Belföld, Hírek

Sarkvidéki levegő közelít, több hullámban érkezik

Kedden még hófúvás is lehet, öltözzetek fel jó melegen!

 

 

 

Ismét sarkvidéki levegő közelít a közép-európai térség felé – hívta fel a figyelmet az időjárásra az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a Facebook-oldalán.

Bár november 20-án kedden már figyelmeztetést adtak ki havazás miatt három megyére, és többek közt Zalában is havazott, extrém hideg és nagy hó még nincsen nálunk.

 

 

 

 

Jövő hét elején azonban észak, északkelet felől több hullámban árasztja el Közép-Európát és a mediterrán térség középső és keleti részét a sarkvidéki eredetű fagyos levegő.

A hideg és meleg nedves levegő határán ciklonok alakulnak ki, ezek érinthetik Magyarországot is, eleinte esőt, majd vegyes halmazállapotú csapadékot okozva. Az OMSZ azt írta, hogy a csapadék mennyisége és halmazállapota most még nagyon bizonytalan. Az előrejelzésük szerint a jövő héten a leghidegebb órákban ismét várhatók mínuszok, s néhol napközben is csak plusz 1 Celsius-fokig melegszik a levegő.

 

Az Időkép azt írja: a jövő hét télies fordulatot hozhat. A portál szerint kedden többfelé havazhat.

 

„Hétfő hajnalban délnyugat felől mediterrán ciklon éri el térségünket, mely akár szerdáig is időjárásunk fő alakítója lehet. Nagy nedvességtartalmú, kezdetben enyhe, majd hétfő délutántól/estétől észak-északkelet felől egyre hidegebb légtömegek érhetik el az országot.

Így a kiadós esőt hétfő estétől nyugaton és északon, kedden egyre többfelé havazás válthatja fel, sőt – mivel a talajközeli légrétegekben hamarabb érkezhet a hideg levegő – átmenetileg fagyott eső, ónos eső sem zárható ki”

– írja az Időkép.

Az Időkép arra figyelmeztet, hogy a hideg és a csapadék mellé hétfőtől sokfelé erős északi-északkeleti szél is társulhat, ezért érdemes lesz jól felöltöznötök. Főként nyugaton és északkeleten válhat viharossá is a szél, emiatt hófúvás is lehet.

 

 

 

 

Európa több részén egyébként (például Franciaország egyes vidékein) és pár szomszédos országban, például Romániában és Horvátországban már napok óta hó van.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?