Életmód

„A szappanevés rabja vagyok!” – a 19 éves lány évente több, mint 100 szappant evett meg

A 19 éves floridai lány, Tempestt Henderson, olyan furcsa és mérgező kényszerbetegséggel küzdött, ami az orvosok szerint meg is ölhette volna. Tempestt ugyanis a szappanevés reménytelen rabja volt.

 

 

 

Tempestt Henderson egy ritka betegség miatt hetente akár 5 szappant is elfogyasztott, és emellett mosóport is evett.

„Emlékszem arra, amikor először mártottam bele az ujjaimat a mosóporba.” – mesélte a lány. „A nyelvemre tettem a mosóport, és az egyszerre volt édes és sós…olyan jó érzés volt. Rögtön rászoktam.”

Az ápolónőnek tanuló lány azt mondta, tudta, hogy a mosóporevés veszélyes, de figyelmen kívül hagyta a csomagolásokon álló figyelmeztető címkéket, és napi rendszerességgel fogyasztotta ezeket a termékeket.

Hamarosan pedig már a szappanfogyasztásra is rászokott – a zuhany alatt kezdte nyalogatni a szappanbuborékokat, és kisebb szappandarabokat is a szájába vett és elnyalogatott, míg végül hetente már 5 szappant is elhasznált.

„Imádom azt a tisztaságérzetet, amit ad. Amikor megeszem a szappant, sokkal tisztábbnak érzem magamat tőle, mint amikor csak mosakszom vele.” – mondta a lány.

Amikor már 6 hónapja tartott nála a szappanevés, úgy döntött, orvoshoz fordul. Ritka betegséget diagnosztizáltak nála, amelynek a neve PICA, és az orvosok szerint olyan termékek iránti sóvárgást jelent, amelyek nem emberi fogyasztásra valók. Az ebben a betegségben szenvedők általában fémet, érméket, krétát, elemeket és még fogkeféket is esznek. Gyakran ásványianyag-hiány okozhatja, ami megmagyarázza, miért kívánják a terhes nők a szenet, amikor vashiányuk van.

De Tempestt esetében az orvosok úgy vélték, a stressz lehetett a kiváltó ok.

„A dolgok nagyon megterhelővé, stresszessé váltak, amikor a barátom, Jason, szakított velem, és elment egyetemre. Könyörögtem neki, hogy adjon egy esélyt a távkapcsolatnak, de ő azt mondta, vége. Összetörtem.” – ismerte be a lány.

Amikor Tempestt is egyetemre ment, és több száz kilométerre költözött floridai otthonától, a dolgok még rosszabbra fordultak.

„A főiskola 5 órányi útra volt az otthonomtól, és a stressz egyre jobban elhatalmasodott rajtam. Nem volt barátom, és a családom is távol volt tőlem, magányos, szomorú és depressziós lettem. A fürdőszappanhoz és a mosóporhoz fordultam, és a probléma egyre súlyosabb lett.” – emlékszik vissza Tempestt.

Dr. Barton Blinder, a PICA rendellenesség szakértője elmondta, milyen veszélyei lehetnek a rendszeres szappanfogyasztásnak: „Aggodalomra ad okot a mérgező vegyi anyagok bevitele, amelyek általában lúgosak, de vannak más mérgező anyagok a szappanban. Ezek károsíthatják az anyagcserét és emésztési problémákat okozhatnak. A szappan a vér sav-bázis egyensúlyában is problémákat okozhat.”

Tempestt számára végül a terápia tárta fel a függőség igazi okát.

„Mindig tudtam, hogy imádom a mosószer illatát.” – magyarázta a lány. „Emlékszem arra a márkára, amelyet anyukám mindig is használt – élénken emlékszem az illatára, ilyen illata volt a kardigánjának, amikor átölelt, és ilyen illata volt az ágyneműmnek gyerekkoromban. Mindig nagyon szerettem a mosópor illatát, de amikor az életem stresszessé vált, úgy éreztem, csak az segít, ha elfogyasztom a szappant/mosószert.”

A pszichológusok megállapították, hogy valószínűleg azért fordult a szappan kényszeres fogyasztásához, mert így próbált megbirkózni a honvágyával, és azt javasolták a lánynak, hogy szabaduljon meg minden szappantól és mosóportól a házban, mindentől, ami kiválthatja a függőséget. Tempestt most folyékony mosószert és szappant használ, mert ezeket valamiért nem akarja meginni.

Az orvosok intenzív kognitív viselkedésterápiát is előírtak a lánynak, hogy megpróbáljon a pozitív gondolatokra összpontosítani, ahelyett, hogy a kényszeres szappanevéshez folyamodna. Ugyanakkor azt is tanácsolták neki, hogy tegyen hosszú sétákat, és kerülje azokat a helyeket, ahol nagyobb mennyiségben szappant vagy mosóport találhatna.

„Az orvosok arra is biztattak, hogy beszéljek a problémáimról, mert szerintük a függőségemet az okozza, hogy magamba zárom a dolgokat.” – tette hozzá a lány.

Amikor az édesanyja értesült a lánya függőségéről, hazavitte őt az egyetemről, és ez úgy tűnik, okos lépés volt. Tempestt tudta, hogy a gyógyulás hosszú folyamat lesz, de azt reméli, soha többet nem kell ehhez a módszerhez folyamodnia.

„Az hiszem, anyám titokban megkönnyebbült, hogy szappanfüggő voltam, és nem veszélyes drogokra szoktam rá, vagy ilyesmi.” – mondta a lány.

forrás: twice.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?