Egyéb

Lemondott a kemóról a 8 éves kislány, hogy élményeket gyűjthessen

Édesanyja szerint a kis Darcynak lett volna esélye küzdeni a csontrák rendkívül ritka fajtája ellen, ha időben felismerik a betegségét. Az életvidám kislány tudja, hogy meg fog halni, de addig még sok terve van.

 

 

 

 

 




Nemrég már beszámoltunk egy happy enddel végződő történetről, amely egy olyan angol kislányról szólt, akinek már nem sok esélye volt megérni a felnőttkort, ezért már édesanyjával együtt a temetését tervezgette. Ám legnagyobb örömükre egy sorsfordító szívátültetés új esélyt adott az életre a lánynak, aki immár teljes életet élhet.

Egy 8 éves skót kislány most szintén a temetésére készül, ő azonban sajnos abban a tudatban, hogy valóban meg fog halni.

Carol Donald már elég korán észrevette, hogy valami nincs rendben a kislányával. Darcy McGuire még csak hároméves volt, amikor felfedeztek egy csomót a gerincén, és amely miatt állandó fájdalom kínozta őt. Az anya több orvossal és specialistával is megnézette a gyereket, egészen 7 éves koráig, de mindenhol azt mondták, hogy nem kell aggódnia, az a kis csomó egy korábbi műtétből maradt meg. A kislánynál ugyanis még babakorában össze kellett illeszteni a gerincén két darabot, amelyek elváltak egymástól.

Darcy viszont folyamatosan fogyott, fáradtnak, levertnek érezte magát, annyira, hogy tavaly nyáron már arra sem volt energiája, hogy a barátaival játsszon. Az orvosok viszont még ekkor is azt mondták, hogy nincs semmi komoly baja.

Idén januárban viszont már napi szinten rosszul volt, és végül ki is derült, miért: a csontrák egyik rendkívül ritka típusát, a chordomát diagnosztizálták nála.

 

 

 

 

 

 

 

Ez csupán évente egymillió emberből egynél fordul elő, gyerekeknél pedig még ritkább, 20 millióból csak egyet érint. Fő jellemzője, hogy a gerincet támadja meg, és csak lassan növekszik, így akár évekbe is telhet, mire felismerik.

Darcy Rae’s Dreams

Amikor Darcy esetében fény derült a betegségre, már három nagy daganat volt a gerincén és a keresztcsontján. A helyzet olyan súlyos volt, hogy az orvosok azt mondták, nincs esélye felépülni ebből.

„Amikor megtudtam, hogy a kislányom halálos beteg, életem legrosszabb napja volt. Nagyon mérges és frusztrált voltam, mert az édesanyjaként mindig is tudtam, hogy valami baj van, és valamit nem vettünk észre. De a specialisták, akikben megbíztunk, mindig azt mondogatták, hogy minden rendben van” – mondta az összetört édesanya.

A rák már átterjedt a kislány bordáira, tüdejére, koponyájára, kezére, karjára és lábaira is. Deréktől lefelé lebénult, naponta pedig több fájdalomcsillapítót kell bevennie a kínok enyhítésére. Annak érdekében, hogy megpróbálják megmenteni vagy legalább meghosszabbítani az életét, olyan nagy dózisú kemoterápiát kapott, amivel általában a felnőtteket kezelik. Három kezelés után viszont Darcy úgy döntött, hogy abbahagyja ezt, és a hátralévő életében inkább élményeket gyűjt, és a családjával akar lenni.

„Darcy nagyon bátor volt az elmúlt hónapokban. Mindig mosolyog és másokon akar segíteni, miközben olyan sok mindenen megy keresztül” – mondta az édesanyja.

Az orvosok szerint a kislánynak nincs esélye a gyógyulásra, már csak hónapjai lehetnek hátra. Darcy ezzel tisztában is van, ezért az édesanyjával már a temetését tervezgeti.

„Mindig is nagyon őszinte voltam vele a betegségével kapcsolatban. Tudja, hogy egy nap meg fog halni. Segít megtervezni nekem a temetése minden részletét. Ez rendkívül fontos nekem, mert azt szeretném, ha minden úgy lenne, ahogy ő szeretné. Ez nyilván nem olyasmi, amit egy anya szeretne csinálni a 8 éves kislányával.”

 

 

 

 

 

 

 

Darcy most otthona mellett sok időt tölt a skóciai Kinross városában lévő Rachel Gyerek Hospice Házban, ahol segítenek neki teljesíteni a bakancslistáját. A tervek között szerepel például elefántokkal találkozni és egy limuzinnal utazni.

Már most arra kérte a családját, hogy támogassák az intézményt akkor is, ha ő már nem lesz.

A kislánynak négy testvére van – 9, 12, 15, és 17 évesek -, akiknek a szülők mellett rengeteget segített a jótékonysági szervezet Darcy betegségének feldolgozásában és kezelésében.

„Kétségem sincs afelől, hogy ha korábban kiderül a diagnózis, Darcynak lett volna esélye megküzdeni ezzel a szörnyű betegséggel”

– állítja az anyja, aki bár borzasztóan érzi magát, amiért hamarosan elveszíti legkisebb gyermekét, de szerinte a kislány igazi példaképként viselkedik ebben a szomorú helyzetben.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?