Belföld, Hírek

Csak a betegek viseljenek maszkot – kéri az Állami Népegészségügyi Intézet

A kommentelők kiakadtak, nem értik, miért kéri ezt egy hivatalos állami szervezet.

 

 

 

 

 



A koronavírus-járvány megjelenése óta hiánycikknek számítanak a maszkok. Magyarországon sem lehet kapni már egy ideje. Ugyanakkor több álláspont is létezik arról, hogy egyáltalán szükséges-e a maszkok viselése védekezés gyanánt. Több szakember szerint ugyanis csak azoknak érdemes maszkot viselni, akik észlelik magukon a tüneteket.

Ezzel kapcsolatban jelent meg egy infografika az Állami Népegészségügyi Intézet Facebook-oldalán is. A képen nagy piros betűkkel írják:

„Ne viseljen maszkot, ha nem beteg!”

A kijelentés alatt az is olvasható, hogy elegendő mennyiségű maszk áll rendelkezésre az állami készletekben, ha felelősen használjuk.

A plakát szerint csak akkor viseljen maszkot valaki, ha lázas, köhög, folyik az orra, vagy még gyógyulófélben van fertőző betegségből.

Az infografikán egyébként azt is elmagyarázzák, hogyan kell viselni a maszkot. Részletesen leírják, hogy a maszk színes részének kell kívülre esnie a felhelyezéskor, és teljesen el kell fednie a szájat, az orrot és az állat.

A fém szegélyt pedig össze kell csippenteni, hogy az finoman rányomódjon az orrnyeregre. De felhívják a figyelmet arra is, hogy használat után a maszkot a a fülnél lévő zsinórral kell levenni.

 




 

https://www.facebook.com/nemzetinepegeszsegugyikozpont/photos/a.1524205240983575/3459523160785097/?type=3

 

 

 

A kommentelők ugyanakkor kiakadtak a poszt alatt, mert nem értik, miért kéri azt egy hivatalos állami szervezet, hogy csak a betegek viseljenek maszkot.

„Ez most komoly? Minden tanulmány azt mutatja, hogy a maszk viselése – még akkor is, ha nem FFP3-as – nagyobb biztonságot nyújt, mintha semmit sem viselnénk. Ennél veszélyesebb tanácsot nehezen tudnék elképzelni” – írja az egyik kommentelő.

„Mi a helyzet a tünetmentes hordozókkal? Ők terjesszék ahol csak tudják?” – teszi fel a kérdést egy másik kommentelő.

„Ez valami ízléstelen vicc, ugye?” – írja az egyik hozzászóló. Egy másik kommentelő pedig egyszerűen csak annyit fűzött hozzá:

„Mert nincs elég.”

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?