Belföld, Hírek

Elérte a kormányt a koronavírus: nem tudják, kitől kaphatta el a fertőzést Varga Judit

Már a kormánytagokat sem kíméli a koronavírus! Az első fertőzött Varga Judit igazságügyi miniszter volt, aki kedd este jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje.

 

 

 




 

Varga hétfőn még megjelent a parlamentben, gratulált Varga Zs. Andrásnak, hogy megválasztották a Kúria elnökévé, de este már a helyettese, Völner Pál államtitkár válaszolt a képviselői kérdésekre.

Egy október 14-i Facebok-posztja szerint Bayer Zsolt esti műsorában szerepelt, bár lehet, hogy felvételről ment /Fotó: Facebook

Az Igazságügyi Minisztériumtól megtudtuk, nem tudják, hol és kitől kaphatta el a vírust, jelenleg zajlik a kontaktkutatás, s közvetlen kollégái önkéntes karanténba vonultak. Mint írták, enyhe légúti tünetei mellett otthonról látja el teendőit.

A kormányzati tájékoztatási központ szerint a többi miniszter nem kaphatta el Vargától a fertőzést.

Az igazságügyi miniszter utoljára két héttel ezelőtt vett részt kormányülésen. A parlamentben minden alkalommal maszkot viselt, a kormány tagjai pedig minden ülés előtt testhőmérséklet-ellenőrzésen esnek át – írták lapunknak.

 

 

 

Visszapörgetve a miniszter nyilvános programjait, elég sok helyen megfordult az utóbbi napokban maszk nélkül, az ajánlott távolságot sem feltétlenül tartva be. A parlamentben ugyan eltakarta az arcát, ám többször is vendége volt például televízióstúdióknak, ahol viszont maszk nélkül mutatkozott.

Október 14-én Varga az Eiffel Műhelyházban volt, ahol Müller Cecíliával is találkozott /Fotó: Facebook

Négy nappal a pozitív tesztje előtt pedig a 82 éves David Cornstein leköszönő amerikai nagykövettel találkozott a nagykövetség rezidenciáján, ahol mindketten maszk nélkül voltak a fotók tanúsága szerint, majd együtt is ebédeltek.

– Az amerikai nagykövetség nem kommentálja a követségi alkalmazottak egészségi állapotával kapcsolatos kérdéseket, de ezzel együtt minden követségi alkalmazott betartja a járványügyi előírásokat és ajánlásokat – mondták lapunknak.

A szakértő szerint mindenki aggódhat, aki maszk nélkül találkozott Vargával.

– A koronavírus a tünetek megjelenése előtt is fertőz. Általában hét-tíz nap is eltelik a kórokozóval történt találkozás és a pozitív teszt között – mondta Bense Tamás háziorvos.

 

 

 

 

– Mindenki aggódhat, aki maszk nélkül a közvetlen társaságában volt kétméteres távolságon belül, de azok is, akik maszkban voltak, ám kezet fogtak vele – mondta az orvos, aki szerint kormánytag esetén is ugyanaz a protokoll, mint bárki más esetében, mivel a vírus sem tesz különbséget az emberek között, vagyis a közvetlen kontaktokat felkutathatják és karanténba helyezhetik, de érdemes önként izolálni magukat azoknak, akik koronavírusos személlyel találkoztak.

Október 19-én Varga Zs. Andrásnak, a Kúria új elnökének gratulált, maszkot viselt /Fotó: Facebook

Meghalt a főigazgató

Koronavírus áldozata lett a nyíregyházi kórház orvos-főigazgatója, Adorján Gusztáv. Adorján október elején kaphatta el a fertőzést. Ő vezette egyébként a megyei közgyűlésben a Fidesz-frakciót.

Adorján Gusztáv

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?