Érdekes

20+ érdekes tény, ami segít csillapítani a világgal kapcsolatos kíváncsiságodat

Olyan sok szokatlan és érdekes dolog történik a világban, hogy mindet ismerni egyszerűen lehetetlen. Mindig lehet azonban tágítani az ismereteinket és tanulni valami olyat, ami nem csak információval lát el bennünket, de közben még szórakoztat is. Gondolnád például, hogy a világ majdnem minden országában a Mohamed a leggyakoribb férfi név? Ez azért van, mert a muszlimok az elsőszülött fiúkat kivétel nélkül a híres próféta után nevezik el. Cikkünkben most ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk nektek össze a nagyvilágból.

 

 

 

1 Micimackó karakterét a képen látható medve, Winnie ihlette.

1914-ben egy ismeretlen férfi vásárolta meg 20 dollárért a képen látható sebesült kis medvét egy kanadai vadásztól. Az állatot meggyógyították és a londoni állatkertbe szállították, itt kapta a Winnie becenevet. 1924-ben Alan Alexander Milne és fia ellátogattak az állatkertbe, ahol annyira lenyűgözte az írót a medve, hogy elhatározta: könyvet ír róla.

2 A Nemzetközi Űrállomás 90 percenként tesz egy teljes kört a Föld körül. Ez azt jelenti, hogy a rajta lévő űrhajósok naponta 16-szor látnak napfelkeltét és naplementét.

Egyébként a Nemzetközi Űrállomás az emberiség történetének legdrágább projektje: idáig több mint 150 milliárd dollárt költöttek a világ országai az állomás létrehozására és karbantartására.

3 Úgy tartják, hogy a kenguru és az emu nem képes hátrafelé járni, ezért szerepelnek Ausztrália címerében, mint a haladás szimbóluma.


4 Butterfly McQueen, aki Prissy-t játszotta az Elfújta a szél című filmben, nem mehetett el a film premierjére, mert a moziba csak fehér embereket engedtek be.
5 Az egyik legjobb állapotban talált dinoszaurusz fosszília.
6 A rózsaszín nyúl a Duracell elemeinek a szimbóluma minden országban, kivéve az USA-ban és Kanadában. Ezekben az országokban ugyanis az Energizer birtokolja a védjegyét, így ő használhatja fel a termékeinek népszerűsítésére.
7 A pisai ferde torony belseje üres.
8 Az Egyesült Államok 10. elnökének, John Tyler-nek az unokái még ma is életben vannak. Összehasonlításképpen: Donald Trump az USA 45. elnöke.
9 Robert Millikan (képen balra) fizikus annyira ellenezte Einstein fényelméletét, hogy elhatározta: bármilyen módon megcáfolja. Útközben valami azonban félrement, és 10 év után ő maga bizonyította be az elméletet, amiért Nobel-díjat kapott.


10 A pandák terhességet szimulálnak, hogy több ételt és gondoskodást kapjanak.
11 A „Fold.it” online rejtvényweboldalnak köszönhetően a játékosok 10 nap alatt megfejtették egy vírus szerkezetét, ami a tudósoknak korábban 15 év alatt sem sikerült.
12. 2010. május 16-án a Vénusz, a Hold és a Jupiter egyszerre volt látható az égbolton.

 

 

 

 

13 A SpongyaBobban látható Rozsdás Rákolló nevezetű étterem épületét valójában egy rákcsapda ihlette.
14 A „bojkott” szó 1880-ban jelent meg és egy embernek köszönhető.

1880-ban Írországban Mayo megye lakossága tiltakozni kezdett Charles Boycott földbirtokos ellen, aki orvul visszaélt a földhasználati jogaival. A helyi lakosok ezért egy összefogást indítottak a gátlástalan üzletember ellen: a szomszédjai nem beszélgettek vele, senki nem ült mellé a templomban és az üzletek nem voltak hajlandók kiszolgálni a férfit. Az ellene fellépő tömeg miatt Charles Boycott rövidesen elhagyta a megyét, de nevét örökre bevéste a történelembe.

15 További 7 érdekes tény, amit valószínűleg nem tudtál:
  • 2017-ben a kínai Taobao webáruházban (AliExpress-hez hasonló) két Boeing 747-es repülőgépet értékesítettek 48 millió dollárért.
  • 6 hónap – ennyi ideig tart, amíg egy tengerbe dobott gyufaszál lebomlik.
  • Az igazi gyémántok nem látszódnak a röntgenfelvételeken.
  • Észak-Dakota államban (USA) a német a második legelterjedtebb nyelv az angol után. Maine, New Hampshire, Vermont és Louisiana államban a francia, minden más államban pedig a spanyol a második legtöbbet használt nyelv az angol után.
  • A Bajkál-tó elképesztő mérete: ha a 200 millió évvel ezelőtt élő dinoszauruszok elkezdték volna „leengedni” a Bajkál-tavat egy fürdőszobai csapteleppel megegyező sebességgel folyó csapon keresztül, akkor a Bajkál-tó vizének 95%-a még ma is érintetlen lenne. (forrás)
  • Liechtenstein a világ legbiztonságosabb országa: az utolsó gyilkosság 2008-ban történt.
  • Attól a pillanattól kezdve, hogy az emberiség 1930-ban felfedezte a Plútót, a bolygó a mai napig nem tett meg egy teljes kört a Nap körül. Ez először 2177-ben fog bekövetkezni.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?