Belföld, Hírek

Kegyetlen törvény: nem számít, hogy Zsuzsa rokkant – Túl beteg volt, hogy dolgozzon, nem jár a nyugdíj

Pomáz – Nap mint nap az életéért harcol, az állam azonban kénytelen megtagadni tőle a rokkantsági ellátást a szigorú jogszabály miatt: Sallai Zsuzsa máj- és csontáttétes mellrákkal küzd, február óta az ágyból is képtelen kikelni. Az egyik tumornál már a gerince is megroppant, súlyos állapota ellenére mégsem számíthat állami támogatásra. Utolsó reményként Orbán Viktornak címzett levelet a négy gyermekes édesanya.

 

 

 




 

– A napokban fejezem be a levelet, már egy hete készül – kezdte Zsuzsa. – A kemoterápia megzavarja a memóriámat, nehezen fogalmazok, egy ilyen levél megírása ezért sok idő. Remélem, célba ér – bizakodott az anyuka, aki először 13 évesen nézett szembe a halállal. – Egy tüdőgyulladás alkalmával kiderült, hogy lyukas szívvel születtem. Azonnali életmentő műtétre volt szükség, ami után 5 napig feküdtem kómában.

(A legfrissebb hírek itt)

Zsuzsa végül felgyógyult, ám 19 évesen váratlanul ismét kórházba került. Orvosa 240-es pulzust mért. – Fél évet feküdtem a kardiológián, de nem jöttek rá a problémára. Ekkor akartak először leszázalékolni, amit megtagadtam. Végül kiütötték a szívemet, hogy újraindítsák, ami csak a második próbálkozásra sikerült. 41 éves koromig ezt még kétszer megismételték újabb rosszullétek miatt. Bár tiltottak a sporttól, 8 éve futni kezdtem. Onnantól nem jött több rosszullét. Idővel igazi ultrává váltam, az elmúlt 10 évben 30 ezer kilométert futottam. Alapítottam egy sportegyesületet is, 2014 óta azzal foglalkoztam.

Azóta Zsuzsának nem volt bejelentett, állandó munkaviszonya, ám ekkor még nem gondolta, hogy ez később életbevágó problémát jelenthet. Mígnem két éve mellrákot diagnosztizáltak nála. – A tumort akkor kioperálták, de idén februárban kiújult. Az onkológus a vérképemet látva azt mondta, csodálja, hogy lábon be tudtam menni. Nagyon rossz állapotban voltam, a rák a májamra, csontrendszeremre is átterjedt. Bár szültem négy gyereket, de ezt a fájdalmat nem tudom mihez hasonlítani.

Zsuzsa esetében az orvosszakértő 82 százalékos rokkantságot állapított meg, ám ellátási igényét visszautasították.

– Pénzbeli ellátáshoz munkaviszony után befizetett járulék szükséges – hívta fel a figyelmet Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász. – Hogy valaki rokkantsági ellátásra jogosult legyen, ahhoz az ellátás igénylése előtti 10 évben rendelkeznie kell meghatározott számú, munkaviszonyban ledolgozott munkaórával – fejtette ki.

rákkal küzdő édesanyának ezekből a munkaórákból volt hiány, ezért nem kapott segítséget. Az aktív korúak ellátását is próbálta igényelni, ám arra csak akkor lenne jogosult, ha a család bevétele nem haladná meg a 27 ezer forintot fejenként. – A rehabilitációs hatóságnál azt mondták, hogy várjam ki, míg betöltöm a 65-öt, és öregségi nyugdíjat kapok. Addig pedig oldja meg a család. A rokkant helyeket sem tudom így használni, pedig a gerincsérülésem miatt szinte minden mozdulat kínlódás. A lányom március 1 óta van velem itthon, hogy ápoljon, de még ápolási díjat sem tudunk kérni, mert nem vagyok sem kiskorú, sem tolószékes. A legutóbbi visszautasításnál nem bírtam tovább, zokogni kezdtem.

A mélypontok ellenére a család próbál pozitív maradni. Zsuzsa maga is humorral üti el a traumákat. – Amikor hullott a hajam, azon nevettünk, hogy olyan vagyok, mint a Gyűrűk Urából Gollam. „Drágaszágomat” kiabálva csúszkáltam az ágyon. Jobb, mintha keseregnék, a nevetés sokat segít. A blogomban és a könyvemben is arra motiválom a sorstársaimat, hogy ne engedjék, hogy a betegség irányítsa az életüket. Szerencsére jól reagálok a kezelésre, a daganatok már a felükre zsugorodtak. A családom pedig a legbátrabb család a világon, nagyon hálás vagyok nekik. Holnap pedig elküldöm a levelet.

Egyedi méltányosság

Dózsa Csaba szerint Zsuzsának még van esélye megkapni a támogatást, ha egyedi méltányosságot igényel az illetékes szerveknél. Egyéb esetben szociális hálózatokhoz fordulhat segítségért. A Blikk az édesanya ügye kapcsán kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ám kérdéseikre eddig nem érkezett válasz.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?