Érdekes, Étel/Recept

Kíváncsi vagy mit esznek a gyerekek szerte a világon? Nézd meg ezt a fotósorozatot!

Gregg Segal fotós – aki maga is fontosnak tartja a gyerekek egészséges étrendre való nevelését – 3 éven keresztül dolgozott 9 országban, hogy Mindennapi kenyerünkMit esznek a gyerekek a Föld körül (Daily Bread: What Kids Eat Around the World) című könyve megszülethessen. A férfi előzetesen arra kérte a gyerekeket, írjanak naplót egy teljes hétig az étkezéseik részleteiről. Ezek alapján álmodta meg a fotókat, melyek elkészítésén szakácsok és stylistok is dolgoztak. Íme néhány kép a sorozatból és az apró történetek, melyekből megismerhetjük a gyerekeket, az életkörülményeiket, az étkezési szokásaikat és azt is, hogy miről álmodoznak. A fotók olykor teljesen mást közvetítenek, mint ami a valóság…

 

 

 

 

 




 

Kawakanih Yawalapiti (9 éves) – Mato Grosso, Brazília

Kawakanih a Yawalapiti törzs tagja és a Xingu National Park területén él. Édesanyja fontosnak tartotta, hogy beszélje a kihalóban lévő Arawaki nyelvet, de megtanulta apja nyelvét, a portugált is. Szereti a történelmet, főleg az egyiptomiak érdeklik. Napjai nagy részét a folyónál tölti, de segít a betakarításban és a halászatban is. Néhány havonta Canaranába utazik, hogy számítástechnikát tanulhasson. Még úgy is megteszi ezt, hogy falujában egyáltalán nincsen áram. Étrendje nagyon egyszerű, főleg halakból, tápiókából, gyümölcsből és dióból áll. A lány azt mondja, mindössze 5 percig tart neki a vacsora megszerzése, egyszerűen megfogja a hálót és lemegy a folyóhoz.

Ademilson Francisco Dos Santos (11 éves) – Goiás, Brazília

Ademilson és családja növénytermesztésből él: rizs, édesburgonya, bab, uborka, de narancs, citrom, görögdinnye, kukorica, kávé és cukornád is található a földjeiken. Gépek és modern módszerek nélkül gazdálkodnak. A 11 éves fiú kedvence a mangó és a paçoca (hasonló a grillázshoz), sok étel van viszont, amit ő egyáltalán nem eszik, mert egyszerűen túl idegen a kultúrájának vagy éppen nem jut el a hazájába.. Egyszer, amikor lehetősége volt rá megkóstolt egy hot dogot, de nem ízlett neki.

Daria Joy Cullen (6 éves) – Pasadena, Kalifornia

Daria nem eszik sem gyümölcsöt, sem zöldséget. Nagyon szereti viszont a szalonnát, a tésztát, a vajas popcornt, a csokoládét és más édességeket. Szülei és orvosa aggódnak a súlya, valamint a korlátozott étrendje miatt. A 6 éves kislány példaképe a nővére, akinek sok barátja van és tud hegedülni. Daria szereti szórakoztatni a környezetét, ilyenkor általában egy majom bőrébe bújik. Kutyatréner szeretne lenni, ha felnő.

 

 




 

 

 

June Grosser (8 éves) – Hamburg, Németország

June anyukája divatfotós, ezért előfordul, hogy ő áll modellt neki. Szeretne egy kutyát, a szülei viszont nem engedik ezt meg neki. A kislány igyekszik mindent megtenni, hogy ez az álma egy napon valóra váljon. A kedvenc étele a bécsi szelet. Vacsora közben általában hallgatja, ahogy a szülei a politikáról és a világ eseményeiről beszélgetnek.

Anchal Sahani (10 éves) – Mumbai, India

Anchal édesapja naponta kevesebb, mint 5 dollárt keres, ami éppen arra elég, hogy édesanyja ételt tegyen az asztalra: általában curry-s karfiolt, lencsét és rotit (indiai lepénykenyér). A 10 éves lány szeretne iskolába járni és tanárrá válni, de jelenleg otthon segít a házimunkában és vigyáz a kistestvérére. Néha, amikor jut rá ideje sétálni indul és a jobb környéken élő gyerekeket nézi. Mindeközben élénk színű csokoládépapírokat gyűjt.



Beryl Oh Jynn (8 éves) – Kuala Lumpur, Malajzia

Beryl egy csendes társasházban él szüleivel és két testvérével. Iskolába jár, elmondása szerint legkorábbi emléke az ételről a zabkása. A kedvence a carbonara spagetti, a gyömbért viszont egyáltalán nem szereti. A lakásukhoz tartozó balkonon bordáskelt és spenótot nevel, ha felnő pomponlány szeretne lenni.

Paolo Mendolaro (9 éves) – Belpaso, Szicília

Paolo egy 1305-ben alapított kis faluban él a családjával. Édesanyja teljes állásban dolgozik, de szakít arra időt, hogy főzzön otthon. A fiú imádja a pizzát, olyannyira, hogy megtanulta hogyan készítse a tésztát. Segít nagyapjának a kert és a zöldségek gondozásában. Paolo gyakran imádkozik, szeretne az anyukájának egy szárító gépet, asztalos apjának pedig egy új teherautót venni. Ha elég pénze lenne, magának egy Play Stationt és legót vásárolna, a családját pedig elvinné nyaralni egy teljes hétre.

 

 

 




 

 

 

Hank Segal (8 éves) – Altadena, Kalifornia

Hank szüleivel és Django nevű kutyájával él együtt. A család termesztéssel foglalkozik: zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényeket is nevelnek. A 8 éves kisfiú szereti az olvasztott vaj és a fokhagyma illatát, oda van a 80-as évek zenéjéért és hősként tekint Einsteinre, Rooseveltre, valamint Lincolnra. Hank álma, hogy gépészmérnök legyen a NASA-nál.

Tharkish Sri Ganesh (10 éves) és Mierra Sri Varrsha (8 éves) – Kuala Lumpur, Malajzia

A két testvér szüleivel él egy önkormányzati lakásban. A házban sok barátjuk lakik, a környék mindig zajos, de szeretik, mert vidám. Édesanyjuk háztartásbeli, a hétköznapokban otthon főz, hétvégén viszont gyakran gyorséttermekben étkeznek. Mierra leginkább az édességeket szereti, a húst kevésbé. Tharkish kedvence a puttu (indiai rizsétel kókusszal, banánnal és cukorral), a hagymát viszont nem kedveli, mert szerinte furcsa az íze és vicces szagot hagy a szájban. A 8 éves lány álma, hogy jó iskolát végezzen és orvos legyen, a 10 éves fiú szintén szeretne végzettséget szerezni magának.

Alexandra (9 éves) és Jessica (8 éves) – Altadena, Kalifornia

Alexandra és Jessica testvérek, a fotózás kedvéért görkoris ruhába bújtak. Az apukájukkal élnek, aki mérnök. A kertjük tele van gyümölcsökkel, sőt csirkéket is tartanak, aminek köszönhetően szinte minden nap tojást esznek. Jessica imádja a pizzát és az édességeket, szeret rajzolni és arról álmodozik, hogy az egész családja egy nagy görkorcsolyapályán szórakozik. Alexandra kedvence a makaróni és a sajt. Kavicsokat és kagylókat gyűjt, és egy Nintendo Switch a legnagyobb vágya.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?