Érdekes

Te sem szeretsz fogorvoshoz járni? Akkor nézd meg, hogyan dolgoztak a múltban

Senki sem önként és dalolászva keresi fel a fogorvosát. Általában már csak a legvégső esetekben döntünk úgy, hogy az irgalmatlan fájdalmak enyhítése végett hivatásos szakemberre bízzuk a fogainkat. Bármennyire is ijesztő vagy fájdalmas is azonban egy ilyen beavatkozás, hálát adhatunk az égnek, hogy napjainkban ott tart a technika és az orvostudomány ahol, hiszen nem is olyan régen még ennél is sokkal borzasztóbbak voltak a fogorvosi beavatkozások.

 

 

 

Kézzel faragott műfogsor 1790-ből. A fogprotézis speciális rugók segítségével volt a beteg szájába rögzítve.
Ősi etruszk fogászat.
Jáde kövekkel dekorált fogak. Még akkor is a díszes dekorációra törekedtek, amikor a fogaik egyébként siralmas állapotban voltak – vagy épp némelyik hiányzott.

 

 

 

 

 

 

Az ékszerekkel dekorált fogakat a felső osztály kiváltságának tartották.
Ennek a Teotihuacan-i romvárosban talált nőnek még a kihullott fogát is egy komplett jáde kővel pótolták, melyet az alsó állkapcsához ragasztottak.
Drágakövekből készült műfogsor.


Az ókori egyiptomiak a fogaikat más emberektől származó ún. donorfogakkal pótolták, melyeket aranyhuzal segítségével erősítettek a saját fogaikhoz.A csatákban elhunyt katonák fogait kihúzták és műfogsorokat készítettek belőlük.
Az ilyen protéziseket „Waterloo teeth”-nek nevezték. A vázát vízilovak csontjából készítették, a fogakat hozzá pedig a Waterloonál elhunyt katonáktól szerezték. Ekkoriban virágzott az elhunyt katonák fogaira pályázó hullarabló biznisz.
Nem csak emberi, de állati fogakból is készítettek műfogsort. Ez a képen látható darab az i. e. 4. századból származik és arany dróttal rögzített állati eredetű fogakat tartalmaz.
Az etruszkok már az i. e. 7. században is készítettek műfogsorokat.
Antik műfogsor arannyal és zománccal díszítve. Ilyen tényleg csak a leggazdagabbaknak volt.

Ezt a fogprotézist 1829 körül készítették. Az elülső fogakat porcelánból, míg a hátsó, kevésbé látszódó fogakat elefántcsontból faragták.
George Washington műfogsorát elefánt és víziló csontokból készítették, melyet arany rugók tartottak az elnök szájában.
IV. Vilmos brit király részleges protézise a 19. századból.
A 19. század protéziseit rézötvözetből készült lemezre rögzített porcelán fogak alkották.
Törött állkapocs helyreigazítására szolgáló szerkezet a 19. századból.
Fogorvosi beavatkozás a 20. század elején.
 
 

 

 

 

 

 

 

Végezetül pedig néhány antik fogorvosi szék.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?