Hírek, Külföld

Már a repülőteret is lezárták az Etna kitörése miatt!

Kitört az olaszországi Etna, Európa legmagasabb és legaktívabb tűzhányója, vastag hamuoszlop gomolyog a hegyből, a rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezárták a Szicília keleti partjánál lévő cataniai repülőteret.

 

 

 

 

Ahogy korábban megírtuk, hétfő reggel nagyjából 130 földmozgást észleltek a vulkánnál – közölte az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet (INGV), a legnagyobb 4-es erősségű volt.

Nem érkeztek jelentések sérültekről. A túrázókat az 1900 méternél magasabb helyekről biztonsági okokból evakuálták – közölte egy menedékház tulajdonosa.

A 3330 méter magas tűzhányó évente többször is látványosan működésbe léphet, lávát okádva és hamut eregetve a földközi-tengeri sziget fölött. A tűzhányó legutóbbi súlyos kitörése 1992-ben volt.

 

 

 

 

 

 


„A mostani kitörés az Etna oldalán történt, tíz év óta ez az első oldalirányba történt kitörés, de nem tűnik veszélyesnek” – mondta Boris Behncje vulkanológus, az INGV munkatársa. A szakértő szerint a délutáni órákban mérséklődtek a földmozgások és a hamukitörés, feltehetően a lávafolyam is, de azt a hamutól nem lehetett látni.

Már 22-én is erősen aktív volt a vulkán, akkor készült róla ez a csodaszép fotó:

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marco Restivo (@marcorestivo) által megosztott bejegyzés,

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?