Egyéb

Gulyás Gergely bejelentette, mikor döntenek az újraindítás következő lépéseiről

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolnak a kormány intézkedéseiről. Jönnek a részletek a meghosszabbított védelmi intézkedésekről és a újranyitás első lépcsőjéről. A Kormányinfót frissülő cikkünkben követheti.

 

 

 

 


Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat hazánkban, ezért tegnaptól életbe léphetnek bizonyos lazítások, például hosszabbodik az üzletek nyitvatartása, a kijárási tilalom időszaka rövidül, nyitnak a szolgáltatók, a boltokba négyzetmétertől függően lehet bemenni. Az újranyitás első napjáról itt nézhet fotókat! A rendelet szerint április 19-én visszatérnek a tanárok és a diákok az iskolákba, a hagyományos oktatáshoz, ezért a pedagógusok oltása nagy erőkkel zajlik.

A kormány több védelmi intézkedést is meghosszabbított április 19-ig: a kötelező maszkviselés közterületen továbbra is érvényben marad, illetve egyelőre a vendéglátóhelyek sem nyithatnak ki.

Gulyás Gergely várhatóan elsősorban az újranyitás további menetéről és a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről fog tájékoztatást adni, újságírói kérdésekre is válaszolnak majd szokás szerint. Kövesse nálunk a sajtótájékoztatót!

Itt nézheti videón a Kormányinfót:

A Kormányinfón elhangzott:

A legfontosabb bejelentések:

 • Várhatóan 5-6 nap múlva, a 3 milliós beoltottságot elérve dönt a kormány az újranyitás következő lépéseiről
 • Folytatják az oltást az AstraZenecával
 • április hónapra is jár a bértámogatás az újranyitó boltoknak, szolgáltatóknak is

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen először az oltási programot értékelte. Az újranyitás első lépcsője a 2,5 millió beoltott emberhez volt kötve. Az enyhítések tulajdonképpen nem jelentenek nagy lazítást, ugyanis szigorú szabályok maradnak, például a négyzetméter-alapú szabályozás inkább szigorítást jelent. Mivel kevesebb vásárló lehet egyszerre egy boltban, így hosszabb nyitvatartás kell – tette hozzá.

Az oltási program célja, hogy április végéig 4 millió magyart beoltsanak. Mindenkinek köszönetet mondott a miniszter, aki részt vesz a védekezésben és az oltások beadásában.

Elmondta, hogy 3. 950. 000-ren regisztráltak eddig az oltásra a tegnapi adatok szerint. Hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi dolgozókat például regisztráció nélkül is oltották. Elmondta, hogy korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampányban eddig 66 ezren részesültek vakcinában.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az újranyitás következő lépéseiről akkor fog dönteni a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat. Ez szerinte 5-6 nap múlva elérhetjük.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Gyógyszerügynökség álláspontját fogadja meg, “világos döntést hoztak, az AstraZeneca is megbízható és védettséget biztosít”, tehát az oltásnak sokkal nagyobb haszna van, mint veszélye. Elmondta, hogy minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya. Magyarországon csak megbízható és vizsgált vakcinát adnak be – emelte ki.

Gulyás beszámolt róla, hogy miután az üzletek és szolgáltatások egy része újranyithatott, attól még a bértámogatást április egész hónapjára megkapják. A hoteleknek és vendéglátoknak is jár a bértámogatás, amelyet eddig eddig 69 milliárd forint értékben kérték a cégek.

Kérdésre adott válaszok
 • A pedagógusok közül hányan regisztráltak és kapták meg az oltást? Válasz: Összességében április 3-ig több mint 100 ezer pedagógust sikerült beoltani.
 • Kérdésre elmondta 3 – 3,5 – 4 milliós átoltottságnál fognak dönteni, a védettséget igazoló igazolvány hatásköreiről.
 • Túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán? Valószínűleg a járványügyi adatok szerint túl vagyunk a csúcson, a már korábbi ígéretét tartja, hogy április végére már kiülhetünk a teraszokra.
 • Milyen sportrendezvényeket lehet nézők előtt megtartani majd? A focimeccsek feltétele lesz a védettségi igazolvány? Milyen választ adott a kormány az UEFA-nak arra, hogy megtudjuk-e rendezni nézők előtt az Eb-meccseket? Válasz: Sportrendezvényeken majd amikor részt lehet venni, az védettségi igazolványhoz lesz kötve. Bár nagyon messze van még, igaz a júniusi Eb meccseire is igaz lesz. A tervek szerint addig mindenki be lesz oltva, aki regisztrált, azt reméljük, addig a járvány a hátunk mögött lesz – mondta Gulyás.
 • A pedagógus szakszervezetek aggályait figyelembe veszi a kormány az április 19-ei újranyitás miatt, módosíthat ezeken a kormány? Válasz: A kormány mindig meghallgatta a szakszervezeteket, az iskolák bezárásáról és a pedagógusok soron kívüli oltásáról is ezek után döntöttek. a pedagógusok már jelentős számban megkapták legalább az első oltást, így április 19-ig védettség fog kialakulni náluk. A kormány nem lát okot arra, hogy módosítson az iskolák tervezett nyitásán – mondta.
 • Nem elhamarkodott az újranyitás, a kritikák szerint nem az első oltáshoz kellene kötni a lazításokat? Gulyás válasza: „Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy az egészségügyi tudományos kérdésekben nem a kormánynak kell véleményeket megfogalmaznia.” Aki az első oltást megkapja, annál a fertőződés kockázata is csökken, és még nagyobb mértékben csökken az esélye a súlyos, tragikus végkimenetelű megbetegedésnek. Összességében ezek az intézkedések a vírus terjedésére nincsenek hatással, a tömeg még csökken is a boltokban. Az április 19-ei iskolanyitában nem látnak komoly kockázatot. Májusban valószínűleg írásbeli érettségik lesznek, júniusig várhatóan mindenkit be lehet oltani, még a fiatalokat is. A hatóság hamarosan dönt majd arról, hogy lehet-e 18 év alatt oltani. A 16 és 18 évesek oltásának tekintetében az NNK még nem hozott döntést. 8 millió oltás május végéig a rendelkezésre fog állni, aki akarja a szóbeli érettségéig várhatóan felveheti az oltást.
 • Mit gondol Petry Zsolt menesztését a Herthától? Válasz: Felháborítónak tartja. Jogállamban a szólásszabadság által engedett véleménynyilvánítás miatt nem szabadna megbüntetni senkit, ha ilyen előfordul, a hatóságoknak kellene fellépnie – fejtette ki véleményét. A szólásszabadság közös európai érték, szélsőségesnek nem tekinthető véleményeket egy jogállamban nem szoktak büntetni, ez súlyos ügy. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez egy olyan dolog lenne, ami felvetné, hogy az alapvető értékek veszélybe kerültek Németországban – tette hozzá.
 • Mikorra oltják be az összes regisztráltat, mi lesz utána a vakcinákkal? Válasz: A regisztráltak száma egy mozgó szám. E hónap végéig akár 4,4 millió első oltást is be tudnánk adni. Nem a regisztráció időpontja a lényeges, ha olyanok jelentkeznek, akik veszélyeztetettek. Mindenkit be tudunk oltani, aki magyar állampolgár és TAJ-száma van.
 • Fenntartják-e az AstraZeneca-oltások 12 hetes követési idejét illetve változtat-e bármit az oltással kapcsolatban a kormány? Válasz: Továbbra is betartjuk az előiratot. Nem állítjuk le és nem módosítunk a beadáson, mivel nem változtak az alkalmazási szabályok. Senkinek sem kell félnie – emelte ki, hozzátéve, hogy a vakcinával kapcsolatos hírek a gyógyszergyárak közti vitákból adódnak. Jó példaként említette a több tízmillió brit beoltottat.
 • Hány egészségügyi dolgozó fertőzött? Válasz: Jelenleg 267 személy.
 • Hány fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon? Válasz:: 1827 fertőzöttet kezelnek intenzív osztályon, ez nem összetévesztendő a lélegeztetőgépen lévő betegekkel.
 • Mikor érünk el a normális élethez, ha pontos dátumot kell mondani? Válasz: 2021-ben magunk mögött hagyhatjuk a járványt. Az oltás miatt május végére, június elejére visszatérhetünk a “normális élethez”, egy olyan világba, amiben a vírus felbukkanása előtt éltünk, de bizonyos szabályok maradhatnak, például maszkviselés.
 • Hogyan változott az öngyilkosságok száma a járvány alatt? Válasz: Az elmúlt években csökkent ez a szám Magyarországon, viszont 2020-ban sajnos 5 százalékkal nőtt vélhetően a járvány miatti bezártság miatt – mondta Gulyás.
 • Gulyás Gergely melyik Eb -meccset szeretné megnézni a legszívesebben a Puskás Arénában? Válasz: Ha eljutunk oda, bármelyik meccset – mondta. A magyarok három mérkőzése mindenképpen érdekel.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?