Életmód

7 undorító szokás, ami valójában jó hatással van ránk

Vannak olyan emberi szokások, amiket nagyon sok mindenki csinál, de mégsem beszél róla senkinek, ugyanis rendkívül kínosak. Na, de azt gondolnád, hogy ezek a titkolt szokások még egészségesek is?

 

 

 

 

1. Körömrágás

Sokak szerint az egyik leggusztustalanabb és legidegesítőbb szokás. Pedig ennek is megvan a pozitívuma. A körmünk alatt megtelepedett baktériumok a rágás során bekerülnek a szánkba. Ezért az immunrendszer azonnal megkezdi a fehérvérsejtek termelését, hogy hatékonyan felvegye a harcot a baktériumok ellen.. A szervezet a baktériumokat regisztrálja a memóriabankjában, így ha egy adott baktériummal már másodjára találkozik, a limfociták azonnal beazonosítják és képesek lesznek legyőzni.

kinos_szokas_5.jpg

2. Köpködés

A nyilvános helyen történő köpködés rendkívül illetlen, viszont vitathatatlan, hogy könnyebbé teszi a levegővételt . Amikor az orron keresztül vesszünk levegőt, az sokkal nedvesebb, mint amikor a szánkon keresztül. A szánkon vett levegő kiszárad, ami nem tesz jót a szervezetünknek. Viszont az orron át történő légzésnél, ha túl sok nedvesség halmozódik fel (pl. sportolás közben), akkor nem árt köpni, hogy a feleslegtől megválljunk.

kinos_szokas_8.jpg

3. Zuhanyzás kihagyása

A mindennapos zuhanyzás eltávolítja a hidratáló és védelmező feladatokat ellátó illóolajokat a bőrünkből és a hajunkból. Továbbá még a tusfürdő nélkül történő, sima meleg vizes zuhanyzás is elpusztíthat sok hasznos baktériumot, amik a bőrt sugárzóvá és rugalmassá teszik. Szóval kifejezetten egészséges, ha hetente 1-2 nap kimarad, persze csak ha nem izzadtál meg, és nem koszoltad össze magad.

kinos_szokas_7.jpg

 

 

 

 




 

 

 

4. Szellentés

Egy ember naponta átlagosan 14-szer szellent. Persze nem mindegy, hogy hol, és ki előtt tesszük ezt. Az emésztőrendszerünk étkezés követően körülbelül 6 óra múlva kezd el szén-dioxidot és metánt termelni. Ha visszatartjuk a gázokat, akkor a hasi fájdalmakhoz és puffadáshoz vezethet.

kinos_szokas_3.jpg

5. Fikuszozás

Egyes kutatások szerint ez a gusztustalan szokás javítja az immunrendszert, ugyanis a „jóízűen” elfogyasztott anyag nyálmirigyeket tartalmaz, amik képesek felvenni a harcot bizonyos baktériumok ellen.

kinos_szokas_6.jpg

6. Böfögés

Étkezés után egy nagy böfögés levegőt szabadít fel, amit jót tesz a gyomornak. Ha visszatartjuk, az gyomorsav kicsapódást okozhat, ami mellkasi fájdalmakhoz is vezethet. Ha viszont túl sokat kell böfögnöd, akkor fordulj orvoshoz, ugyanis ez refluxbetegségre is utalhat.

kinos_szokas_4.jpg

7. Pisilés zuhanyzás közben

Az emberek közel 75% -a legalább egyszer már pisilt zuhanyzás közben. És ezzel nincs is semmi baj. A húgysav és az ammónia segít a lábujjakon történő gombás fertőzések kialakulásának megakadályozásában. Továbbá a bolygódért is teszel valamit, ugyanis kevesebb vizet használunk el, ha a zuhany alatt letudjuk, és nem kell még a WC-t is lehúznunk.

kinos_szokas_1.jpg

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?