Egyéb

Greta Thunberg: A klímaváltozás legalább olyan sürgős, mint a koronavírus

Greta Thunberg szerint van még remény, hogy elkerüljük a globális katasztrófát, de ehhez már nem elég a politikusokra várni.

 

 

 

 




 

Mielőbb le kell vonni a világban a koronavírus-járvány tanulságait, és hasonló gyorsasággal kell kezelni a klímaváltozás kérdését – mondta Greta Thunberg egy exkluzív interjúban a BBC-nek.

A svéd klímaaktivista szerint a világ most olyan fontos kérdésekre fókuszál, mint például a Black Lives Matter. Thunberg szerint sokáig már nem lehet a szőnyeg alá söpörni az ilyen és ehhez hasonló társadalmi igazságtalanságokat.

A 17 éves aktivista az interjúban kitér arra is, hogy a svédországi karantén ideje alatt szándékosan háttérbe vonult egy kicsit, elsősorban a pihenésre és a feltöltődésre fókuszált. Az elmúlt év, bár meghozta számára a nemzetközi ismertségben az áttörést, mégis nagyon megterhelő volt.

Szóba kerülnek a világ vezetői is, akik szabályosan sorba álltak egy közös fotóért, amit aztán posztolhattak a közösségi médiában. Thunberg nem érti, hogy mi volt ezzel a céljuk.

„Talán segít elfeledtetni a saját generációjuk bűneit, ami elkövettek az utánuk következők ellen” – mondja az aktivista, majd hozzáteszi: lehet, hogy egy-egy ilyen közös képtől jobban alszanak.

Ezután sorra veszik az interjúban az elmúlt év számára legfontosabb mérföldköveit. Kitérnek arra, amikor egy vitorlással utazta át az Atlanti-óceánt azért, hogy felszólaljon az ENSZ New York-i klímacsúcsán. Elmondta, hogy miután végzett a beszéddel, metróval utazott vissza a szállodába, és látta, ahogy a tömegközlekedő emberek közül sokan az ő beszédét nézik utazás közben.

Ez jólesett neki, de mégis úgy érzi, hogy végül ezek csak üres szavak maradnak, ugyanis a „még a hatalmon lévők körében is nagyon alacsony szinten van a tudás és az megértés képessége”.

Greta Thunberg szerint a károsanyag kibocsátás csökkentésének egyetlen módja az életstílusunk radikális megváltoztatása lehet, melynek a fejlett országokból kellene indulnia. De nem hiszi, hogy a jelenlegi vezetők közül ezt bárki kezdeményezni merné. Az Egyesült Királyság és Svédország például nem veszi figyelembe a hajók és a repülők által kibocsátott légszennyezést, és a jelentéseikben nem szerepelnek a külföldi gyárakban előállított termékekkel összefüggésbe hozható emisszió sem.

A fiatal aktivista szerint azonban van remény. A koronavírus-járvány bebizonyította, hogy globális krízis esetén megfelelően hatékony és kellően gyors lehet a válságkezelés.

 

 




 

 

Ennek ellenére továbbra is meglehetősen borúsan látja a jövőt, és nem hisz abban, hogy biztonságos értékeken belül tudja tartani az emberiség a globális felmelegedést. Azt mondja, ha az országok be is tartják a szén-dioxid kibocsátással kapcsolatos vállalásaikat, akkor is 3-4 fokos felmelegedéssel kell szembenéznünk, ami katasztrofális lehet.

Thunberg szerint a megoldás egyedül az lehet, ha a jelenleg érvényben lévő szerződéseket felbontják és teljesen új alapokra helyezik a klímaválság kérdését.

„A klíma és ökológiai válságot a mai politikai és gazdasági rendszerben nem lehet megoldani. Ez nem egy vélemény, ez egy tény” – érvel a svéd klímaaktivista.

Eddigi utazásai során a legjobban az Egyesült Államok döbbentette meg. Annak ellenére, hogy a világ leggazdagabb országáról van szó, néhány szélerőműtől és napelemes megoldástól eltekintve semmi jelét nem tapasztalta a fenntartható életszemléletnek. Ugyanígy letaglózták az országban tapasztalható társadalmi egyenlőtlenségek is, miután találkozott a szegény fekete, a latin és az őslakos indiánok közösségének képviselőivel.

Szerinte az emberek mostanában kezdik megtalálni a hangjukat, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. Az elmúlt hetekben kirobbant erőszakos zavargások is leginkább az egyenlőtlenségről, az igazságtalanságról és a fenntarthatóságról szólnak.

Az interjú végén Thunberg azt mondja, hogy „Az emberiség még nem bukott meg.”

Hozzáteszi: most már azonban nem elég, hogy a tőlünk telhető legjobbat tesszük meg a világért. Szerinte azon a ponton vagyunk, ahol a látszólag lehetetlent kell megpróbálni. Ez pedig az egyéneken múlik, ugyanis ezt senki más nem fogja megtenni az emberek helyett.

Az interjút teljes egészében a jövő héten közli a BBC.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?