Belföld, Hírek

Koronavírus: ez alapján rangsorolják majd az orvosok, ki kapjon kezelést, ha nagy baj lesz

A Magyar Orvosi Kamara közzétette, milyen etikai megfontolások alapján kell dönteni az erőforrásokról pandémia idején – írja a 24.hu.

 

 

 

 




 

Az egészségügyi dolgozókat az erőforrások szűkössége kihívások és etikai dilemmák elé állítja, a koronavírus-járvány idején pedig ezek a döntési helyzetek egyre csak sokasodhatnak.

Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiuma ezért kidolgozott egy dokumentumot, amely fő célja, hogy

„a konszenzusos etikai irányelvek mellett meghozott döntésekkel életeket lehessen menteni, és a tiszta és egyértelmű elvekkel, gyakorlati útmutatásokkal csökkentse az egyes orvosokra háruló erkölcsi terheket.”

A MOK célja egyértelműen az, hogy a társadalom is lássa: széles körben elfogadott, tudományosan megalapozott etikai, szakmai szempontok mentén történik a betegek ellátása. Ez az, ami segít abban, hogy az emberek bízzanak a kórházakban történő kríziskezelésben.

A dokumentum követi a MOK mindenkor hatályos Etikai Kódexének alapelveit:

1. Az élet és az emberi méltóság tisztelete.

2. Mindig jót tenni a betegeknek és nem ártani.

3. Az egyenjogúság és kölcsönös bizalom az orvos-betegés az orvos-orvos kapcsolatban.

4. A beteg autonómiájának (önrendelkezésének) tisztelete.

5. Az igazságosg.

6. A betegek fokozott védelme.

 

 

 




 

 

A dokumentum etikai irányelveinek célja azonban jelentősen különbözik az orvosi etika hagyományos fókuszától, ami nem más, mint a betegek jólétének előmozdítása. Ugyanis, mint írták alkotmányos okokból emberéletet, eberélettel nem lehet összemérni, ugyanis ember élete, méltósága azonos értékű.

A koronavírus terjedésének hatása még nem megjósolható, az azonban valószínű, hogy, ha az egészségügyi infrastruktúra túlterhelését eredményező számú fertőzött lesz, akkor az szükségessé teszi majd, hogy a korlátozott számban rendelkezésre álló egészségügyi erőforrások, beavatkozási lehetőségek elosztását.

Vagyis, amikor már nem lehet minden kritikus állapotban lévő beteget az intenzíven elhelyezni, akkor a katasztrófa-orvostanból ismert triázs rendszerhez hasonlóan kell a korlátozottan elérhető erőforrások elosztásáról dönteni.

„sor felállítása transzparens, orvosszakmailag és etikailag is jól megalapozott kritériumrendszert igényel, amely összhangban van a jogszabályi előírásokkal, különös tekintettel az egyenlő bánásmód követelményére.”

A betegeket ennek értelmében olyan kritériumok szerint kell rangsorolni, amely a kezelés sikerének esélyét méri fel.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?