Életmód

12 apró trükk, ami segít megvédeni az otthonunkat a távollétünkben

Nincs is kiszolgáltatottabb helyzet annál, mint amikor hosszabb-rövidebb időre el kell utaznunk otthonról és nincs aki vigyázzunk a házra, illetve a benne található értékeinkre. A hivatalos statisztikák szerint Budapesten például 2393 darab lakásbetörés történt 2016-ban, ami elég magas szám, pláne ha azt nézzük, hogy összesen ~35 ezer ingatlan található a fővárosban. A kérdés tehát adott: hogyan védekezzünk az otthonunkat veszélyeztető bűnözők ellen? Az alábbi listán most ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos trükköt és praktikát.

 

 

 

1 Sose hagyjunk elöl értékeket a házban.

Teljesen mindegy, hogy a villanyszerelőt vagy a postást engedjük be a házunkba, figyeljünk arra, hogy sose hagyjunk kint „csábító” értékeket. Meglehet persze, hogy a házunkba invitált vendég hivatalos okokból van ott és ő maga nem jelent veszélyt az otthonunkra, de elég ha csak mesél az értékeinkről egy simlis barátjának, és máris kész a baj.

2 Ne engedjük, hogy a betörők meghallhassák az otthoni telefonunkat.

Bevált trükk a tolvajoknál, hogy a megszerzett telefonszámunk segítségével megcsörgetik az otthoni telefonunkat, majd ha hallják, hogy senki nem veszi fel a telefont, akkor úgy ítélik meg, hogy tiszta a terep és behatolnak. Ne adjunk esélyt ilyesmire: így amikor nem vagyunk otthon, valamilyen úton-módon gondoskodjunk róla, hogy a betörő ne hallhassa a telefonunkat.

3 Szereltessünk fel biztonsági zárakat.

Fontos tudni, hogy nem létezik feltörhetetlen zár, egy biztonsági ajtó segítségével azonban nagyban meg tudjuk nehezíteni a betörők dolgát, akiknek így több ideig tart a zár feltörése, mellyel egyenesen arányosan megnő a lebukás kockázata is.


4 Erősítsük meg az ablakokat.

A bejárati ajtó feltörése mellett természetesen a másik népszerű behatolási pont a betörőknél az ingatlanok ablakai. Egy (lehetőleg zárható) rács segítségével azonban itt is megnehezíthetjük a dolgukat.

5 Ügyeljünk rá, hogy jól belátható legyen a ház előtti terület.

A bokros előkert vagy a vastag, átláthatatlan kerítés épp olyan hívogató lehet a betörők számára, mint egy nyitva hagyott ablak. A betörők így ugyanis (szinte) teljes biztonságban törhetik fel otthonunk, hiszen a sövények vagy a kerítések miatt nem kell aggódniuk amiatt, hogy meglátja őket valaki. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a kertben található fű is folyamatosan vágva legyen, az elhanyagolt kert és pázsit ugyanis azt a benyomást keltheti, hogy a tulajdonos már rég nem volt otthon, ami szintén csábító a betörők számára.

6 Használjunk elrettentő feliratokat, még akkor is, ha nem igaz.

Veszteni nem veszthetünk velük semmit, egy esetleges betörési kísérlet alkalmával azonban könnyedén gondolkodóba ejtheti a betörőt, aki mérlegelve a kockázatot remélhetőleg így nagyobb eséllyel hagyja maga mögött az ingatlanunkat.

7 Helyesen dobjuk ki a drága műszaki cikkek és tárgyak csomagolásait.

A kukánk mellet virító 160 centis LED TV doboza szinte olyan, mint egy felirat a házunkon, hogy ,,gyere, ide törj be!”. Ügyeljünk rá, hogy a drága tárgyak és műszaki cikkek csomagolását lehetőleg mindig jól elrejtve és/vagy apróra tépve dobjuk a szemétbe, hogy véletlenül se jelenthessen kockázatot.

8 Legyünk mi is trükkösek.

Képzeld el a helyzetet: épp készülsz elhagyni a lakásodat és meglátsz néhány gyanús alakot a panelház bejárat ajtaja körül lófrálni. Nincs kizárva, hogy ezek az alakok épp arra várnak, hogy Te elmenj otthonról és lecsaphassanak az értékeidre. Épp ezért próbáljunk meg mi is a lehető legtrükkösebbek lenni, például forduljunk a lakásunk ablaka felé és integessünk, mintha elbúcsúznánk egy otthon maradt családtagunktól. Ez remélhetőleg elijeszti a betörőket.

9 Figyeljük a zárakat.

A kulcslyuk körül megjelenő gyanús karcolások árulkodó jelek lehetnek, melyek arra utalnak, hogy a betörők már elkezdték feltérképezni a házunkat vagy esetlegesen már meg is próbáltak behatolni, csak épp valaki megzavarta őket. Ilyenkor ha szerencsénk van, még van időnk reagálni és esetleg megnövelni otthonunk biztonságát a korábban említett módszerek segítségével.

 

 

 

 

 

 

10 Engedjük be a fényt.

Egy többnapos vagy hetes utazás alkalmával kézenfekvőnek tűnhet, hogy behúzzuk a függönyöket az ablakoknál. Ezzel azonban akaratlanul is azt a jelet sugározzuk a betörőknek, hogy vélhetően régóta nem tartózkodik otthon senki, hiszen az ember alapvetően szereti és vágyik a napfényre ezért biztos nem lenne éjjel-nappal behúzva a függöny, ha otthon tartózkodna.

11 Ültessünk szúrós bokrokat az ablakok alá és a kerítéshez.

Apróságnak tűnhet, de egy esetleges betörés alkalmával nagyban megnehezítheti a betörők dolgát az ablakok alatt elhelyezkedő vagy a kerítésen végig futó szúrós növényzet, hiszen így az otthonunk megközelítése roppant nehéz lesz számukra. Ültessünk vad rózsa vagy szederbokrot a potenciális veszélyt jelentő helyekre, melyek remélhetőleg elrettentik majd a betörőket.

12 Ne válaszoljunk semmilyen közvélemény-kutatásra és egyéb gyanús kérdésekre telefonon.

Legyünk óvatosak, ha egy közvélemény-kutatás vagy más egyéb okból kifolyólag tesznek fel nekünk gyanús kérdéseket a telefonban. Ez ugyanis a betörők egyik kedvenc módszere arra, hogy feltérképezzék a kirabolni kívánt ingatlanokat, hiszen így a gyanútlan tulajdonosok gyakorlatilag tálcán kínálják fel otthonukat a betörőknek.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?