Egyéb

Az a nő, aki nem jár dolgozni, az vajon mennyit ér?

Egy német munkaközösség szorongó háziasszonyoknak arra a kérdésére válaszolt, hogy “Mennyit ér a háziasszony munkája?” körülbelül havi 750 ezer forintnyi eurót kellene fizetni azért a munkáért, amit ők végeznek.

 

 

 

 

Mert a szokásos házimunkán kívül – amilyen a főzés, mosás, takarítás – meg is kell azt szervezni; gyerekeit nevelni, iskolai feladataikat ellenőrizni, vendégeket fogadni, velük cseverészni, a rokoni kapcsolatokat tartani, családi ünnepekről gondoskodni, név-, születésnapokat, házassági évfordulókat megjegyezni, s erre készülni, tehát menedzseri, titkári, pedagógusi, takarítónői, szakács, esetleg fodrász, kozmetikus, varrónői munkálatokat ellátni.

 

 

 

 

Statisztikájuk kimutatta, hogy a “csak háziasszony” életéből:

– takarításra 5 év,

– bevásárlásra 4 év,

– gyerekek kísérésére, s ügyeik intézésére 3 év,

– főzésre 6 év,

– evésre 3 év,

– a “jaj nem találom” dolgok keresésére 1 év megy el!

A statisztika hibája, hogy ez “csupán” 22 esztendő! És a többi idő hová vész el vajon?

Egy hazai vizsgálat szerint a nők 8 óra munka és az utazás mellett otthon még 4 órát dolgoznak a háztartásban, és ezt a kettős terhet a legtöbben természetesnek tartják. A legtöbb hazai családot még mindig a konzervatív szemlélet uralja, a fiatal házaspárok azonban igyekeznek ebből kitörni. A nagyvárosi fiatalok lazábbak a takarítást, főzést illetően.

 

 

 

 

 

A menedzsertípusú, jól kereső nők egyre gyakrabban vesznek igénybe külső segítséget, házvezetőnőt, takarítónőt alkalmaznak. Kisvárosokban, vidéken a munka és a családi élet nehezebben összeegyeztethető, a gyermeknevelés jelentős része kizárólag a nőkre

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?