Belföld, Hírek

Operatív törzs: A fertőzés szakaszba lépett

Ma délelőtt komoly óvintézkedéseket jelentett be Orbán Viktor a Parlamentben: lezárták Magyarország határait a személyforgalom előtt, korlátozták a boltok nyitvatartását és betiltották a rendezvényeket – a sportrendezvényeket zárt kapuk mögött lehet csak megtartani. Az operatív törzs hétfőn délután ezek után megtartotta szokott sajtótájékoztatóját:

 

 

 
 

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján elhangzott:

A járvány az országban új szakasz előtt áll. Dr Müller Cecília nyomatékosította, hogy a járvány Magyarországon is újabb szintre lépett és a fertőzés újabb szakaszába lépünk. Az első szakasz befejeződött, ebben különböző megbetegedések fordultak elő egyedi jelleggel, a fertőzést kicsi közösségekben adták át. A következő szakasz a csoportos fertőzés szakasza. Már nem lehet megmondani, ki kitől kapta el a fertőzést. Ez az influenzajárványhoz hasonló. Ahol a terjedés lehetősége megvan, a közösségek, szoros kontaktusok helyzete, ott nagyobb számban lesznek megbetegedések. Nem tudjuk már megmondani pontosan, ki kinek adta át a betegséget. Vannak adatok információk, de mindkét irány lehetséges.

Olyan szakasz jön, ahol egy láthatatlan ellenséggel kell küzdenünk. Az ország lakosságának nagy erőfeszítést kell tennie. Az élet megváltozik, nem lesz olyan mint korábban.

A vírus terjedésének gátlásában mindenkinek megvan a maga szerepe. Megszoktuk, hogy az országban kedvező járványügyi helyzet van. A világjárványhoz nem vagyunk szokva. Ezt tudatosan kell kezelnünk és magunkért, egymásért megtenni mindent. Ehhez más szokások szükségesek. Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat,l ezeket szolgálják a ma is bevezetett kormányzati intézkedések.

A legfőbb üzenetek:

Aki teheti, maradjon otthon.

Minden személyes érintkezés, emberi kontaktusok egyfajta veszélyforrást jelenthetnek. Ezek csökkentésére kell törekedni.

Különösen az időseket féltjük, mert a vírus rájuk nézve a legveszélyesebb, arra kérjük őket, hogy maradjanak otthon. Ha a család nem tudja segíteni őket, akkor az önkormányzatokhoz forduljanak.

Orvosi rendelőbe se menjenek.

Féltjük az egészségügyi dolgozókat, főleg a 65 év felettieket. Igyekszünk távol tartani őket a szolgálatuktól, ha a járvány lecseng, számítunk rájuk. Tudásukkal segítsenek.

Ha valaki tünetet észlel magán, rögtön forduljon orvoshoz, telefonon.

 

 

 
 

 

 

Mindenki hiteles infókból tájékozódjon.

A nagyszülők látogatását időben toljuk ki, tömegközlekedést mellőzzük.

Személyi higiénia betartása nagyon fontos. Kézmosás főleg. 5 alapvető momentuma van: kéz benedvesítése, szappan, dörzsölés, öblítés, szárítás.

Maszk használata egészséges embernél nem szükséges. A betegre kell helyezni.

Otthonunk tisztán tartása fontos.

Akik külföldről jönnek haza, ha megtehetik, két hétre önkéntes karanténba ajánlatos vonulniuk. Azon országok esetén, ami különösen járványos terület, hatósági otthoni karantén alkalmazandó.

Zárt területek nagyon veszélyesek.

Az elmúlt napok intézkedései során olyan döntések születtek, amelyek lehetővé teszik az egészségügyi munkaerő átcsoportosítását, ha ez szükséges. Ha egységes jól összehangolt, előremutató, felelős magatartás kell ahhoz, hogy a megbetegedések számát minimalizáljuk,amennyire lehet és elhúzódó szakaszba helyezzük, hogy ne egyszerre terhelje az egészségügyet.

 

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?