Érdekes

A 16 kategóriájában legnagyobb dolog a Földön

Voltak idők, amikor a földet nálunk sokkal nagyobb teremtmények uralták – igazi őskori óriások. Azonban a természet ma is meg tud lepni minket hatalmas alkotásaival.

 

 




Amikor ezeknek a teremtményeknek a méreteire gondolunk, nagyon kicsinek érezzünk magunkat.
 

 

 

 

16) Sequoia fák


A Sequoia fák a világ legnagyobb élőlényei (térfogatban). Akár 275 láb magasra is képesek megnőni, továbbá átmérőjük 26 láb is lehet.

15) Amphicoelia

Az Amphicoelia a legnagyobb állat, ami valaha élt a Földön. Ezek a növényevő dinoszauruszok 145-161 millió évvel ezelőtt éltek. Hosszban az 58 métert is elérhették, illetve egy csigolyájuk 2.5 méteres volt.

 




 

14) Titanoboa


A Titanoboa közeli rokona a boának, azonban sokkal nagyobb nála. 58-61 millió évvel ezelőtt éltek és a 13 méteres hosszúságot is elérhették. Manapság a bolygónkon élő kockás piton csak 7.5 méteresre képes megnőni.

13) Jákafa


A jákafa termése a világ legnagyobb fán nőtt gyümölcse. Hosszúsága a 90 cm-t is elérheti, illetve átmérője 50 cm-es is lehet.

 

 

 

 

 




 

 

 

 

12) Argentavis


Az Argentavis 5-8 millió évvel ezelőtt élt. A Föld történetének egyik legnagyobb madara. Szárnyainak fesztávolsága elérhette a 7 métert is, rágcsálókkal táplálkozott.

11) Paradicsomi Barlang


A világon a legnagyobb és leggyönyörűbb barlang (Paradise Cave) a vietnámi Phong Nha-Kẻ Bàng nemzeti parkban található. A legnagyobb kamrája 5 kilométer hosszú, 200 méter magas és 150 méter széles.

10) Raflézia


A raflézia a Föld legnagyobb virága. Átmérője akár 100 centiméteres is lehet. A virág jellegzetes, rothadó húshoz hasonlító szagáról is ismert.

9) Óriásszarvas


Az ír jávorszarvas, vagy óriásszarvas példányai kb. 2 millió évvel ezelőtt jelentek meg először. Azonban, amikor az erdők egyre nőttek és sűrűsödtek, az óriásszarvasok kihaltak – nagy agancsaik miatt (melyek 5 méternél is szélesebbek voltak) lehetetlenné vált számukra a sűrű ágak közti mozgás.



8) A Humongous Gomba


Az Armillaria ostoyae (amely Humongous gombaként ismert) a Föld egyik legnagyobb élő organizmusai közé tartozik. 8.4 kilométert fed le a Malheur nemzeti parkban, Oregonban, és többnyire rejtve van a föld alatt.

7) Merostómák


A merostómák a legnagyobb ismert ízeltlábúak. 2.5 méteresre is megnőhettek, 248-510 millió évvel ezelőtt éltek.





 

6) A Nagy-korallzátony


A Nagy-korallzátony a világ legnagyobb egyedi struktúrája, melyet élő szervezetek alkottak. A Korall-tengeren található, továbbá 2300 kilométer hosszan húzódik 344 400 négyzetkilométerű területen.

5) Rövidfejű medve


Amikor a rövidfejű medve hátsó lábaira ágaskodott, a 4.5 méteres magasságot is elérhette. Rendkívül erős állkapcsa miatt a legnagyobb húsevő emlősök közé tartozott a Földön, a jégkorszak idején. Ezek a medvék 14 000 évvel ezelőtt haltak ki.

4) Gigantopithecus


A Gigantopithecus-ok minden idők legnagyobb emberszabású majmai, körülbelül 1 millió évvel ezelőtt éltek. Ritka maradványaik miatt nehéz bármilyen biztos következtetést levonni velük kapcsolatban. Azonban a tudósok úgy vélik, hogy legfeljebb 4 méter magasak és 550 kilósak voltak, továbbá főként bambusszal táplálkoztak.




3) Tollaskígyó


A tollaskígyók (Quetzalcoatlus) 66-68 millió évvel ezelőtt éltek. A legnagyobb pteroszaurusz, továbbá a leghatalmasabb repülő állat volt a bolygó történetében. Fesztávolsága 12-15 méter volt, kisebb gerinces élőlényeket és rákféléket fogyasztott.

2) Kék bálna


A kék bálna jelenleg a legnagyobb, még ma is élő állat a Földön és a Föld eddigi történetében. A hossza a 33 métert is elérheti, súlya a 150 tonnáig terjed. Az 1960-as években majdnem minden kék bálnát levadásztak, összesen csak 5000-en maradtak életben. Ma csupán 10 000 kék bálna él a Földön, így rendkívül nagy öröm, ha látunk egyet természetes élőhelyén.

1) Sarcosuchus


Sok évvel ezelőtt, a mai modern aligátor elődje, a sarcosuchus, körülbelül 12 méter hosszúságú volt. Kisebb dinoszauruszokra vadászott – harapása 80 kilonewton erősségű volt, így zsákmányait simán félbe tudta harapni.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?