Érdekes, Film

10 történelmi film, amiben bődületes bakit felejtettek a készítők

A történelmi filmek egyfajta időkaput jelentenek számunkra, melyekkel másfél-két óra erejéig visszarepülhetünk az időben és elmerülhetünk az akkori kor hangulatában. Éppen ezért is tud bosszantó lenni, amikor az ilyen történelmi drámák nem hozzák azt az egy fontos követelményt, amit elvárna tőlük a néző, vagyis a korhűséget. Az alábbi hollywoodi kasszasikerek sem fordítottak kellő figyelmet a részletességre, aminek meg is lett az eredménye.

 

 

 

1 Pearl Harbor – Égi háború

A múlt század közepén nem annyira volt illendő harisnya nélkül mutatkozni, ezért a hölgyek nagyon figyeltek arra, hogy mindig legyen rajtuk. Még a háború éveiben is, amikor a lehetőségeik igencsak szűkösek voltak. A Pearl Harbor karakterei viszont boldogan mutogatják meztelen lábaikat.

2 Elizabeth: Az aranykor
studiocanal.com

A film 1585-ben játszódik, ekkor I. Erzsébet angol királynő már több mint 50 éves volt. A filmben az őt alakító 36 éves Cate Blanchettet viszont meg sem próbálták idősebbnek ábrázolni. De ez csupán egy apró tévesztés ahhoz képest, hogy a filmben szó esik a királynő egyik férjjelöltjéről, Rettegett Ivánról – aki egyébként a valóságban egy évvel korábban halt meg.

3 Nagy Sándor, a hódító
warnerbros.com

Bukephalosz, Nagy Sándor harci lova rendkívül sokáig szolgálta a gazdáját, ezért nem is csoda, hogy annyira odafigyeltek rá a filmben. Egy hibát viszont mégiscsak vétettek. A szerepre egy fríz lovat választottak, de ez a fajta a 16. század előtt nem is létezett.


4 Büszkeség és balítélet
universalpictures.com

Jane Austen híres regényének 2005-ös adaptációjában a hősnő rengeteget sétál a szabadban. Ez a szokás teljesen megfelel a kornak és a könyvben leírtaknak. Viszont Keira Knightley Wellington-csizmát visel a jeleneteiben, ez a lábbeli viszont csak a könyv kiadása után fél évszázaddal jelent meg az utcákon.

5 Elfújta a szél

A filmet a mozitörténelem egyik legnagyobb klasszikusaként szokás emlegetni, viszont mégsem ábrázolja teljesen korhűen a korszakot, amelyben játszódik. Vegyük például Atlanta utcáit, ahol a filmben elektromos világítást használtak. Igen ám, csakhogy az amerikai polgárháború 1861 és 1865 között zajlott, Thomas Edison pedig 1879-ben találta fel az izzót.

6 Titanic
foxstudios.com

Jack, amikor éppen Rose-zal beszélget, megemlíti, hogy egyszer a Wissota-tavon horgászott szülővárosában, a wisconsini Chippewa Fallsban. Ez a tó valójában viszont egy mesterséges tó, és 1917-ben hozták létre – hat évvel azután, hogy a Titanic elsüllyedt.

7 Ryan közlegény megmentése
paramount.com

A második világháború alatt játszódó filmben van egy jelenet, amiben a sérült Miller százados ellenséges katonákra tüzel egy motorkerékpár mellől. Szakértők megállapították, hogy a moziban valójában nem német, hanem orosz motort használtak a készítők (méghozzá egy Uralt), ráadásul ezt a típust csak 1963-ban, húsz évvel a film eseményei után kezdték el gyártani.

 

 

 

 

 

8 A rettenthetetlen
iconmovies.com

A film tele van történelmi hibával, úgy mint pontatlan dátumokkal és eseményekkel. A kék arcfestést például valójában az ókori kelta harcosok használták, nem pedig a 13. század skót katonái.

9 Trója
warnerbros.com

Ez a film is csak úgy hemzseg a valótlan ábrázolásoktól. Íme, egy pár:

Trója ostroma a filmben látottakkal ellentétben tíz évig tartott, nem pedig hetekig.

Agamemnón és Menelaosz sem Trójánál halt meg: előbbit felesége gyilkolta meg, utóbbi pedig természetes úton hunyt el – sok-sok évvel az ostrom után.

A filmben az akhájok triérész (három evezősoros) hajókon érkeztek meg Trójába, ezt a típust viszont a valóságban csak 600 évvel később vetették be.

Az akháj harcosok sisakja és páncélzata sem felel meg az adott korszaknak.

A halottak szemeit pénzzel takarják le a filmben, pedig az érmék abban az időben még nem léteztek

A legkínosabb baki viszont minden bizonnyal Parisz és Helána fém bordázatú esernyője, vagy esetleg a dél-amerikai lámák felbukkanása.

10 Gladiátor
universalstudios.com

Elérkeztünk a győzteshez. De haladjunk sorjában:

Commodus nem ölte meg édesapját, Marcus Aureliust, sőt, ő maga sem az arénában halt meg, egy gyilkos végzett vele.

A főhősnek, akit Russell Crowe alakít, tábornoki rangja volt, holott ez a titulus nem is létezett a római légióban; először Franciaországban jelent meg valamikor a 16. században.

A filmben felbukkannak németjuhász kutyák is, csakhogy ez a fajta azonban a való életben mindössze 150 éves.

Az íjászok azt a parancsot kapják, hogy „tüzeljenek”, de ezt a kifejezést csak a puskák elterjedésével együtt kezdték el használni a középkorban.

A kardon olvasható MARCUS AURELIUS FECIT felirat igazából MARCVS AURELIVS FECIT-ként lenne helyes, mivel az „u” betű a középkorig nem jelent meg a latin nyelvben

Ezek a tévedések persze magyarázhatóak azzal, hogy az alkotók feláldozták a történelemhűséget a látvány és a hatékony történetmesélés kedvéért, ez valahol érthető. De mi van a repülőgéppel, a fogatban elhelyezett gázpalackkal, vagy a mezőben található traktornyomokkal, amik ugyancsak helyet kaptak a filmben? 😏

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?