Belföld

3,3 millió forintot keresett havonta egy NB I-es focista 2018-ban átlagosan

Ez az akkori magyar átlagkereset tízszerese.

 

 

 

 

 




Az Európai Labdarúgó Szövetség 2018-as üzleti jelentéséből kiderül, mennyit költöttek az európai futballklubok játékosfizetésekre az adott évben. Az Mfor.hu ebből gyűjtötte ki a magyar bajnokságra vonatkozó számokat.

Az UEFA üzleti jelentése szerint a 2018-as évben 5,3 millió eurót, vagyis akkori árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot költött el fizetésekre átlagosan egy magyar focicsapat.

Ezzel az összeggel Magyarország az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg.

Az UEFA jelentéséből az is kiderül, hogy a teljes bérköltségből 2018-ban, a korábbi 75 százalék után, 76,5 százalékot költöttek a játékosokra. Így kijön, hogy egy átlagos magyar csapatnál a focisták bére évi 1,3 milliárd forintot emésztett fel, vagyis havi 108 millió forintot.

 

 

 

 

A Transfermarkt adatai alapján az NB I-es csapatok átlagos létszáma 33 fő volt, ami azt jelenti az Mfor.hu számításai alapján, hogy az NBI-ben egy magyar focista 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintot kapott.

Ez az akkori nemzetgazdasági átlagkereset tízszerese.

A kelet-európai régióban Magyarországot 7 millió euróval Ukrajna, és 5,8 millió euróval Lengyelország előzte meg. Horvátország, Csehország, Románia, Szerbia és Szlovákia mögénk kerül.

Az UEFA adatai szerint az utóbbi években a hazai futballistafizetések folyamatosan növekednek. Ha ez a tendencia marad, akkor a magyar bajnokság hamarosan bekerülhet az európai top20-ba is.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?