Életmód, Érdekes

Nagyon fontos tények a pénzről, amiket érdemes tudnod már 30 éves korodban

Vannak, akik 30 éves korukra már házat vesznek és saját vállalkozást indítanak. Mások pedig még csak próbálják kitalálni, mivel keressenek pénzt. Egyes húzások jóléthez vezetnek, míg mások pénzügyi katasztrófához. Hatékony tippekkel szolgálunk most neked, amiknek fiatalon nagy hasznát veheted!

 

 

 

 

 

 




 

14. A gyerekek sokba kerülnek

Létezik a sztereotípia, hogy 20, 25, 30 éves korunkra már kell, hogy legyen gyerekünk. De beszéljünk komolyan: gyereket vállalni nagyon sokba kerül. Ezért jobb, ha akkor döntünk a családalapítás mellett, mikor már teljesen fel vagyunk rá készülve, beleértve az anyagiakat is. Tehát ne siess, és a pároddal készíts egy stabil pénzügyi alapot, mielőtt bővítenétek a családot. Ha így teszel, tényleg örömödet leled majd a gyereknevelésben és nem fog folyton azon járni az eszed, honnan szerezz elég pénzt.

13. Nem megalázó előléptetést kérni

Ha már több mint 3 éve ugyanabban a pozícióban dolgozol, eljött az idő, hogy feljebb lépj a ranglétrán. Hogy javíts az anyagi helyzeteden, kérj előléptetést! Nem kell szégyellned magad emiatt, sem azért, mert fizetésemelést kérsz.

Ugyanakkor ne félj a nagyobb felelősségtől és terheléstől sem. Ha a kérésedet már többször visszautasították, el kellene gondolkodnod a munkahelyváltáson vagy a képességeid fejlesztésén.

12. Jobban megéri lakást bérelni, mint venni

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy házba befektetni jó döntés. Az ingatlan azonban folyamatosan veszít az értékéből, ha nem tartjuk karban, vagyis nem költünk rá rendszeresen további összegeket. Egy bérelt háznál nem kell semmit költened a karbantartására, felújítására, és nem te fizeted utána az adót sem. Mielőtt döntesz, hogy bérelsz vagy vásárolsz, számolj utána, és a jobban jövedelmezőbb lehetőséget válaszd.

 

 

 

 




 

 

 

 

11. Fektess be az egészségedbe és a fejlődésedbe

Sikereket elérni nagyon nehéz, ha nem vagy egészséges.

Ezért fontos vigyázni magadra, legalább egyszer egy évben utazni, szabadságon lenni, jól aludni és egészségesen táplálkozni. Ha pedig a tanulással, saját magad fejlesztésével is foglalkozol, könnyebben kinyílnak előtted az ajtók.

10. Ne fektess olyasmibe, amit nem ismersz jól

Érthető, hogy minél előbb szeretnél meggazdagodni, de előbb hideg fejjel, józanul gondold végig a pénzügyi kérdéseket. Ha a megérzéseidet követve belevágsz egy kétes üzletbe, sokat vagy akár az összes pénzedet elveszítheted. Mindig jobb előbb szakember véleményét kikérni, aki értékeli a projektet és a lehetőségeidet a sikerre.

9. Ne kérj kölcsön, hogy a régi tartozásaidat ki tudd fizetni

Sokan folyamodnak ahhoz, hogy kölcsönt vesznek fel a régi tartozások kiegyenlítésére vagy kölcsönkérnek valakitől, hogy egy másik embernek visszafizessék a korábbi adósságot. Ez egy ördögi kör. A legjobb, ha egyáltalán nincsenek tartozásaid. De ha már így történt, inkább vásárolj kevesebbet és a megtakarított pénzedet fordítsd a tartozás kiegyenlítésére.

8. Tartsd a kapcsolatot a barátaiddal és ismerj meg új embereket

Régi igazság, hogy a kapcsolatok sokszor többet érnek a pénznél. Valószínűleg te is találkoztál már vagy találkozni fogsz a jövőben olyan helyzetekkel, amikor ez az állítás bebizonyosodik.

 

 

 




 

 

 

 

7. Jobban megéri minőségi ruhát és cipőt vásárolni

A jó minőségű ruhát sokkal tovább tudod hordani, mint az olcsó holmikat. Éppen ezért jobban megéri többet adni minőségi dolgokért. Ha pedig akcióban vásárolsz, még jobban jársz. Készíts listát a szükséges holmikról és leárazáskor vedd meg őket. A megtakarított pénzből egy utazás árát is összegyűjtheted.

6. Ne vásárolj hirtelen felindulásból

A hirtelen felindulásból elkövetett vásárlások soha nem a hasznodat szolgálják, még akkor sem, ha pillanatnyi örömet okoznak. Ha takarékoskodni akarsz, ilyesmi szóba sem jöhet. Ezek a vásárlások csak azt jelzik, hogy örömre és boldogságra van szükséged. Ezt próbáld meg más forrásból megszerezni, ahelyett, hogy vásárolsz valamit csak mert éppen olcsóbban adják.

5. Már most kezdj el idős korodra takarékoskodni

Ma még csak 20 éves vagy, de észre sem veszed és már elmúltál 30. Az idő könyörtelenül rohan. Az egyik pillanatban fiatal vagy, a másikban már az unokád ül a karodon. Ha havonta csak egy keveset félreteszel, idős korodban egészen szép összeg lesz a számládon, ami biztonságot fog adni.

4. Főzz és egyél otthon

Lehet, hogy jobban szeretsz kávézókban, éttermekben enni. Talán lusta vagy nekiállni főzni és lehet, hogy azt hiszed, máshol enni nem is kerül olyan sokba. Menj el vásárolni és számold össze, mennyit költesz élelmiszerre. Látni fogod, hogy sokkal olcsóbb az otthoni főzés.

 

 

 

 




 

 

 

3. A fizetésed egy részét különítsd el vészhelyzetre

Az élet kiszámíthatatlan. Bármikor történhet valami, ami miatt hirtelen nagyobb összegre lesz szükséged. De honnan fogod megszerezni? Ha minden hónapban a fizetésed egy részét félreteszed egy takarékszámlára, extrém helyzetekben sem kell pánikolnod, mert lesz hova nyúlnod.

2. A pároddal az anyagiakról is gondolkodjatok egyformán

A pároddal minden fontos kérdésben, így a pénzügyekben is egyet kell értenetek. Ha te megpróbálsz takarékoskodni, de a párod két kézzel szórja ki az ablakon a pénzt, soha nem fog javulni az anyagi helyzeted. Beszélj a pároddal és hozzatok létre egy pénzügyi stratégiát, ami mindkettőtök számára elfogadható. Tűzzetek ki közös pénzügyi célokat és érjétek el őket. Hogy nagyobb legyen a motiváció, gyűjts pl. utazásra.

1. Keress egy passzív jövedelemforrást

Jó, ha van egy munkád, amiből rendszeresen pénzhez jutsz. De bizonytalan világunkban mindig jobb, ha különböző jövedelemforrásokkal rendelkeznek. Gondold át mibe tudnál befektetni!

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?