Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes

9 élelmiszer, ami tökéletes az egészség megőrzése szempontjából, mégsem tudnak róla sokan

Az egészségügyi szakemberek már többször hangoztatták, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyek jótékony hatással vannak a szervezetre, egészségre, fogyásra, különböző betegségekre és így tovább. Ennek ellenére mégsem terjedtek el annyira, amennyire kellett volna. A mostani világban nagyon sokan próbálnak figyelni az egészsége táplálkozásra és a rendszeres sportolásra, viszont étrendjük igencsak foghíjas, mert általában a magas fehérjetartalmú ételek kapnak helyet benne, például a sovány húsok, hal, tojás, túró…stb. Pedig a paletta ettől sokkal szélesebb. Vannak kifejezetten olyan élelmiszerek, melyek enyhítik a magas vérnyomást és koleszterinszintet. Ma azokat az élelmiszereket szedtük össze, amik tökéletesek az egészség megőrzése szempontjából, mégsem tudnak róla sokan.

 

 

 

1, Árpavíz

Több tanulmány is kimutatta, hogy az árpavíz pozitív hatással van a fogyásra, arról nem beszélve, hogy tele van vitaminnal és antioxidánssal. Ezen kívül javíthatja az emésztést, ami tökéletes a gyomorproblémákban szenvedő emberek számára, sőt képes szabályozni a vércukorszintet és a koleszterint is.

2, Kokum gyümölcsök

Szakértők szerint ezek a bogyók nélkülözhetetlenek az egészség fenntartása szempontjából. Nem csak gazdag tápanyagforrás, hanem képes csökkenteni a szervezeten belül gyulladásokat, segíti a fekélyek összehúzódását és csillapítja az allergiás tüneteket.

3, Szentjánoskenyérfa termése

Bizonyos tanulmányok eredményei szerint a szentjánoskenyérfa gazdag ásványi anyag forrás, amire a szervezetnek alapjáraton is nagy szüksége van. Eme termés pozitívan hat a koleszterinre, ugyanis hat hét rendszeres fogyasztás után elkezd annak szintje csökkenni. Ez azoknak az embereknek jó, akik magas vagy közepesen magas koleszterinszinttől szenvednek. Pozitívumai mellé sorolható, hogy alacsony zsírtartalmú, ezért gyakran használják a csokoládé helyettesítésére.

4, Kurkuma és kurkumin

A jól ismert kurkuma egyik mellékterméke a kurkumin, mely a táplálkozási szakemberek szerint szuper jó hatással van az egészségre. Kutatások alátámasztják, hogy a kurkuma számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik, például enyhíti az ízületi gyulladást, a gyomorfekélyt és csökkenti a koleszterinszintet. Antioxidáns tartalma miatt, sokszor használják arcmaszkokhoz.

5, Marha máj

Szakértők szerint az egyik legegészségesebb ételek egyike. 100 gramm marhamáj 3,460% B12-vitamint tartalmaz, ami segít, hogy a vörösvértestek gyorsabban eljussanak az agyba. Rendkívül magas a fehérjetartalma, mely növeli a test energiaszintjét és szerepe van a sejtjavításban is.

6, Kókuszdió-kefir

A kókuszdió-kefir különbözik a kókuszdió-tejtől és víztől, mert ennek minden egyes falatja, kortya egészségkímélő hatású. Eme termék telis-tele van káliummal, mely az egészséges étrend egyik fontos része, valamint csökkenti a magas vérnyomást és a stroke kialakulásának kockázatát.

 

 

 

 

 

 

7, Camu camu bogyók

Ezekben a bogyókban rengeteg a C-vitamin, ami elengedhetetlen a bőr, a csontok és az izmok szépsége, egészsége szempontjából. Kollagén is van benne, ami a bőr rugalmasságáért, simaságáért felel. Nem csak bogyó, hanem por formájában is meg lehet vásárolni és ebben 750% C-vitamin van. Egy teáskanál 5 gramm vitamint tartalmaz.

8, Búzacsíra

Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően szabályozza a koleszterinszintet, viszont mivel magas a zsírtartalma ezért a szívbetegeknek csínján kell bánni vele. Ezt a gabonát könnyedén hozzá tudod adni étrendedhez, sőt joghurtokba és desszertek összetevőjeként is megállja a helyét.

9, Cseresznyelé

Kutatások szerint eme lé pozitív hatással van a vérnyomásra és a koleszterinszintre, ami főleg az idősebb generációt érinti. Melatoninban gazdag, ami köztudott, hogy az alvás hormonja, ezért egy pohár cseresznyelé elfogyasztása fokozza az álmosságérzetet és javítja az alvás minőségét is.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?