Hírek, Külföld

Megelőzte a román minimálbér a magyart

9,4%-os emelésben állapodtak meg Romániában.

 

 

 

Megállapodtak a szakszervezetek a munkáltatók képviselőivel a múlt héten Romániában a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami már január előtt hatályba is léphet – számolt be az mfor.hu. A pénzügyminiszter Eugen Teodorovici szerint erről a napokban megszületik a döntés.

A felek 9,4%-os emelésben egyeztek meg, így a minimálbér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami mostani árfolyamon számolva azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben dolgozóknak kötelezően 144 643 forintnyi lejt kell majd adni. Nálunk a bruttó minimálbér jelenleg 138 ezer forint.

Azt még nem tudni, hogy Magyarországon milyen mértékű emelés lesz jövőre, de ha kevesebb, mint 9,4%, akkor a román minimálbér tényleg nagyobb lesz, mint a magyar. Az eddig ismert adatok alapján a munkaadók 5-9%-osnak, míg a munkavállalókat képviselő szervezetek 10% fölötti emelésnek örülnének. Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbb azt mondta az mfor.hu-nak, hogy egy valamennyivel 10% alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne.

 

 

 

 

 

 

A lap arról is ír, hogy érték tekintetében már meg is történt az előzés, hiszen bár nominálisan alacsonyabb a román minimálbér, a vásárlóerő-paritáson már többet ért, vagyis több dolgot lehet belőle kint venni, mint nálunk a bruttó 138 ezer forintból.

Ugyan a szakképzettek legkisebb bérét is emelik Romániában, de az még a megemelt 2350 lejes (163 ezer forintos) összeggel is jóval a magyar bruttó 180 500 forint alatt van.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?