Belföld, Hírek

Döntött a kormány: így fejeződik be az idei tanév az iskolákban

A digitális oktatás érvényben marad, de június 2-től engedélyezik a tanárok és a diákok találkozását.

 

 

 

 




Megszülettek a tanév zárásával kapcsolatos döntések – derül ki a kormány hivatalos Facebook-oldalán közzétett videóból.

Maruzsa Zoltán államtitkár elmondta, hogy mivel a járványveszély érdemben csökkent, az óvodák és a bölcsődék vidéken május 25-től, a fővárosban pedig június másodikától visszatérnek a normális működési rendhez.

Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadni kell a gyermekeket, egy intézmény a nyár folyamán legfeljebb 2 hétre állhat le. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott.

A digitális tanrend jól működik, ezért a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad, a tanév hossza sem változik. Június 2-től ugyanakkor engedélyezik az iskolákban a tanulók és a pedagógusok oktatási célú találkozását. Kiscsoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítést tarthatnak, amennyiben annak célja az elmúlt hónapokban tanultak rendszerezése, megerősítése, az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatása.

Engedélyezik a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátását is. Június másodikától megváltozik a gyermekfelügyelet rendje: már nem csak egyes kijelölt intézményekben, hanem valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét.

Külön feltételek és igazolások nélkül fogadni kell a gyermekeket és a tanulókat. Ezt a gyermekfelügyeleti rendet június 26-ig kell megszervezni és fenntartani.

A felügyeletben résztvevők számára június 2-a és 15-e között elsősorban felzárkóztató, a tanulásokat támogató tevékenységek szervezendőek, június 16. és 26. között már a következő tanévre való felkészítésre kerülhet sor, de intézményi hatáskörben napközis táborok is szervezhetőek az alapvető járványügyi szabályok betartása mellett.

A nyári táborok kapcsán még zajlanak az egyeztetések, ezekről a jövő héten adnak tájékoztatást. A kormány azt kéri, hogy hagyományos, tömeges részvételre építő ballagások és tanévzárók idén ne legyenek, azonban átgondoltan, kevesebb résztvevővel (akár az egyes osztályokra szűkítve) erre is van lehetőség.

 

 

Fokozatosan nyitnak az óvodák, a tanév végéig marad a digitális munkarend

Fokozatosan nyitnak az óvodák, a tanév végéig marad a digitális munkarend.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. május 20., szerda

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?