Belföld, Hírek

300 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta jövő áprilistól

Egy kivételével az összes dohánytermék jövedéki adója emelkedhet januártól, majd áprilistól is. Vannak olyan termékek, amelyeknél 50 százalékos is lehet az emelés.

 

 

 




 

Emelkedhet az összes dohánytermék jövedéki adója jövő év elején a Pénzügyminisztérium által benyújtott törvényjavaslat szerint, amelyről a 24.hu számolt be.

A jelenleg hatályos törvény szerint a cigaretta jövedéki adója darabonként 22 800 forint lett volna, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 22 százaléka. A most benyújtott tervezet szerint azonban 2021 januárjától március végéig 24 000 forint lenne az adó ezer darabonként, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka, április elsejétől pedig 26 000 forint, plusz a kiskereskedelmi eladási ár 23 százaléka.

A Pénzügyminisztérium szerint azért van szükség az adóemelésre, hogy Magyarország teljesítse az Európai Unió 2011-es dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, vagyis, hogy a dohánytermékek jövedéki adója elérje az EU által megkövetelt legalacsonyabb szintet.

A 24.hu számítása szerint az adóemelés miatt pl. a 20 szálas, rövid, multifilteres Sopianae cigaretta dobozonként 1570 forintba kerülhet januárra, áprilisban pedig már 1700 forintot kellene fizetni egy dobozért. Ez 310 forintos áremelkedést jelentene, ugyanis szeptemberben ez a cigaretta 1390 forintba került.

A tervezet alapján azonban nemcsak a cigaretta, hanem egy kivételével az összes dohánytermék jövedéki adója nőni fog januártól. Sőt vannak olyan termékek, amelyeknél 50 százalékos lehet az adóemelés jövő áprilisra.

Ilyenek például a dohányt tartalmazó vagy dohánnyal együtt fogyasztott egyszer használatos termékek, amelyek darabonkénti jövedéki adója jelenleg 10 forint, januártól viszont már 12,5, áprilistól pedig 15 forint lenne.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?