Belföld

Hivatalos: Választási csalás történt – A kúria döntésének elképesztő következményei lehetnek

fotó: pestibulvar.hu

 
Mi is beszámoltunk róla, egy, a Fidesz választási kampányába beépült újságíró felvételeket készített róla, hogy az ukrán határ mentén hogyan és milyen mértékben szállítják szervezetten a kettős állampolgárokat szavazni a határon túlról.
 
Az MSZP és a Párbeszéd  beadta a választási bizottsághoz a Hír TV riportját, és kérte a jogszabálysértés megállapítását, a Fidesz eltiltását a jogsértésektől, valamint Sonkád, Fülesd, Milota, Csaholc, Kispalád, Botpalád és Zsarolyán településeken a választás eredményének megsemmisítését és megismételt szavazás elrendelését.
Ezt a helyi választási bizottság és az NVB is azonnal elutasította, mondván „nem tartalmazza a gépjármű forgalmi rendszámát, a vezető személyét, továbbá, hogy hány alkalommal konkrétan mely személyeket és hová, milyen céllal szállítottak”. Gondolom, ha kirabolnak az utcán és feljelentést teszek, akkor azt a rendőrség is elutasítja, ha nem adom meg a támadó nevét, személyi számát és lakcímét, és hogy milyen célból rabolt ki.
 
Az ügy azonban ment tovább, felsőbb fórumokra és most a Kúria döntött a felülvizsgálati kérelemről, és részben jogosnak találta azt. A Kúria kimondta döntésében, hogy az országgyűlési választások napján

„az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása… törvénysértő volt.”

 
A Kúria ugyan nem vizsgálta a bizonyítékként bemutatott videó hitelességét, de megállapította, hogy azt a Nemzeti Választási Bizottság elfogadta annak. A Kúria több dologban osztotta az NVB elutasító érvelését, de kimondta azt is, hogy ezek az érvek  „nem támasztották alá azt a következtetést – sem tényszerűen, sem logikailag –  hogy a videofelvétel a jogsértés megállapítására nem alkalmas”. Tehát, ha a videót hitelesnek fogadjuk el, akkor minden hiányossága ellenére az megállapítható belőle, hogy az országgyűlési választás napján szavazati joggal rendelkező választópolgárokat egyes szavazókörökbe szállítottak, és egyértelműen kiderül belőle a a szállítás szervezettsége is.

A Kúria tehát egyetértett az ellenzéki pártok beadványával abban, hogy “a szavazásra történő szervezett szállítás, illetve a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás sérelme is megvalósult, ami a választás tisztaságának megsértésére alkalmas cselekmény”.
 
Sajnos, azonban a videó hiányosságai miatt csak az alapelvek sérülését tudta kimondani a bizottság, más jogkövetkezmény, új szavazás kiírása nem fog megtörténni, a konkrét bizonyítottság hiányában.

Most már legalább papírja van a Fidesznek róla: csaltak a választáson.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?