Érdekes

A 15 legveszélyesebb út a világon, csak vasidegzetűeknek – az 5-ös nem gyerekjáték

Azt mondják, a magyar utak állapota förtelmes – aki ült már valaha autóban kis hazánkban, alá is tudja támasztani ezt a kijelentést. A burkolt utak kátyúsak, és ezek mellett még mindig rengeteg földút van, még a főváros több kerületében is. És vannak utak és kereszteződések, amiket jobb elkerülni, annyi baleset történik rajtuk évről évre.

 

 

 


Hát, ezek után a képek után azt kell hogy mondjam, hogy a magyar utak labdába sem rúghatnak! Ezeken az utakon csak az mer átkelni, akiknek tényleg van vér a pucájában. És akkor abba még bele se gondoltunk, hogy akik az utakat építették hónapokon át, mennyire kemény legények…

1. Zoji La, India

Ladakh és Kasmír között található ez a 9 km hosszú út. Amellett, hogy az út keskeny és nem tűnik túl biztonságosnak, még állatok is használják anélkül, hogy zavartatnák magukat.

2. Transfagarasan, Románia

Nagyjából 2 kilométeres magasságban helyezkedik el, a Kárpátokban. A Transfagarasan Románia legmagasabban fekvő útja, gyönyörű kilátással és veszélyes kanyarokkal.

3. Dalton Highway, Alaska

A 666 km hosszú út mindössze három falut köt össze, állítólag ez a világ legelszigeteltebb autóútja. Emellett a világ leghavasabb autópályája, itt mindig tél van.

 

 

 

 

 




 

 

 

 

 

 

4. Khardung La, India

Ez az út 5602 méter magasságban fekszik, ami nagyjából megegyezik Európa legmagasabb pontjával. A Guiness Rekordok könyve és a National Geographic is kinevezte ezt az utat a világ legmagasabban fekvő útjának.

5. Yungas út, Bolívia

Évente 200-300 ember veszti életét ezen az úton baleset következtében. Az út mindkét oldalát szakadék szegélyezi, még belegondolni is rossz, hogy itt utazzunk.

6. Az Atlanti-óceán Autópálya, Norvégia

Az Atlanti-óceán partjain haladó út kis falvakat köt össze a Norvégia északi részén fekvő szigetvilágban. Ezt az utat kimondottan szeretik a turisták, mert innen gyönyörű a kilátás.




7. Guoliang alagút, Kína

Az alagút első keskeny részét a helybéliek építették, a sziklából vágtak ki darabokat. Ez az út volt az egyetlen lehetőség arra, hogy a falu lakói érintkezzenek a külvilággal. Később a kormány épített egy utat is, hogy az ott lakókat segítse a szállításban.

8. Le Passage du Guois, Franciaország

Ez az út csupán néhány óráig létezik naponta, aztán eltűnik a víz alatt. Nem árt megnézni az apály-dagály jelentést, mielőtt nekiindulunk ennek a 4,5 km hosszú autóútnak…

 





 

 

 

 

9. Tianmen hegyi út, Kína

Ezen az úton 99 hajtűkanyar van, közel 1 kilométer a szintkülönbség van az út legalacsonyabb és legmagasabb pontja között. Nem vicceltünk, az autóvezetőknek acélidegzettel kell rendelkezniük.

10. Hana, Hawaii

Ez a 11 km hosszú út köti össze Kahuluit és Hana-t Maui szigetén. A keskeny úton 59 híd van, melyből 46 egyirányú. Az utat gyakran lezárják a hatóságok földcsuszamlás miatt.

11. Kolima, Oroszország

A Yakutskot Magadannal összekötő utat hivatalosan Kolimának nevezik, de a környéken lakók csak “a halál útjának” hívják. Az út első 90 km-es szakaszát 1932-ben elítéltek építették, végül az út 1953-ra lett teljesen kész.

12. Col de la Bonette, Franciaország

A Francia Alpokban húzódik ez az út, 2 kilométer magasságban, Olaszországhoz közel. Váratlan kanyarjai miatt tényleg csak rutinos sofőrök használják.






13. Gotthard hágó, Svájc

Az Alpokban ez a legmagasabban fekvő hágó. 64 km hosszú, a kilátás pedig a teljes szakaszon bámulatba ejtő.

14. A Kaukázus út, Oroszország

Ez a keskeny út köti össze az olimpiai várost, Socsit és a Ritsa tavat a hegyekben. Egyszerre gyönyörű és félelmetes, csupán elképzelni tudjuk, milyen hideg lehet ott.

15. Eshima Ohashi híd, Japán

Bár ez csak egy híd, ez is ugyanolyan veszélyes, mint egy hegyi út. A híd Sakaiminato és Matsue között húzódik, több, mint 1,7 km hosszú és 11 m széles. Messziről úgy tűnik, fel sem lehet rá hajtani, annyira meredek. Azért építették ilyenre, hogy a magas tengerjáró hajók elférjenek alatta.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?