Érdekes

Tíz meglepő tény a Földről, amit még sosem hallottál

Úgy gondoljuk sokszor, hogy mindent tudunk már a Földről, ahol élünk, de rosszul gondoljuk. A tudósok azonban úgy vélik hogy van még felfedezni való.

 

 

 

 

 




Íme pár lebilincselő tény a földünkről amit nem tudtál még.

1) Nem a Mount Everest a legmagasabb hegy a világon.

A Hawaii Mauna Kea 4,205 m tengerszint feletti magassággal rendelkezik. A hegy egy része a tengerszint alatt van. Tehát. ha az egész hegy nagyságát nézzük, akkor a Mauna Kea 10,203 m magas, ami 1,355 m-el magasabb a Mount Everestnél.

2) A Föld légkörének vannak határai

A Kármán vonal egy nemzetközileg elfogadott vonal, amely 100 km tengerszint feletti magasságban fekszik. Bár a Föld légkörének szintje jóval magasabban végződik, ezt a vonalat a The World Air Sports Federation elismerte, mint a légkör és a világűr közötti határt.

 




3) A legszárazabb hely a Földön Antarktikán található

Általában úgy vélik, hogy a Földön a legszárazabb hely a Chilei Atacama-sivatag, ahol több ezer éve nem volt eső. De az Antarktiszi McMurdo száraz völgyei közel 2 millió évig nem láttak esőt. A szelek itt elérhetik a 320 km/h sebességet is.

4) Az édesvíz a Föld összes vízének csupán 3% -át teszi ki

Az óceánok és a tengerek a Föld vízének 97% -át adják, de a sós, óceáni víz, nem alkalmas ivóvíznek. A teljes édesvíz fennmaradó 3% -át a gleccserek (70%) és a Baikal-tó (20%) adják.

5) A világ legidősebb temploma körülbelül 12,000 éves

Göbekli Tepe, a legrégebbi ismert templom a világon, mely Törökország déli részén található. A kutatók úgy vélik, az oszlopok faragványai azt bizonyítják, hogy körülbelül 12 ezer évvel ezelőtt egy üstökös becsapódás okozott hirtelen hőmérséklet-csökkenést a bolygónkon.

 




6) A Hold egyszer része volt a Földnek

Svéd tudósok azt sugallják, hogy mintegy 4.36 milliárd évvel ezelőtt a Föld bolygó ütközött egy hipotézis szerint Theia-val, ami a Föld egyetlen állandó természetes holdja.

7) 250 millió év alatt a kontinens újraegyesül

Mint tudjuk, a Pangea egy olyan szuperkontinens, amely 335-175 millió évvel ezelőtt létezett, két különböző kontinensre oszlott: Laurasiara és Gondwanara. Később, a kettő kettéosztódott, hogy mind a hét kontinenset alkossa. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a kontinensek újra összegyűlnek 250-300 millió év múlva, és egyetlen szuperkontinensként fognak válni Pangea Ultima néven.

8) Egyetlen sejtes szervezet okozta az első tömeges kihalást a Földön

A Massachusetts Institute of Technology kutatói olyan elméletet alkotnak, amely elmagyarázza a tömeges kihalást, amely az élőlények közel 90% -át elpusztította a Földön. A Methanosarcina nevű baktérium hirtelen virágzott az óceánokban 252 millió évvel ezelőtt, ami a tudomány által ismert rovarok egyetlen tömeges kihalását váltotta ki. Emellett az Archosaurs számára is egyedülálló lehetőséget teremtett az evolúcióra.




9) Bolygónk nagy része mindig a sötétben fekszik.

Mint tudjuk, a Világ-óceán a bolygó felszínének 71% -át foglalja el. A napfénynek kitett víz mélysége nem több, mint 200 m, így a víz többi része állandóan a sötétben van. Ezért a bolygónk nagy része a nap bármely szakában a sötétben nyugszik.

10) A szomszédos államoknak 24 órás időbeli különbségük lehet.

Annak ellenére, hogy az Amerikai Szamoa mindössze 2000 km-re van a Kiribati részét képező vonalszigetektől, a két szomszéd közötti időeltolódás 24 óra.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?