Érdekes

20 érdekes tény az emberi agyról, ami a te figyelmed is egyből le fogja kötni

Mindenki tudja, hogy az emberi test a legcsodálatosabb dolog az egész világon, hiszen olyan erős és összetett, mint semmi más. Az immunrendszer képes felvenni a harcot a különböző betegségekkel, vírusokkal, s az ökölnyi méretű szívünk képes ellátni az egész testet oxigéndús vérrel. Mind a mai napig vannak a testnek, vagyis a szervezetnek olyan részei, amit még a tudósok sem tudtak teljes mértékben felfedezni és kideríteni, hogy mit miért csinál. Az egyik legnagyobb rejtély számukra az agy. Ezt azért is állítjuk, mert a földön lévő tudósok például sokkal többet tudnak az univerzumról és a fényévekkel messzebb lévő csillagokról, mint az emberi agyról. A mai posztunkban jó pár érdekes információt hoztunk el róla, mely a te figyelmed is egy pillanat alatt le fogja kötni.

 

 

 

1, A Déjà vu jelenséget még soha senkinek nem sikerült teljes mértékben megmagyarázni. Egyes tudósok úgy vélik, hogy az idegrendszer hibás élményt rögzít a memóriában, mielőtt elérné a tudatot.
2, Az édesanya betegségei súlyosan érinthetik a magzat agysejtjeit. Tanulmányok szerint az influenza vagy a terhesség alatti alultápláltság skizofrénia kialakulásához vezethet. A fejlődős sejtek abban az esetben is károsodhatnak, ha az édesanya iszik, dohányzik.
3, Az agy az egyetlen szerv, ami a leghosszabb ideig fejlődik, s olyan változásokon megy át, amiken semelyik másik szerv nem képes.


4, A bukósisak viselése akár 80%-kal is csökkentheti az agyi sérülés kialakulásának kockázatát.
5, A szemgolyók az agy közvetlen fizikai kiterjesztései.
6, Az emberi agy nagyjából 1,3 kg, az emberi bőr (a három réteg együtt) 10 kg, a belek 3,4 kg, a tüdő 2,2 kg, a máj 1,4 kg és a szív 0,2 kg.
7, Éber állapotban az emberi agy képes annyi energiát termelni, ami elegendő egy villanykörte működtetéséhez.


8, A felnőtt embereknek 125-150 milliliternyi agy-gerincvelői folyadéka van, míg a csecsemőknek ez kevesebb, kb. 50 ml. Az agy-gerincvelői folyadék teljes térfogatát napi szinten nagyjából 3-4-szer cseréljük le.
9, Egy 20 éves férfi agyában kb. 176 ezer km myelinizált axon van, amivel 4,5-ször körbe lehetne tekerni a Föld egyenlítőjét. Ezzel szemben egy ugyanennyi idős hölgynek már nem ilyen hosszú – mivel a nőknek kisebb az agya – neki kb. 149 ezer km hosszú myelinizált axonja van.
10, Az agykéreg evolúciójának legújabb része az úgynevezett neocortex („új agykéreg”), ami a tudósok szerint az emberi intelligencia fejlődéséért felelős.
11, Az emberi agy felülete körülbelül 1500 – 3000 négyzet cm. A gerincvelő átlagos hossza pedig 45 cm.
12, Az ókorban úgy gondolták, hogy az agy nem annyira fontos szerv, mint például a szív vagy a gyomor. Ezt a tényt az is bizonyítja, hogy mumifikálás során az agyat az orron át eltávolították, ám a többi szervet a testben hagyták.
13, Az agy anatómiáját i.e. 1700-ban Edwin Smith írta le, ám nagy valószínűséggel már azelőtt is voltak feljegyzések róla, ami több, mint ezer évvel nyúlik vissza az időben. Az ókori egyiptomi orvosok 26 különféle fejsérülést és kezelést írnak le az aggyal kapcsolatban.
14, Az emberi agy 75%-a víz, és beszámolók szerint halmazállapota olyan, mint tofu vagy a zselatin.
15, Eduard Hitzig német származású ideggyógyász és Gustav Fritsch német anatómus fedezte fel, hogy az agy jobb oldala felelős a test bal oldali mozgatásáért, illetve ugyanezt fordítva, vagyis, hogy az agy bal oldala felelős a test jobb oldali mozgásáért.
16, John F. Kennedy egykori amerikai elnök húgán Rosemary Kennedy-n lobotómiát hajtottak végre, mert apjuk úgy gondolta, hogy a 23 éves leányzónak túl sok hangulatingadozása van és meglehetősen sokat érdeklődik az erősebb nem képviselői iránt. A műtétet Walter Freeman hajtotta végre, ugyanis tőle származik a könnycsatornán keresztül is végrehajtható lobotómiai eljárás. A műtét után azonban pont ellenkezőleg sült el a dolog, ugyanis Rosemary olyan szinten visszafejlődött, hogy még saját vizeletét sem volt képes visszatartani, sőt órákon keresztül bámulta szótlanul a falat, s amikor esetleg beszélni akart, akkor sem lehetett érteni, mert csak gügyögött.
17, Tudósok elmondása szerint az univerzum legbonyolultabb és legtitkosabb dolga az emberi agy. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy sokkal többet tudnak az univerzumról és annak csillagairól, mint magáról az agyról.

 

 

 

 

 

18, Az emberi agyban másodpercenként több, mint 100 ezer kémiai reakció zajlik le.
19, Az AIDS-es betegek legalább 70%-nál idegrendszeri komplikációk fordulnak elő. Boncolásuk után kiderül, hogy legalább 80-90%-uknál neurológiai rendellenességek fordultak elő.
20, Az agyban nincsenek fájdalomreceptorok, ebből kifolyólag nem érez fájdalmat.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?