Igaz történetek

„Emlékszem a víz morajlására” – drámai levél került elő a Titanic egyik túlélőjétől

A szerző a tragédia idején még kisgyerek volt.

 

 

 

 




A Titanic – Stories From The Deep című dokumentumfilm-sorozat felfedi a halálra ítélt hajó tragikus utolsó momentumait.

Ennek részeként a Titanic egyik túlélőjének gyermekkori emlékei első kézből adnak bepillantást a félelmetes menekülésbe.

Az ikonikus hajón 126 gyermek tartózkodott, de csak a felük élte túl a tragédiát.

A sorozat a „Titanic árváiként” emlegetett egykori utasok nyomába ered Franciaországban, Párizsban.

Edmond és Michel Navratil, egy francia testvérpár kettő és négy évesek voltak, amikor cseh származású édesapjuk elrabolta őket anyjuktól és jegyet váltott a Titanicra, hogy aztán elhagyják az országot és Amerikában kezdjenek új életet.

Amikor a hajó süllyedni kezdett, mentőcsónakba ültette őket, ő azonban a fedélzeten maradt és soha többé nem látták.

Amikor Michel 2001-ben meghalt, egy volt az öt utolsó túlélő közül – szúrta ki a brit Mirror.

De évekkel később a sorozat felkereste unokáját, Elisabethet, aki felfedte nagyapja érzékletes emlékeit a végzetes estéről, melyet így egy kisgyermek szemein keresztül láthatunk.

 

 

 

 

 

„Az apám ébresztett. A karjaiban vitt fel a Titanic fedélzetére. A testvéremet és engem egy csónakba helyeztek, ami már majdnem teljesen tömve volt utasokkal. Apám megkért, hogy adjam át anyámnak az üdvözletét és otthagyott minket. Nem tudtam, hogy többé nem fogom látni.

Emlékszem a pillanatra, amikor a mentőcsónakot leeresztették a Titanicról. A zajra, mikor a vízbe esett. És a pillanatra, amikor elkezdett távolodni a hajótól. Emlékszem, mikor felébredtem a csónakban, miután elaludtam. A tenger fehéres volt, majdnem hamuszínű, és egy hajó jelent meg a távolban.”

Később csak a csodán múlt, hogy a testvárpár anyja felfedezte gyermekei képét az újságban és így ismét egyesülhetett a család.

Az 1912. április 14-én jéghegynek ütközött hajó történetét már sokan, sokféleképpen megírták, megfilmesítették, a legújabb tényfeltáró sorozat pedig Victor Garber műsorvezetésével fed fel újabb információkat a mai napig a mélységben nyugvó roncsról.

A műsorvezető-színész egyébként a Titanic egyik tervezőmérnökét alakította a 11 Oscar-díjjal jutalmazott filmdrámában.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?