Érdekes

21 népszerű tévhit, amit sokszor még az iskolában is tévesen tanítanak

Általában zokszó nélkül elhisszük azokat, amiket a tanáraink vagy épp a szüleink tanítanak nekünk, és meg sem fordul a fejünkben annak a lehetősége, hogy esetleg ők sem tudnak mindent. Pedig olykor jó lenne, hiszen ahogy az ábra is mutatja, még mindig számos tévhit és mítosz kering a köztudatban, melyek ugyan totális badarságok, mégsem tudja őket kiküszöbölni a társadalom, mert annyira beleivódott a mindennapjainkba, hogy már olykor az iskolában is tévesen tanítjuk őket. Az alábbiakban 21 ilyen mítoszról és félreértett tévhitről rántjuk most le a leplet…

 

 

 

 

1. Bár sokan azt hinnénk, a banán valójában nem pálmafán, hanem az egymásra borult leveleiből kialakult áltörzsén terem. Ha pedig itt tartunk: a banán – mint olyan – bogyós termésnek számít.

2. A biblia igazából egyszer sem tesz említést a tiltott gyümölcs fajtájáról.

3. A farkasok valójában nem csak teliholdkor vonyítanak, ez is pusztán csak egy elterjedt tévhit.
4. A “barlanglakó” ősemberek valójában egyáltalán nem csak barlangokban éltek. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a barlanglakó emberek igazából nomád életmódot folytattak és a barlangokra csak mint átmeneti szállás tekintettek.

5. A ketchup kezdetben egyáltalán nem paradicsomszósz volt. Valószínűleg az időszámításunk előtti 3. században találták fel, Kínában, és egészen a 19. századig egyáltalán nem is tartalmazott paradicsomot.

6. Az iránytű nyílja egyáltalán nem az Északi-sarkra mutat. Az iránytű a Föld mágneses pólusának északi pontjára mutat, mely folyamatosan változik.

7. Mindenki tudja, hogy mi emberek, mindig csak egy adott oldalát látjuk a Holdnak innen a Földről. Az azonban egyáltalán nem igaz, hogy a Holdnak van ,,sötét” oldala. Miután a Hold együtt forog a Földdel, ezért a Holdnak is minden oldalát éri a napsütés, ugyanúgy, mint a Földnek.
8. Az évszakok kialakulásának és váltakozásának nem csak a a Föld Nap körüli mozgása az oka, valójában a Föld tengelyferdeségének az egyik következménye.

9. Charles Darwin sosem mondta, hogy a majomból fejlődtünk ki, pusztán arra utalt, hogy mivel láthatóan hasonlóak a testi adottságaink, ezért nagy valószínűséggel egy közös ősre vagyunk visszavezethetők a majmokkal.

10. Az alkohol valóban felmelegíti a testet? Nem. Sőt mi több, drasztikusan növelheti a hővesztést, mivel kitágítja az ereinket. Igaz, ami igaz, az erek tágulásának egyik következménye, hogy a meleg vér közelebb kerül a bőrünk felszínéhez, és emiatt érezhetünk átmeneti melegséget, de ez csak illúzió, hosszú távon pedig csak hőt vesztünk az alkoholfogyasztással.

11. Nincs bizonyíték arra, hogy a római császárok tényleg a lefelé mutató hüvelykujjukkal ítélték halálra a gladiátorokat. Ezt a gesztus először Jean-Léon Gérôme festő ábrázolta és ezután terjedt el a köztudatban, tévesen, vagy legalábbis nem bizonyítható módon.

12. Valójában nincs vákuum az űrben. Annak ellenére, hogy a kozmikus tér alacsony sűrűségű, helytelen lenne vákuumnak nevezni, a világűrt ugyanis hidrogén molekulák, elektromágneses sugárzás és vélhetően olyan sötét anyagok alkotják, amelyeket a tudósok még nem tudtak beazonosítani. Ezzel szemben a ,,vákuum” egy olyan adott teren belüli térfogat, mely csak elhanyagolható mennyiségű anyagot tartalmaz, ez pedig egyáltalán nem igaz a világűrre.

13. A mai diákok már több óceánról tanulnak, mint mi tanultunk annak idején. Nem, természetesen nem alakult ki új óceán a Földön, de a tudósok rájöttek, hogy valahogy el kell különíteniük az Antarktisz környékén található, egyébként eltérő tulajdonsággal bíró vizeket a Föld többi óceánjától ezért létrejött a Déli-óceán.

14. Az indiánok egyáltalán nem mindig csak lóháton közlekedtek, sőt, a lovakat nagy valószínűséggel a 16. században terjesztették el az ott partot érő Európaiak.

15. Elterjedt tévhit, hogy egy film nézése közben minden 25. képkocka nagyobb hatással van az agyunkra, mint az összes többi és ezáltal befolyásolni lehet bennünket tudat alatt. Ezt a tévhitet a marketingszakember James Vicary terjesztette el, aki egy ál-kutatást végzett a témában és később maga is beismerte, hogy meghamisította az eredményeket.

16. Az agyunk egyáltalán nem ,,pihen” alvás közben, csak eltérő területeken végez tevékenységeket, mint amikor ébren vagyunk.

17. A mobiltelefonok tényleg a műholdak miatt működnek? Egyáltalán nem. Egy szám tárcsázása után a készülék megtalálja a legközelebbi bázisállomást, melynek a kezelőblokkja egy kábelen keresztül továbbítja a jelet egy távoli kapcsoló modulhoz és később ennek köszönhetően jön létre a hívó és fogadó fél közötti kapcsolat.

18. Elterjedt tévhit, hogy a piramisokat rabszolgák építették, ez azonban hatalmas tévedés. A piramisokat valójában fizetett munkások építették, akik pénzt és élelmet kaptak a munkájukért cserébe, ráadásul egészen jól megfizették őket.

 

 

 

 

 

19. Valójában nincs súlytalanság az űrben. Mindannyian láttunk már a Nemzetközi Űrállomáson lebegő űrhajósokat. Ez azonban egyáltalán nem azért következik be, mert nincs gravitázió az űrállomáson, sőt, valójában csak 10%-al kevesebb a gravitáció, mint a Földön. Az űrhajósok lebegésének oka az űrállomás folyamatos mozgásában keresendő, melynek köszönhetően az űrhajósok tulajdonképpen folyamatos szabadesésben vannak.

20. Névszerű elmélet, hogy azok az emberek, akik jó kreatív készségekkel rendelkeznek, azoknak a jobb agyfélteke a dominánsabb, míg azok, akik az analitikus és logikai képességeikkel tűnnek ki, inkább a bal agyféltek dominanciája a jellemző. Ezt a mítoszt azonban úgy ahogy van elpusztította egy közelmúltban végzett kísérlet, melynek során 1011 emberi agyat (7-29 évesekét) vizsgáltak meg és egyik esetben sem találtak dominánsabb agyfélteket.

21. Végezetül pedig: tévhit, hogy az ujjropogtatás károsítja az ízületeket. Ezt Donald Unger, kanadai professzor bizonyította be azzal, hogy a bal kezén ropogtatta az ujjait, de a jobbon nem. 60 év múltán sem találtak eltérést a két keze között. Később ezért a kísérletéért Nobel-díjat is kapott.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?