Érdekes

9 féle Android alkalmazás, amit jobb, ha azonnal törölsz

 

A Google Play egy nagyszerű dolog mind az Android tulajdonosok, mind a fejlesztők számára. Azonban fontos tudni, hogy nem minden alkalmazás megbízható. Vannak olyanok, amik a háttérben különböző személyes adatokat (pl. bankkártya adatokat) gyűjtenek és továbbítanak titokban. Természetesen egy átlagembernek nehéz megállapítania, hogy melyik alkalmazás megbízható és melyik nem. A legfontosabb talán az, hogy mennyire népszerű az adott alkalmazás (figyeljük meg az értékelések és letöltések számát), ki a fejlesztője, valamint milyen engedélyekre van szüksége.
Most 9 gyanús alkalmazásfajtát gyűjtöttünk össze, amit jobb, ha azonnal törölsz!

 

 

 

1. Időjárás-alkalmazások
Az időjárás alkalmazások eléggé elszaporodtak az utóbbi időben, de a nagyobb baj az, hogy közülük sokról kiderült, hogy személyes adatokat gyűjt és továbbít. Ha teheted, használd a népszerű alkalmazásokat, vagy nézd meg a böngésződből egy weboldalon.

 

2. Közösségi alkalmazások
Ezek az alkalmazások természetesen megbízhatóak (feltéve persze, ha a hivatalos változatról van szó). A probléma velük kapcsolatban inkább az, hogy túlzottan lassítják és merítik a telefont. Illetve sok ember szerint jobb és könnyebb a böngészőn keresztül használni ezeket a szolgáltatásokat.

 

 

 

 

 

 

 

3. Optimalizáló alkalmazások
Az efféle programok többsége szinte nem ér semmit, vagyis nem nyújt többet, mint maga az Android.

 

4. Gyárilag beépített böngészők
Az efféle programok sokkal kevesebbet tudnak, kevésbé biztonságosak és gyorsak, mint a legnépszerűbb böngészők, ezért érdemes törölni őket.

 

5. Antivírus alkalmazások ismeretlen fejlesztőktől
A rosszindulatú fejlesztők leginkább antivírus programokba rejtik a vírusaikat, illetve ezzel gyűjtik legfőképp a személyes adatainkat is. Ennek az a magyarázata, hogy a gyanútlan felhasználó simán engedélyezi az összes olyan jogot egy ilyen alkalmazásnak, amit az kér a telepítésnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Böngészők kiegészítő szolgáltatással
Ezek olyan alkalmazások, amik a böngészésen kívül további szolgáltatásokat is kínálnak (pl. filmek online megtekintése). Ezek többnyire dugig vannak reklámokkal, valamint az előbbihez hasonlóan szintén sok jogosultságot igényelnek, ami gyanússá teszi őket.

 

7. Memória-növelő alkalmazások
Egy szoftver nyilván nem fogja megtöbbszörözni a fizikai memóriát. Az efféle alkalmazások csak törlik a felesleges adatokat (amit az Android amúgy is tud), reklámokat dobálnak fel, illetve sok esetben szintén személyes adatokat gyűjtenek.

 

8. Hazugságvizsgálók
Az efféle programok nyilván csak viccből készülnek, hiszen semmiféle olyan érzékelő nincs a telefonba építve, ami tudná detektálni a hazugságokat. Itt is érdemes figyelni a jogosultságokra, hiszen egy ilyen alkalmazásnak nincs szüksége ahhoz, hogy hozzáférjen pl. a Kapcsolatainkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
A legjobb, ha le sem töltünk ilyesféle programokat!

 

 

 




 

 

9. Töredezettségmentesítő alkalmazások
Az ilyen programok szintén teljesen feleslegesek és hasztalanok és szintén csak arra vannak, hogy adatokat gyűjtsenek rólunk.

Írd meg hozzászólásban, hogy volt-e olyan alkalmazás a telefonodon, ami itt fel volt sorolva!

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?