlságosan kötődni fiúkhoz, ezzel is felkészülve arra, ha esetleg testvéréhez hasonlóan hirtelen elhaláloz.

● Jean Paul Getty olyannyira hitt a reinkarnációban, hogy miután egy iskolai tankönyvben fotót látott Traianus római császárról és felfedezett néhány külső hasonlóságot saját maga és a történelmi személyiség között, úgy gondolta, hogy Traianus lelke él a testében és mindent próbált úgy tenni, ahogy azt a római császár is tette volna.

● Szülei elvárásaival ellentétben Paul nem követte a vallási nézeteket és mindenben a saját feje után ment. Ezért szó szerint drágán megfizetett: apja ugyanis átírta a végrendeletét és fia helyett teljes vagyonát a feleségére hagyta.

2 Amikor Jean Paul elvégezte a Kalifornai majd Oxfordi Egyetemet, úgy döntött, hogy saját vállalkozást indít. Ehhez édesapja havi 100 dollárral járult hozzá.

● Paul 23 éves volt, amikor sikerült megkeresnie első millióját, ami valószínűleg korában is megtörtént volna, ha a fiatalember nem ragaszkodott volna, hogy minden egyes szüleitől kapott fillért kamatostul visszafizessen.

● A Fortune magazin már 1957-ben Amerika leggazdagabb embereként emlegette Pault, aki ekkoriban minden egyes nap körülbelül félmillió dollárral növelte vagyonát.

● Az 1966-os Guinness Rekordok könyvében már a világ leggazdagabb embereként tüntették fel Jean Paul Getty-t, akinek vagyona ekkor nagyjából 1,2 milliárd dollár (2017-es értéken körülbelül 9,1 milliárd dollár) volt.

● Getty egyik leghíresebb mondata úgy szólt, hogy: „hosszú kapcsolat csak akkor lehetséges egy nővel, ha csődbe mész”. Ezt biográfiája is hűen tükrözi, a férfi ugyanis ötször házasodott és minden felesége a lányával azonos korú volt.

3 Ő itt a 29 éves Teddy Getty Gaston, Paul 5. felesége. Válásuk után megírta a „Magány együtt: Életem J. Paul Getty-vel” című könyvet.

● Házasságaiból Paulnak 5 fia született, de egyikük még 12 éves kora előtt meghalt egy műtét közben. Ez a hír egy európai útja során érte Pault, aki nem volt hajlandó Amerikába repülni fia temetésére, mert épp sürgős üzleti ügyei voltak.

4. 1973-ban elrabolták a milliárdos 16 éves unokáját. Paul 5 hónapig nem volt hajlandó kifizetni az emberrablók által kért 17 millió dolláros váltságdíjat, amit a következővel magyarázott: „14 unokám van. Ha ezt most kifizetem, hamarosan elrabolják a maradék 13-at is”.

● J. Paul Getty III végül kiszabadult az emberrablók fogságából, akik az eredetileg kért 17 millió dolláros váltságdíj helyett a végén már 3 millió dollárral is beérték. Ezt az összeget már a milliárdos nagypapa is hajlandó volt kifizetni – illetve ebből is csak 2,2 millió dollárt, mivel ennyi volt a maximum összeg, amit még le tudott vonni az adóalapjából.

● Amikor a hálás unoka felhívta nagyapját, hogy megköszönje a gesztust, a milliárdos nem volt hajlandó beszélni vele telefonon. Jean Paul Getty az egész hátralevő életét úgy élte le ezután, hogy bizonyos volt benne, hogy az unokája elrablását annak anyja szervezte meg, hogy egy kis pénzt gomboljon le róla.

● Ez a nem mindennapi emberrablás ihlette meg egyébként a Ridley Scott által rendezett „A világ összes pénze” című filmet.

5 Getty később sikerrel megvásárolta az Egyesült Királyságban található Sutton Place birtokot, ahová egyedül fészkelte be magát. (és a testőrei) Bár a kastélyban 34 hálószoba és 14 fürdőszoba volt, Paul soha nem hívta meg egyetlen rokonát sem.

● Olyan hírességek is megfordultak a milliárdos kastélyában, mint a II. Miklós orosz cár leszármazottja, Marie Tessier. Getty élvezte, hogy egy igazi arisztokrata asszony eteti őt és kényezteti nap mint nap.

● A Sutton Place birtokon sok nő megfordult, de mind csak úgy tehette be a lábát, hogy előzetesen aláírattak vele egy szerződést, hogy bármi is történik az adott hölgy és Getty között, soha-semmilyen formában sem támaszt anyagi követelést a milliárdossal szemben.

6 Idős korára Getty felért a fukarság csúcsár, még az írószereken is spórolt: volt, hogy többször is ugyanazokat a borítékokat használta, vagy a bélyegeket átragasztotta, de még a bélyegekhez használt ragasztót is olyan mértékben felhígította, hogy alig akartak ráragadni a borítékokra.

● A fűtési díjak csökkentése érdekében Getty több elektromos kandallót telepített a nappaliba.

● Paulnak azonban ez sem volt elég spórolós, így mivel a Sutton Place vendégei sokszor drága távolsági hívásokat bonyolítottak Ausztráliába és az USA-ba, ezért egy bedobós telefont szereltetett be, hogy a vendégeknek saját zsebből kelljen fizetniük a telefonhívásaikat.

 

 

 

 

 

 

7 Egyszer Paul a londoni kutyakiállításra vitte barátait, ahol arra kényszerítette őket, hogy 17 órán át sétálgassanak egy parkban, mivel ezután a kiállítás belépési díja a felére csökkent.

● Az amerikai adózási hivatal papírjai szerint a milliárdos Getty minden évben 500 dollárnál (140 ezer forint) kevesebb adót fizetett.

● A milliárdos úriember a saját vásárlásai tekintetében is roppant szigorú volt: például soha nem vett magának zoknit 1 dollárnál drágábban.

8 Idős korára Paul számtalan fóbiát szerzett magának. Félt repülőgéppel repülni és telefonálni is, mivel attól tartott, hogy „valami előbújik a telefonkagylóból”.

Getty a 80. születésnapi partiján Patricia Nixonnal, Richard Nixon amerikai elnök legidősebb lányával.

● Az idős Paul gyakran fordult orvosokhoz, akiktől olyan speciális injekciókat kapott, amik lehetővé tették az erejének megőrzését.

● A néhány héttel a halála előtt adott egyik utolsó interjújában a „Mit akarhat még a világ leggazdagabb embere az életben?” kérdésre Getty így válaszolt: „Szeretném folytatni az üzletet”.

● Az olajmágnás halála után is megdöbbentette utódait: az öreg ugyanis szinte semmit sem hagyott rájuk. Fiai és hűséges szolgálói alamizsnát kaptak, tetemes vagyonát és értékeit pedig Malibu város múzeumára hagyta, ami azonnal az emberiség történelmének leggazdagabb múzeumává vált.

● Getty halálát a televíziós híradók a következő címmel hozták le: „Elhunyt a világ leggazdagabb, legmagányosabb, legönzőbb embere, aki 84 életéve alatt egyszer sem jótékonykodott.”

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?