Életmód

12 technika, amely segíteni fog, hogy túlélj egy halálos küzdelmet egy állattal

Reméljük, soha nem fogsz éhes oroszlánnal találkozni, és nem kell futnod orrszarvú elől, vagy menekülni egy krokodiltól. Ha mégis megtörténne, fontos, hogy tudd, hogyan viselkedj ilyen helyzetben, hogy túlélhesd! Készülj fel minden eshetőségre, és olvasd végig a következő túlélési technikákat, amik lehet, hogy egy napon az életedet mentik meg!

 

 

 

 

CÁPA

A jó hír, hogy a bolygónkon élő 150 cápafajból mindössze 20 támad emberre. Ennek oka, hogy a többségük nem tekint ránk táplálékként. A rossz hír viszont az, hogy ha egy cápa elkezd érdeklődni irántad, nagyon nehéz lesz elmenekülni előle.

 • Hogy ne vonzd magadhoz a cápákat, figyelj, hogy körülötted se vér, se vizelet ne kerüljön a vízbe. A cápák ezt több kilométeres távolságból is kiszagolják.
 • Ha szemtől szemben találod magad egy cápával, ne fordíts hátat, és ne próbálj pánikolva elúszni. Ha ezt teszed, prédának fog nézni az állat. Mozogj lassan.
 • Ha elkapott, célozd meg a szemeit és a kopoltyúját. Ezek a legérzékenyebb részei.

 

 

 

 

 

KENGURU

A kenguruk csak akkor támadnak meg, ha a felségterületükre tévedsz. Ilyenkor a vadon élő állatok fenyegetve érzik magukat. Hogy elkerüld a konfliktust, kövesd az alábbi lépéseket!

 • Köhögj! A rövid köhögéssel elhitetheted az állattal, hogy beteg vagy, és szándékodban áll elkerülni vele az összetűzést.
 • Lassan hátrálj! Kisebbnek fogsz tűnni és kevésbé veszélyesnek.
 • Ne fordíts hátat és ne fuss! Ha ezt teszed, csak provokálod az állatot, ami hatalmasat tud ugrani, és pillanatok alatt utolér.

OROSZLÁN

Ha oroszlánnal találkozol, nézz a szemébe. Ne fordíts hátat és ne nézz másfelé, mert ha elveszíted a szemkontaktust, lehetőséget adsz neki a támadásra.

 

 

 

 • Próbálj nagyobbnak tűnni! Emeld fel a karjaidat, vagy tartsd magasba a kabátodat. Ha nagynak és veszélyesnek tűnsz, az oroszlán igyekszik kitérni az utadból.
 • Beszélj az oroszlánhoz közepes hangerővel és határozottan. Adj ki hangokat és gesztikulálj. Ez a fajta viselkedés egy prédától nem megszokott. Össze fogja zavarni az állatot, és úgy fog rád tekinteni, mint valami zavaró dologra, amit jobb elkerülni.

 

 

 

 

 

 

 

 

ELEFÁNT

Az elefántok barátságos és értelmes állatok. Ugyanakkor képesek a támadásra, főként a nőstények, ha veszélyben érzik a kicsinyeiket.

 

 

 • Ha elefánttal találkozol, figyeld a testbeszédét. A megcsavart ormány és a hátra hajlított fülek jelzik a támadási szándékot.
 • Ha az elefánt neked támad, ne szaladj el. Helyette próbálj valamilyen tereptárgyat találni, ami mögé elbújhatsz. Ez lehet egy fa vagy egy szikla is.

ORRSZARVÚ

Az orrszarvú nagyon rosszul lát. Ezért könnyű megijeszteni és támadásra késztetni. Az orrszarvú 60 km/h-val is képes futni, ezért elég nehéz gyorsabbnak lenni nála.

 • Az egyetlen módja, hogy elbújj egy orrszarvú elől, ha beállsz egy fa mögé. Számára a fa akadályt jelent. Bokrokon és magas füvön át sem fog követni.

 

 

 

 

 

VÍZILÓ

Ezek az állatok nagyon aranyosnak tűnnek, mégis több ember hal meg miattuk, mint pl. a krokodilok miatt. Nagy testsúlyuk ellenére akár 30 km/h-ra is fel tudnak gyorsulni, ez pedig rossz hír, tudván azt, hogy nagyon könnyű őket felbosszantani.

 

 • Ha forró az idő, ne próbálj meg a bozótban elrejtőzni a víziló elől. Aszály idején, mikor a víz szintje lecsökken, az állatok éppen itt rejtőznek el.
 • Hogy magadra hagyjon, mássz egy fára, egy nagy sziklára vagy egy csúcsos hegyre. Várj a magaslaton, míg az állat el nem tűnik.

 

BIKA

A közhiedelemmel ellentétben a bikák a mozgásra reagálnak, nem pedig a vörös színre.

 • Éppen ezért, ha egy bika fut feléd, állj meg egyenesen, és légy mozdulatlan. Csalinak használd a sapkádat, a pólódat vagy bármilyen ruhadarabot. Ha sikerült odacsalogatnod az állatot, dobd félre a ruhát. Azonnal el fog futni utána.

MEDÚZA

A medúzacsípés hihetetlen fájdalommal járhat, és nagyon sokáig elhúzódhat. Akár le is pisilheted, ahogy hallottad, de ez a módszer csak legenda.

 • Amint megcsípett a medúza, a csípés helyét mosogasd sós vízzel. Az édesvíztől csak rosszabb lesz a helyzet. Ezután használj egy tűt vagy egy szemöldökcsipeszt a csápok maradványainak kiszedéséhez. Ha van antihisztamin krémed, kend be vele a bőröd!

 

 

 

 

 

 

 

ALIGÁTOR ÉS KROKODIL

Ezek az állatok mondhatják magukénak a legerősebb állkapcsokat a világon. Ha elkapott egy aligátor vagy krokodil, nem lesz könnyű dolgod, hogy kiszabadítsd magad.

 

 • Ha elkapott, üsd szemen az állatot! A szem és a torok ezeknek az állatoknak a legérzékenyebb területei.
 • Ha látod, hogy a szárazföldön közelít hozzád, csapj akkora zajt, amekkorát csak tudsz, és kezdj el cikk-cakkban szaladni. Ez az a helyzet, ahol a futás és a kiabálás a legjobb megoldás.
 • Ha úszás közben észreveszel egy krokodilt, ne csapkodj a vízben, és ne adj hangot sem, mert ezzel csak magadra vonod a figyelmét. Próbálj a legnagyobb csendben és észrevétlenségben elúszni onnan.

 

KÍGYÓ

A legtöbb kígyó veszélytelen és nem mérgező a marásuk. A kígyómarások 80%-a olyankor történik, amikor az ember megpróbálja elkapni őket.

 • Ha észreveszed, hogy egy kígyó követ, kezdj el trappolni. A talajon keresztül a rezgés eljut a kígyóhoz és ott fog hagyni téged.
 • Ha már megmart, ne próbáld meg kiszívni a mérget a sebből úgy, ahogyan azt a moziban láttad! Jobb, ha lemosod csapvízzel, készítesz egy érszorító kötést, és hívod a mentőket.

GORILLA

A dzsungel királyának nevezik, és ennek megvan az oka. Valódi vezető egyéniségek, akik védik a családjukat és a területüket. Ha jól viselkedsz, nem fognak megtámadni.

 • Ülj le, hogy ne tűnj magasabbnak vagy nagyobbnak a gorillánál. Próbálj meg suttogni és ne nézz egyenesen a gorilla szemébe.
 • Támadás esetén gyorsan gömbölyödj össze. A gorillák büszke állatok, a gyengét és elesettet nem fogják bántani.

MÉH

A méhek a kast védik, és ha csak elsétálsz mellette, már akkor is megtámadhatnak.

 • A sötét szín vonzza a méheket. Ha tehát sötét ruha van rajtad, nagyobb az esélyed a méhcsípésre.
 • Ha egy méhraj vagy néhány méh üldözőbe vett, bújj egy sötét helyre. A fény hiánya megzavarja őket.

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?