Életmód, Érdekes, Külföld

10 illegális kép Észak-Korea igazi arcáról: kicsempészte őket a fotós

Hihetetlen, hogy mi mindent tilos lefényképezni az országban.

 

 

 

Eric Lafforgue azon kevés kívülálló közé tartozik, aki láthatta Észak-Korea igazi arcát, és még képei is vannak róla. A fotós 2008 óta hatszor járt az országban, és digitális memóriakártyáknak köszönhetően lehetősége volt megőrizni azokat a felvételeket is, melyeket nem szabadott volna elkészíteni, vagy a felügyelői kitöröltettek vele a fényképezőgépéből.

Laffourge-t nem az alaposan megszervezett és kontrollált körutak érdekelték: ő azokra az emberekre volt kíváncsi, akik a díszlet mögött élik mindennapjaikat. A fényképész elmondta a Bored Pandának, hogy a helyiek ugyanúgy bántak vele, mint bármelyik turistával, nem engedték, hogy lefotózza a hadsereget vagy a rendőröket.

Ám a busz leghátsó ülésén elhelyezkedve, egy háromszázszoros zoomolásra alkalmas lencsével mégis képes volt olyan képeket készíteni, amilyeneket akart. Amikor hatodszor is visszatért az országba, Észak-Korea kormánya rájött, hogy a fotókat az interneten is megosztotta, és felszólították, hogy távolítsa el azokat. Mivel ezt Lafforgue megtagadta, véglegesen kitiltották az országból. Nézd meg, mit akart eltüntetni a ma 37 éves Kim Dzsong Un hazája a nyilvánosság elől!


Észak-Koreában gyakran füvet szednek az emberek, egyesek szerint azért, mert nincs más ennivaló, mások szerint pedig kényszermunkában kell rendezniük a terepet, fűnyíró hiányában.
Image #0
Azt szeretik, ha a fotón megmutatják, hogy az otthonokban van számítógép, ám a képet töröltetik, ha látszik rajta, hogy áram viszont nincs.
Image #1
A vonszani úttörőtáborba az egész ország területéről hoznak fiatalokat. A vidéki gyerekek gyakran félnek a mozgólépcsőtől, mert még sosem láttak ilyesmit.
Image #2
Bár Phenjanban egyre több az autó, még mindig annyira kevés, hogy a lakók nem szoktak hozzá, és a gyerekek ugyanúgy az út közepén játszanak.
Image #4
A Keszongba látogatókat egy kényelmes, fejlett hotelkomplexumban tartják, és azt állítják, hogy a szállodán kívül is ugyanolyanok a körülmények. A fotó bizonyítja, hogy ez nem így van.
Image #5
A katonákat – még az egészen fiatalokat is – gyakran a közeli farmokra vezénylik segíteni.
Image #6
Észak-Koreában szigorúan tilos a katonákat pihenés, lazítás közben fotózni.
Image #7

 

 

 

 

A visszamaradott tömegközlekedés miatt a sorban állás az észak-koreaiak mindennapjainak szerves része.
Image #8
A phenjani metróalagút a világ legmélyebbje, mely egyben óvóhelyként is szolgál. A képet kitöröltették a fotóssal, mert látszik rajta a föld alatti járat.
Image #10
Tilos lefotózni az alultáplált embereket.

Image #11

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?