Belföld, Hírek

Heves zivatarok, felhőszakadás, viharos szél várható, több megyére figyelmeztetést adtak ki

Akár 90 km/órás széllökések is lehetnek, és kisebb méretű jég is előfordulhat.

 

 

 




 

Zivatarveszély miatt több megyére figyelmeztetést adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hevesebb zivatarokat viharos szél, egy-egy helyen felhőszakadás és kisebb méretű jég kísérheti.

A veszélyjelzés szerint Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, Budapestre, valamint Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok miatt – írta az MTI.

Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére a viharos szél miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett Győr-Moson-Sopron és Vas megyében a felhőszakadás veszélye miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez leginkább viharos szél, apró szemű jég társulhat.

 

 

 

A front mögött késő estétől az Észak-Dunántúlon, vasárnap a Dunántúl más részein is nagyobb területen zivatartól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legerősebb lökések általában óránkénti 60-75 kilométeresek lesznek, de a Dunántúli-középhegység és Sopron térségében éjszaka és délelőtt egy-egy 80-85 kilométeres széllökés is előfordulhat. Késő délutántól csillapodik a szél.

Vasárnapra virradóan sokfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is, majd reggel kelet felé távozik a front. Mögötte szeles, gomolyfelhős idő várható, keleten több helyen, máshol csak helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakulhat – írja az Időkép.

Hétfőn is szeles idő ígérkezik. Egy magassági hidegörvény hatására többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és több helyen előfordulhatnak záporok, zivatarok. Hajnalban 5-11, délután 16-21 fok valószínű.

Kedden és szerdán sem robban be a nyár. Kedden még több, szerdán már kevesebb helyen, főként keleten fordulhat elő zápor, zivatar. A szél élénk, erős lesz, kedden nyugaton viharos lökésekre is készülhetünk. Délutánonként 17-23 fokot mérhetünk.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?