Érdekes

Íme 24 tény, amely bebizonyítja, hogy vannak még meglepő dolgok a világon

Mindannyian szeretünk hátradőlni a kedvenc karosszékünkben és annak tudatával hitegetni magunkat, hogy mi bizony mindent tudunk a világ dolgairól. Pedig ez egyáltalán nem így van, már csak azért sem, mert mindig lehet tanulni valami újat. Az alábbi listán 24 izgalmas tényt és érdekességet gyűjtöttünk össze a nagyvilágból, melyek láttán az emberek többségének egészen biztosan le fog esni majd az álla.

 

 

 




1. A legmagasabb férfiak Hollandiában élnek. A holland férfiak átlagos magassága 182 cm, míg a nőknél a litván hölgyek a csúcstartók, az ő átlag magasságuk 173 cm.

2. 1941. december 12-én Magyarország hadat üzent az Egyesült Államoknak, de Washingtonban nem vették komolyan.

3. A középkorban a fülbevalókat főként férfiak hordták, köszönhetően annak, hogy egy időben még a katolikus egyház is megtiltotta a viselésüket. Ezt azonban a kalózok, a tengerészek és a cigányok nem vették komolyan, így ők szántszándékkal megsértették ezen szabályokat.

4. A Coca Cola vállalat több, mint 1 milliárd terméket értékesít NAPONTA.

5. A csikóhalak az egyetlen olyan élőlények a Földön, akiknél a férfiak esnek teherbe és ők szülik meg az utódokat.

6. A hullámcsat helyes használata az, ha a hullámos része van alul.

7. A különböző régiókból származó tehenek, eltérően bőgnek. Ez épp úgy megkülönböztethető, mint nálunk embereknél a tájszólás.

8. A szívritmus-szabályozót (pacemaker) – ami emberek millióinak életét menti meg nap, mint nap – egy kanadai mérnök, John Hopps találta fel, teljesen véletlenül.

 

 

 

 




 

 

 

9. Az asztronauták sisakjában van egy speciális eszköz, ami megvakarja az orrukat, ha szükséges.

10. Az ókori Görögországban úgy tartották, hogy egy ember egészségét elsősorban a májának az állapota és nem a szíve állapota befolyásolja.

11. A delfinek, a madarak és a krokodilok képesek az úgynevezett ,,félálomra“, vagyis amíg az agyuk egyik félteke alszik, addig a másik ébren van, majd a féltekék váltják egymást.

12. Kínában létezik egy nagyon szokatlan szolgáltatás, melynek köszönhetően a férfiak is megtapasztalhatják a terhesség és a szülés okozta fájdalmakat. Meglepő, de nagyon sok férfi él a lehetőséggel.

13. 1915-ben a brit milliárdos Cecil Chubb egy nagyon különleges ajándékot adott a feleségének – megvette neki a Stonehenge-t. A feleség azonban nem volt elragadtatva az ajándéktól, így Chubb kénytelen volt visszaadni az ajándékot a brit népnek.

14. Létezik egy ún. ,,Kő-papír-olló” Szövetség, ami 2002 óta nemzetközi bajnokságokat szervez, a győztesek pedig 50 ezer dollárt, vagyis közel 13 millió forintot vihetnek haza.

15. A paradicsom csak a 16. század közepén terjedt el Európában, ám hosszú ideig a termése mérgező volt, ezért főként dísznövényként alkalmazták.

16. Az emberi testben körülbelül 4 gramm vas található, ami elég lenne ahhoz, hogy 7,6 cm hosszú szöget készítsünk belőle.

 

 

 

 




 

 

 

 

17. A tűznek nincs árnyéka, mivel maga is fényforrás.

18. Az üveg – mint olyan – valójában folyékony halmazállapotú. Ám, ha még precízebbek szeretnénk lenni, nyugodtan nevezhetjük ,,amorf”-nak, mivel egy szilárd halmazállapotú, de nem szabályos kristályos szerkezetű anyag.

19. A világ legdrágább pizzáját meglepő módon egy floridai programozó vásárolta, aki nem akarta elhagyni a házat, ezért 10 ezer bitcoint fizetett a maga kis sonkás-gombás pizzájáért a pizzafutárnak. Ez akkoriban nem volt túl nagy pénz, azonban ma már nyilván visszasírja… 😛

20. A tulipánok származási helye valójában nem Hollandia, hanem Észak-Irán és Közép Ázsia. Európában csak közel 600 évvel később jelentek meg.

21. A macskák tarkóján rengeteg ideg található. Ennek köszönhető az, hogy amikor az anyamacskák a nyakuknál megharapva felemelik a kicsinyeiket, azok mozdulatlanná dermednek.

22. A világszerte ismert Braille-írást egy 15 éves cipész fiú, Louis Braille találta fel, aki egy sérülés következtében megvakult. A tinédzser egy ,,katonai betűtípust” vett alapul, melyet direkt arra terveztek, hogy sötétben is könnyen olvasható legyen.

23. A McDonald’s nem csak ételeket ad, hanem diplomát is. Létezik egy ún. Hamburger Egyetem, melyet az étteremlánc maga hozott létre és ahol már több, mint 80 ezer ember szerzett diplomát. Vajon miket tanulhatnak?! 🤔

 

 

 

 

 

 




 

24. Végezetül pedig egy kis érdekesség: így néz ki a népszerű olasz golyósportban, a Bocce-ban használt golyó, belülről…

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?