Belföld, Hírek

Több tízezer magyar válhat tartósan munkanélkülivé a koronavírus-járvány miatt

A koronavírus- járvány következtében rengeteg magyar veszítheti el a munkahelyét.

 

 

 

 

 




Gulyás Gergely szerint már márciusban megfigyelhető, hogy több tízezren jelentkeznek a munkaügyi hivataloknál. A munkahelyek megszűnésére annak ellenére számít a kormány, hogy több intézkedést hoztak ezek megőrzése érdekében.

A kormány célja, hogy legkésőbb három hónap múlva az érintettek újra el tudjanak helyezkedni. Arra számítanak, hogy aki most elvesztette a munkáját, az a koronavírus lecsengése után gyorsan újra munkába áll. Ez azt jelentené, hogy a munkanélküliségi ráta drasztikus megugrása csak néhány hónapig lenne számottevő. A magyar munkanélküliség számába a külföldön dolgozó magyarok is beleszámítanak, így körülbelül 120 ezer fő az érintett.

A tavalyi 3,4 százalékról idén 3,6-4,2 százalékra növekedhet a munkanélküliségi ráta, évs átlagot nézve 22-36 ezer ember nem tud majd huzamosabb ideig elhelyezkedni– írja az mfor.hu

Ezek az emberek olyan vállalatoknál dolgoztak, amelyek kevésbé tőkeerősek, nehezen tudnak talpra állni a vírus után. Így nem minden dolgozót tudnak majd újra alkalmazni, az elbocsátott dolgozók nehezebben találnak majd munkát.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?