Életmód, Érdekes, Külföld

15 ok, amiért Ausztrália az egyik legőrültebb hely a bolygón

Mindig is szerettél volna egy olyan helyre utazni, ahol karácsonykor hó helyett csillogó rovarok lepik el a fákat? Ahol a madarak utánozzák a kutyák hangját vagy a Te éneklésedet? Igen?! Akkor csak egy vízumra és egy repülőjegyre van szükséged, és irány Ausztrália, ahol ilyen és ehhez hasonló őrült dolgok várnak rád, amellyel sehol máshol nem találkozhatsz a bolygón.

 

 

 

 

 




UV-jelző táblák az utakon.

Mivel Ausztráliában olyan erős az UV sugárzás, hogy már percek alatt is komoly égési sérüléseket okozhat, ezért az utcákon különböző UV-jelző táblák mutatják, hogy mikor a legbiztonságosabb az utcára merészkednünk. Az ilyen tábláknak hála az emberek könnyebben betájolhatják, hogy mikor menjenek el intézni az ügyes-bajos dolgaikat, vagy mikor engedjék ki a gyermekeiket játszani a többi gyerekkel.

Csúnya zöldségek és gyümölcsök.

Ausztráliában a „csúnya” zöldségek és gyümölcsök sem mennek kárba, ezeket ugyanis szétválogatják, és alacsonyabb áron kínálják a vásárlóknak, akik előszeretettel vásárolják őket, hiszen ízüket és vitamintartalmukat tekintve épp olyanok, mint a hibátlan társaik.

 

 

 




 

 

 

 

Van metró, de nem a föld alatt.

Az ausztrál metró azon kevés metró közé tartozik a világban, ami a föld felett közlekedik. Érdemes még megjegyezni, hogy Ausztráliában a tömegközlekedési jegyrendszer időalapú, szóval létezik például 2 órás és 1 napos jegy, melyet minden létező tömegközlekedési eszközön felhasználhatunk az adott időben, függetlenül ennek típusától. Ettől függetlenül azonban a tömegközlekedés nem túl népszerű Ausztráliában, az emberek inkább kerékpárral vagy gyalogosan közlekednek.

Nagyon különleges konnektorok.

Ausztrália olyan különleges hálózati aljzatokat használ, amit rajta kívül csak Új-Zélandon, Új-Guineában és a Fidzsi-szigeteken használnak az emberek. Épp ezért minden más turistának átalakító adaptert kell vásárolnia, ha a használni akarja az ausztrál konnektorokat.

Vegemite.

A Vegemite egy Ausztráliában igen népszerű, a mindennapi étkezés és szinte a nemzeti identitás részét képező „kennivaló” élelmiszer magas só- és glutaminsav-tartalommal.

Húsevő koalák

Európai fejjel nézve cukik és aranyosak, az ausztrálok azonban nem győzik felhívni a figyelmet a húsevő koalák veszélyeire. Ezek hatalmas, agresszív állatok, amik sokszor a fák tetejéről ugranak rá a gyanútlanul sétáló emberekre és akár életveszélyes sérüléseket is okozhatnak. A helyiek gyakran hajukba tett villákkal védekeznek ellenük.

Szerencsére, a húsevő koala csak egy átverés, amit az ausztrálok találtak ki a turisták megrémítése céljából.

Így néz ki valójában egy koala és bár tényleg lehetnek rossz napjai, valójában teljesen ártalmatlan az emberre nézve.

 

 

 

 




 

 

 

Egészségügyi besorolás az élelmiszereken.

Az ausztrálok rendkívül büszkék a becsületes élelmiszergyártóikra, akik az ételek csomagolásán – több egyéb mellett – azok egészségességi rátáját is feltüntetik. Ez megkönnyíti a vásárlást azok számára, akik egészségesen szeretnének étkezni.

Nincs meghátrálás.

Azért választották az emukat és a kengurukat Ausztrália nemzeti szimbólumának, mert ezek jelképezik az előrehaladást, köszönhetően annak, hogy ezek az állatok nem képesek hátrafelé mozogni. Persze visszafordulni vissza tudnának, de ezt is ritkán teszik.

A mókusok egzotikus állatnak számítanak.

Míg a Földön élő emberek többségének a mókusok teljesen átlagos állatok és épp, hogy az emuk és a kenguruk azok, amik különlegesek, ez Ausztráliában pont fordítva van. Az ausztrálok többsége például még sosem látott mókust.

A város, amit 1770-nek hívnak.

Ausztráliában van egy város, amit 1770-nek hívnak. Szokatlan neve miatt népszerű turisztikai célpont, ahol rengeteg kikapcsolódási lehetőség várja a turistákat.

 

 




 

 

 

A szelfi-készítés hazája.

2013 óta terjedt el a világon a „szelfi” kifejezés, de kevesen tudják, hogy ez már korábban is létezett: az ausztrálok ugyanis szleng kifejezésként használták. A szó története szerint annak szülőatyja egy részeg ausztrál férfi volt, aki 2002-ben írta le azt egy ausztrál internetes fórumban.

Repülő orvosok.

A „Royal Flying Doctor Service” a világ legnagyobb légiforgalmat használó egészségügyi szervezete. 1928-ban hozták létre, hogy az orvosok a lehető legrövidebb idő alatt elérjenek a balesetet szenvedett és/vagy megbetegedett emberekhez. A szervezet doktorai telefonon, rádión vagy videohíváson keresztül kommunikálnak a betegekkel, ha pedig szükséges, akkor a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre érkeznek a társaság repülőgépeinek és helikoptereinek segítségével.

Bónusz: íme néhány “kellemetlen meglepetés”, amivel Ausztráliában találkozhatunk.

Kígyó a WC-ben.

Autók közé szőtt pókhálók.

 

 



 

Így elég nehéz fogat mosni.

“Már foglalt.”

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?