Életmód

21 izgalmas tény, ami alapjaiban változtatja meg a világnézetedet

Bár a körülöttünk lévő világ és az abban található dolgok legtöbbször egészen kézenfekvőnek tűnnek, a valóságban azonban olykor még a leghétköznapibb dolgok is nagy meglepetést képesek okozni. Gondoltad volna például, hogy egy banán elfogyasztása közben mérhető radioaktív sugárzásnak tesszük ki magunkat? Azt, hogy az Eiffel-torony magassága folyamatosan változik? Nem?! Akkor semmiképpen se hagyd ki az alábbi listát, melyen ilyen és ehhez hasonló izgalmas érdekességeket gyűjtöttünk nektek össze…🤓

 

 

 

1Marie Curie, a radioaktivitás úttörő kutatójának jegyzetei mind a mai napig mérhető sugárzást mutatnak.
2A raflézia a legnagyobb ismert virág a világon. Nincs szára, sem levele, sem gyökere és más növényeken, jellemzően fákon élősködik. Átmérője körülbelül egy méter, tömege a 15 kg-ot is elérheti.
3A perui Shanay-Timpishka folyó vize olyan forró, hogy az állatok azonnal megfőnek benne. Hőmérséklete a legtöbb pontján 50 és 90°C között változik, de van, ahol már majdnem eléri a forráspontot.


4A tigriscápa utódai képesek felfalni egymást az anyacápa méhében.
5Oroszországban 2011-ig a sör nem minősült alkoholos italnak.
6A mélytengeri Chauliodus sloani névre hallgató hal fogai olyan hatalmasok, hogy nem tudja becsukni miattuk a száját.
7Az 58-60 millió évvel ezelőtt élt titanboa volt a valaha felfedezett legnagyobb kígyó a Földön. Hossza akár a 15 métert is elérhette, súlya pedig 1100-1200 kg között mozgott.


8Egy, a kő-papír-ollózást vizsgáló kutatás kimutatta, hogy az emberek túlnyomó többsége követ mutat általában, míg a legkevesebben az ollót részesítik előnyben.
9A vízilovak izzadtsága piros színű, melyből egyébként kiváló naptej és antibiotikum készíthető.
10A csigák fogai a legkeményebb ismert anyagok közé tartoznak, még a köveket is képesek velük megrágni.
11Mielőtt feltalálták volna a radírt, az emberek kenyeret használtak erre a célra.
12Az összes ma élő emlős közül kizárólag az emberek és a patkányok képesek nevetni, ám a patkányok nevetése nem hasonlít a miénkhez.
13Így nézne ki a Mars, ha a Földhöz hasonlóan víz borítaná a felszínét.
14A fülünkhöz tett kagylóban valójában nem a tengert, hanem a saját fülünk véráramlásának felerősített hangját halljuk.
15A dekoratív elemek sokszor styrofoam anyagból készülnek, ennek oka pedig egyszerű: sokkal olcsóbbak, mint a teljes egészében tömör anyagból készült dekorációs elemek.
16A leghalkabb hely a világon a Microsoft épületében található. Ebben a szobában szokták tesztelni az új eszközöket. Olyan nagy itt a csönd, hogy hallani lehet a szobában lévő emberek szívverését és véráramlását.
17A flamingók azért állnak egy lábon, mert így könnyebb megőrizni az egyensúlyukat. Kutatások bebizonyították, hogy az egy lábra állt állatoknak semmilyen izomra nem volt szükségük ahhoz, hogy megtartsák az egyensúlyukat, míg a két lábon álló flamingók a művelet közben több izomcsoportot is dolgoztattak.
18Az Eiffeil-torony magassága akár ±17 cm-t is képes változni a hőmérséklet függvényében bekövetkező anyagtágulás hatására.

 

 

 

 

 

 

19Naponta átlagosan 0,5 kilogrammot veszítünk testsúlyunkból, kizárólag a szellentés hatására. Egy átlagos szellentés súlya egyébként 0,0371 gramm, egy átlagos ember pedig körülbelül 14-szer szellent naponta.
20Az emberi gyomorsav olyan erős, hogy képes lenne lebontani akár még egy borotvapengét is.
21A banán, a benne lévő káliumnak köszönhetően mérhető radioaktív izotópokat tartalmaz, ezért már egy darab banán is olyan sugárzást képes mutatni, mint egy teljesen hibátlanul működő modern atomerőmű. Aggodalomra azonban semmi ok, ez az érték ugyanis nem veszélyes az egészségünkre, hacsak nem eszünk meg 10 millió banánt egyszerre. Akkor valószínűleg belehalnánk.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?