Kreatív

12 pazar trükk, amit minden hobbikertésznek ismernie kell

Egy hatalmas zöldségeskert nem csak friss salátát, de egyúttal hát- és térdfájást is jelent. A látszat ellenére ugyanis a kertészkedés nem épp egy pihentető tevékenység, mivel sok hajolgatással és izzadtságcseppel jár, míg végül olyan kertünk nem lesz, melyre büszkén néz az ember. Az alábbi cikkben épp ezért összegyűjtöttem néhány olyan trükköt és praktikát, melyekkel nem csak megkönnyíthetjük, de látványosabbá és praktikusabbá is tehetjük a kertészkedésünket.

 

 

 

1 Megemelt virágágyások

A megemelt virágágyások megkímélik a hátadat és a térdeidet, sőt igazán esztétikussá is varázsolják a kertedet. Bónuszként pedig ó, igazán könnyű elkészíteni: a fadeszkákat illeszd össze, az aljára tégy kartondobozokat és fémrácsokat, majd öntsd fel termőfölddel.

Ezzel az igazán eredeti ötlettel rengeteg helyet takaríthatunk meg.

2 Lépcsős kert

Ha a házad egy lejtőn áll, ez a kertötlet a tökéletes számodra.

3 Függőkert

Nagyszerű választás azok számára, akik nem akarnak hajolgatni. Ez az ötlet különösképpen jól működik virágokkal és eperrel.


4 Talajtakarás

A termőföld felszínét befedheted talajtakaró fóliával, aminek köszönhetően nem jut be a napsugárzás a földbe. El is felejtheted a dudvákat, hiszen ennek a módszernek köszönhetően teljesen gyommentes lesz a kerted.

5 Kúszó növények

Amellett, hogy rengeteg helyet megspórolhatsz ezzel a praktikával, még élő dekorációval is büszkélkedhetsz. Számos kúszónövény variáns közül választhatsz, sőt akár gyönyörű boltívet is kreálhatsz belőlük.

Egy rácsra akár szőlőt is futtathatsz. A rács elkészítése sem igényel túl nagy technikai tudást: mindössze egy műanyag madzagra és néhány fagerendára van szükséged.

6 Fali kert

Egy függőleges zöldségeskert nem csak kényelmes, de praktikus is. A falon növekedő növények megóvják a házadat a nap melegétől is.

7 Öntözőrendszer

Vigyázz a kertedre a megfelelő öntözőrendszer beépítésével. Amire szükséged lesz: 2 tömlő, egy léc és szórófejek. A lent látható képen is látszik, hogy hátad biztosan meg fogja köszönni.

8 Csepegtetős öntözőrendszer műanyagpalackokból

Ezzel az igazán egyszerű, de nagyszerű praktikával könnyedén locsolhatod növényeidet. Végy két egy literes üvegpalackot, fúrj az oldalára 2 vagy több lyukat, s még kettőt az aljára, majd ültesd be a növényeid mellé. Töltsd fel az üvegeket vízzel, és kész is van! A víz szépen lassan eljut a gyökerekhez. Ezzel a módszerrel csak a növények gyökerét öntözöd, így elkerülheted a gombákat és a leveleket megtámadó betegségeket.

9 Kerítés

Egy időtálló anyagokból készített kerítés segít megvédeni a virágágyásaidat a rágcsálóktól. A pockok biztosan nem bírnak szembeszállni egy kő- vagy téglakerítéssel.

 

 

 

 

 

 

10 Virágdekoráció

Ültess néhány virágot a zöldségeskerted mentén. Nemcsak szépek és illatosak, de a kártevőket is elrettentik.

11 Járda

Először is tisztítsd meg a területet ahová a járdát tervezed, majd beton és sablon segítségével csodás kis ösvényt készíthetsz a kertedben.

12 Virágágyás lustáknak

Használd a képzeleted! Tulajdonképpen majdnem mindenből készíthetsz ágyást: alumínium dobozból, hordókból, műanyag ládákból.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?