Állat

17 háziasított macskafajta, amiről valószínűleg még sosem hallottál

A véletlenszerű és szándékos mutáció eredményeképpen évről-évre jelennek meg az egyre furcsább és egyre hihetetlenebb külsejű macskafajták. Rövid szőrű, kopasz, sárga szemű, állófülű, kajlafülű, párduchoz hasonló…ma már tényleg mindenféle macska létezik. Az alábbi listán most néhány kevésbé ismert macskafajtát gyűjtöttünk nektek össze, melyeknek lehet, hogy még csak a nevét sem hallottátok korábban.

 

 

 

 

 

 

 

Amerikai drótszőrű macska

Az amerikai drótszőrű macska rendkívül ellenálló a betegségekkel szemben. Okos és kíváncsi állat, a legjobb pedig, ha kertesházban tartjuk, mivel hihetetlenül nagy a mozgás és mászásigénye. Lakásban is tartható, ám csak abban az esetben, ha jól felszerelt játszóbirodalmat biztosítunk számára. Nagyon ritka macskafajta, amelyet csak néhány tenyésztő tenyészt az USA-ban, Kanadában, Japánban és Németországban.

Sokoke macska

A Sokoke egy intelligens és rendkívül mozgékony macskafajta. Büszke és szabadságszerető macska, ami nagy teret igényel. Lehet az kert vagy lakás, számára mindegy csak a mozgásigényét valahogyan le tudja vezetni. Az idegenekkel szemben kissé bizalmatlan, de a gazdikkal barátságos és játékos.

Nebelung

Egy igen ritka, Amerikából származó macskafajta. Természete félénk, szelíd, befelé forduló, így kezdő gazdiknak nem javasolt. Nem bírja a stresszt, így kizárólag nyugodt családi környezetbe való cica.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napóleon macska (minuet)

A napóleon cicák a négy lábon járó kedvesség és gyengédség megtestesítői. Rendkívül könnyen alkalmazkodó családi kedvenc, amely gyermekek és más háziállatok nagyszerű társa lehet.

LaPerm

Egy különösen gyengéd és ember-orientált macska. Ha egyedül érzi magát, gyakran előfordul, hogy követi gazdáját egy kis szeretgetés kicsikarásáért. Ha olyan családba kerül, ahol napközben egyedül kell lennie, akkor gondoskodni kell róla, hogy legyen egy társa, ugyanis nem bírja az egyedüllétet. Ezt a göndör szőrű különleges macskafajtát 1982-ben tenyésztették ki az USA-ban.

Tiffany macska

A Chantilly-Tiffany egy igazi társ. Egy olyan kedvenc, amely szeret részt venni a családi életben és képes a gazdit mindaddig követni, amíg fel nem veszi és meg nem szeretgeti. Mindenki számára egyaránt javasolt macskafajta.
Bombay

Egy szép és ritka macskafajta. Megjelenését illetően nagyban hasonlít egy miniatűr fekete párduchoz. Fontos megjegyezni azonban, hogy csak kívülről hasonlít egy párducra, mert természete jellemzően pont az ellenkezője: élvezi a szeretgetést, nagyon békés, gyengéd és kellemes társ. Kutyaszerű macskának is szokták nevezni, mivel szeret pórázon sétálni. Eredete az 50-es évekre vezethető vissza, Kentuckyból származik és Nikki Horner nevéhez fűződik.

Skót lógófülű macska

Egy cicafajta, amelynek a fülei két hetes korukban lekonyulnak. Könnyen alkalmazkodó, kíváncsi természeti. Szereti tudni, hogy mi zajlik körülötte és meglepően jól tanítható macskafajta.

Amerikai görbefülű

Egy igazi ölben ülő, simogatni való cica, amely mindemellett még imád játszani is. Az egyébként amerikai görbefülű macska rendkívül kiegyensúlyozott személyiségű, jó természetű. Rendkívül ritka fajta, különösen az Egyesült Államokon kívül. Csintalan, játékos, kellemes társ, aki csak a legritkább alkalmakkor “szólal meg”.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Selkirk rex

A Selkirk rex egy új macskafajta. Eredetileg az Egyesült Államokban fedezték fel. Érdekes göndör szőre miatt úgy néz ki, mint egy puha plüss játékmackó. Külleme egészen egyedülálló, a göndör fajták között a legfeltűnőbb. Igazi látványosság. Nagyon kedvesek és szeretik az ember közelségét. Engedelmes, nyugodt, nagyon jó családtag.

Dwelf

Angol neve a dwarf, azaz a törpe és az elf, vagyis a manó szavakból ered, utalva ezzel az állat szokatlan külsejére. A munchkinból, az amerikai hullámos szőrűből és a sphinxből alakították ki a fajtastandardot. Kistestű macska, egy átlagos macska felére nőhet. Mellső lábai rövidebbek a munchkin felmenőkre visszavezethetően. A tenyésztők és egyesületek körében éles etikai vitákat váltott ki ez a fajta, mivel sok egészségügyi problémája lehet a gerincbántalmaktól a szívbetegségekig, de a leggyakrabban csontrendszeri elváltozások jelentkezhetnek. Csak megbízható tenyésztőtől vásároljunk.
Szingapúri macska

A szingapúri cicák hivatalosan is a világ legkisebb cicusai, egy felnőtt nőstény maximum 2 kilót nyom. Nagyon ritka fajta. Szeretetteljes és szelíd. Könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Szeret játszani. Az idegenekkel szemben bizalmatlan, félénk típus.

Lykoi

A genetikában is jártas állatorvos, Johnny Gobble tenyésztette ki ezt a vérfarkas-macskát, hivatalos nevén a Lykoi macskát. A bizarr macskának azonban akkora sikere lett, hogy a csillagászati ára ellenére is rengetegen szeretnének ilyen cicát.

Kinkalow

A Kinkalow egy ritka és egzotikus hibrid macskafajta, melyet az Egyesült Államokban tenyésztenek. A Munchkin és amerikai görbefülű keresztezéséből jött létre. Jellegüknél fogva ezek a macskák barátságosak és nyugodtak, szeretetteljesek és figyelmesek. Nagyon intelligensek, és meg lehet őket tanítani, hogy hozzanak oda nekünk bizonyos tárgyakat, valamint a leül és jön parancsra is.

Karthauzi

A karthauzi macska a legrégebben tenyésztett fajták egyike. A karthauzi szerzetesek hozták magukkal Afrikából. A legkorábbi írásos emlékek a XVI. századtól vannak. Elfogadott tény, hogy a karthauzi a szír macskától származik, amely abban az időben zömök, szürke bundás, réz szemszínű cica volt. Szelíd, békeszerető fajta, nincsenek nagy hangulati változásai. Nagy mozgásigényű és nagyon játékos. Félelmet nem ismerő, kitűnő vadász és nagyon éber, élénk.

 

 

 

 
 

 

 

American Ringtail

Az American Ringtail egy annyira új tenyésztés eredménye, hogy még pontos magyar neve sem létezik, de talán amerikai gyűrűsfarkú macskának lehetne fordítani. Nevét az ikonikus, állandóan göndör farkáról kapta. Nagyon játékos, kíváncsi, szeret „beszélgetni” és más macskafajtákkal ellentétben szereti a vizet.

 

 

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?