Érdekes

Hatalmasat megy ez a kísérlet: halljuk-e 40 év felett ezeket a hangokat?

Kisebb földrengést okozott a közösségi médiában az az amerikai hölgy, aki próbára tette az első ifjúságukon túl lévők hallását.

 

 

 

 




Az Indiana államban élő Kodie Helmer ugyan bevallotta, hogy párja, Chris fiatalabb nála, de még ő sincsen 40 éves. Hogy mindez miért érdekes? Kodie azt hallotta a rádióban, hogy vannak olyan üzletek, sőt, városok is, amelyek egy olyan hanghullámot használnak, amely elriasztja a késő este renitenskedni vágyó tizenéveseket. Ezen felbuzdulva a hölgy elkezdett olyan hangokat keresni, amelyek egy bizonyos kor után már nehezen hallhatók. Talált is egyet a YouTube-on, amelyet úgy hirdetnek, mint ami a 40 felettiekhez már nem jut el.

Mint kiderült, ő nem hallotta, párja viszont igen. Behívták gyermekeiket, ők pedig azonnal befogták a fülüket. Így aztán Kodie körkérdést intézett a Facebookon követőihez: elmúltak-e vagy sem 40 évesek és hallják-e ezt a 30 másodpercig tartó 15000 Hz-es hangot?





Kodie kísérlete elérte célját, posztja 69 ezer megosztást és 11 ezer választ kapott. Az eredmények természetesen nem voltak feltétlenül korfüggőek. Két férfi például közölte, hogy hallották a hangot, holott egyik 60, a másik 74 éves, egy 33 éves nő viszont csak akkor hallotta, hogy a telefonját a fülére szorította. Egy 43 éves nő felhangosítva kapott „fehér zaj”-élményt, egy másik, 48 éves nem hallotta, szemben 17 éves lányával, aki rögtön érzékelte. De a legszebb az a történet volt, amit egy 37 éves nő tudatott. „Teljesen feltekertem és nem hallottam semmit. De 10 éves gyermekünk felriadt rá álmából, rögtön befogta a fülét és csaknem sírni kezdett.”

 

 

 

 




 

 

 

Nem kevésbé furcsák a hangpróba eredeti kommentjei a YouTube-on. Volt, akit az óra végét jelző csengőre emlékeztette, amit a tanárok soha nem hallottak meg. Volt, aki ugyan nem hallott semmit, de olyan nyomást érzett a fejében, hogy le kellett feküdnie, megint másnap pedig a torkában dobogott a hang. Egy férfi nosztalgiával töltött el: „Ezt hallottam 3 napon keresztül 1981-ben, miután a második sorban hallgattam a Black Sabbathot”. Egy 35 éves nőnek pedig sajogni kezdett tőle a rossz foga…

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?