Életmód, Érdekes, Történelem

A 10 legnagyobb állat, ami valaha a Földön élt

Régen a természet királyai nálunk sokkal nagyobbak voltak: igazi őskori óriások! Még elképesztőbb, ha belegondolunk abba, hogy az egyik közülük még mindig él. Van ötleted, hogy melyik?

 

 

 

1 Amphicoelias

Amphicoelias

Az Amphicoelias volt a legnagyobb szárazföldi állat, ami valaha is a Földön élt. Ezek a növényevő dinoszauruszok körülbelül 141-161 millió évvel ezelőtt éltek, és ennek az állatnak pusztán az egyik csigolyája 2,5 méteres volt!

2 Titanoboa

Titanoboa

A Titanoboa az anakondák és a boák rokona. Csak sokkal nagyobb. A Titanoboa 58-61 millió évvel ezelőtt élt és 13 méter hosszú volt. A ma élő legnagyobb piton is csak maximum 7,5 méteresre tud megnőni.

3 Megalodon

Megalodon

A megalodonok igazi szuper ragadozók voltak, akik 3-28 millió évvel ezelőtt éltek. Ennek az állatnak egyetlen foga akkora volt, mint egy felnőtt ember tenyere. Hossza a 20 métert is elérte, súlya pedig a 47 tonnát. A megalodon harapásának ereje 10 tonna volt!


4 Argentavis magnificens

Argentavis magnificens

Az Argentavis 5-8 millió évvel ezelőtt élt, és ez volt a valaha élt legnagyobb madár a Föld történetében. Szárnyfesztávolsága közel 7 méter volt, és főként rágcsálókat evett.

5 Óriás szarvas

Az orias szarvas

Az óriás (ír) szarvas pár millió évvel ezelőtt jelent meg, ám amikor az erdők elkezdték beborítani a kopár területeket, szépen lassan kihaltak, mivel a csaknem 5 méteres agancsuk egyszerűen nem tette lehetővé számukra, hogy a fák között mozogjanak.

6 Rövidfejű medve

rovid orru medve

A kétlábon álló rövidfejű medve 3,5 – 4,5 méter magas volt. Ehhez párosult még egy hihetetlenül erős állkapocs, ami az egyik legfélelmetesebb ragadozóvá tette a jégkorszak idején. A hímek szemmel láthatóan nagyobbak voltak, mint a nőstények, a súlyuk pedig akár az 1,5 tonnát is elérhette. A rövidfejű medvék körülbelül 14 ezer évvel ezelőtt haltak ki.

7 Gigantopithecus

Gigantophitecus

A Gigantopithecus minden idők legnagyobb emberszerű főemlőse volt. Körülbelül egymillió évvel ezelőtt élt. Nagyon kevés kövület maradt meg róluk, de a tudósok úgy vélik, hogy 3-4 méter magasak, és 300-550 kilósok lehettek, fő táplálékuk pedig a bambusz volt.

8 Paraceratherium

Paraceratherium

A Paraceratherium 20-30 millió évvel ezelőtt élt. A modern orrszarvúak távoli rokonai, ám ezeknek nem volt szarvuk. Ők voltak az egyik legnagyobb szárazföldi emlősök a Föld történetében. Magasságuk 5 méter volt, súlyuk pedig a 20 tonnát is elérhette. Elképesztő méretük ellenére nem voltak ragadozók, falevelekkel és ágakkal táplálkozak.

9 Quetzalcoatlus

Quetzalcoatlus

A Quetzalcoatlus 66-68 millió évvel ezelőtt élt. Ők voltak a legnagyobb repülő lények a bolygónk történetében. A Quetzalcoatlus szárnyfesztávolsága a becslések szerint 12-15 méter lehetett. Apró gerincesekkel táplálkoztak.

 

 

 

 

10 Óriás pókrák

Orias pokrak

Az óriás pókrák volt a legnagyobb általunk ismert ízeltlábú a Föld történelmében. 2,5 méteresre is megnőttek, és 248-510 millió évvel ezelőtt éltek.

11 Kék bálna

Kek balna

A kék bálna a legnagyobb ma élő állat a Földön, és az egyik legnagyobb, ha a bolygó teljes történelmét nézzük. 33 méteres hossza mellé a súlya akár 150 tonna is lehet. Apró halakkal és planktonokkal táplálkozik. A 20. század közepén majdnem kihaltak, számuk 5000 alá csökkent. Napjainkban is alig több mint 10.000 ilyen állat él, ezért a velük történő találkozás valódi csodának számít.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?