Autó, Belföld, Hírek

A magyar valóság: így csapnak be használt autóval

Életképek az órapörgetésről

Javul a helyzet, de még mindig hemzsegnek a visszatekert órás használt autók Magyarországon. Szakértőnk nagyon ígéretes használt autókon mutatja be, miért hagyták ott mégis őket és miből ismerhetitek fel a valószínűleg meghamisított óraállást.

 

 

 




Az autovizsgalat.hu vezetője főállásban a megfelelő autó kiválasztásában és átvizsgálásában segít ügyfeleinek, a Vezessen pedig használtautó-vásárláshoz ad tanácsokat. Rengeteg jó és reménytelen autót vizsgált már át. Az érdekesebb eseteket külön cikkekben is megosztja veletek, hogy felkészültebben indulhassatok autót nézni és jobb használt autót vásárolhassatok.

Tapasztalatom szerint a magyar használtautó-piacon sajnos hemzsegnek a tekert órás autók. Ha autót szeretne vásárolni kis országunk polgára és elmerül a használt autók világában, elkerülhetetlenül beleszalad pár visszapörgetett kilométeres példányba.

 

 

 

 

Sajnos az szokott kiderülni, hogy a külföldről behozott autók esetében ez az arány még magasabb. Vagy a kinti kereskedő tekert rajta egyet, mielőtt a „gyanútlan magyarok” megvásárolták az autót, vagy a határt átlépő autó kilométer-számlálója számol vissza pár százezret, ahogy Hegyeshalomnál megérinti a magyar valóság.

 

 

 

El kell fogadni, hogy a nagyon keveset futott, valóban remek állapotú használt autók be sem kerülnek a netes keresőkbe, megveszik őket a családtagok, kollégák, a nepperek ismerősei. Németországban a hazainál ritkább, de nem ritka az órapörgetés, az ADAC autóklub szerint a kinti kocsik mintegy harmada manipulált óraállással vár vevőre. A kép illusztráció

 

 




 

Szerencsére javul a helyzet, egyre több a 250-350 ezres óraállással meghirdetett autó, az állami adatbázis lekérdezésével legalább az óratekerés legeslegprimitívebb formája kibukik és persze nem minden használtautó- importőr teker órát, de az arányok kijózanítóak. Alábbi példáink jól jelzik, hogy néha még az órapörgetést is hanyagul végzik.

 

 

EGY MUTATÓS SEAT ALTEA

Ákos SEAT Alteára vágyott. Vonzotta a tágas belső tér, a szokatlan forma és nem érintette meg a „félek a dízeltől, mert sokat kell költeni rá”-őrület. Szerinte évi 30 ezer kilométer autózással nem opció benzinest venni ekkora karosszériával. Pénzügyi tanácsadóként megfontolja, milyen használt autóra ad ki közel kétmillió forintot.

 

 

 

Hónapok óta keresett megfelelő autót és most végre rátalált az igazira. Egy fővároshoz közeli használtautó-kereskedésben rábukkant a fekete csodára. Korához képest fantasztikus állapotú, szinte kopásmentes utastérrel, gyönyörű, frissen polírozott fényezéssel, csillogó, szilikonozott motortérrel rendelkező 2010-es Alteát 2,0 CRTDI motorral, kevés kilométerrel.

Ilyen pedigré láttán azonnal megjön a vásárlási kedv, úgyhogy Ákos autóba pattant és meg sem állt a kereskedésig. Átnézte az autót kívül-belül és elégedetten konstatálta, hogy ezúttal valóban azt kapná a pénzéért, amit a hirdetésben olvasott. Valami azonban mégsem hagyta nyugodni.

Bár ez az autó volt a legszebb állapotban azok közül, amit megnézett, érezte, hogy valami mégsem kerek ebben a történetben. Felhívott és megkért, hogy vizsgáljam át az autót. Úton a kereskedés felé lelkesen mesélte, hogy a foglaló ott lapul a zsebében és jövő héten már szeretnének az új autóval nyaralni menni.

Sose maradjon ki a hűtőfolyadék kiegyenlítőtartályának vizsgálata! A hűtővíz ne legyen olajos, ne pezsegjen a tartályban gázadásra, legyen gyári a színe, ami itt rózsaszín lett volna és persze ne is legyen üres a tartály

 

 

 

A kereskedéshez érve barátságos úr fogadott. Furcsállta, hogy miért akarjuk átvizsgálni a SEAT-ot, hiszen a vevő már megnézte egyszer. Ennek ellenére megkaptuk a kulcsokat és odakísért az autóhoz. Az akkumulátor lemerült ezért segédakkumulátoros indítás, azaz bikázás következett. Egy modern, elektronikus rendszerekkel telepakolt autót nem szerencsés bebikázni, mert zárlatot okozhat és akár egyes vezérlőegységek tönkremenetelét is okozhatják. A motor elindítása után az eladó magunkra hagyott. A hűtőfolyadék kiegyenlítőtartályán látszott, hogy nem tiszta, ezért azonnal belenéztem.

Fagyálló folyadékot nem, de annál több habot láttam a tartály belsejében. A hab a hűtőrendszer belsejében általában a hengerfej repedésére, jobb esetben a hengerfejtömítés hibájára utal. Ilyen esetben mindenképpen szét kell szedni a motort, hogy a hibát megtaláljuk és kijavítsuk, ami semmiképpen nem olcsó mulatság. Ákos elképedve nézett a kiegyenlítőtartály aljára. A motort leállítottam, mielőtt esetleg pont nálunk szorul meg.

Ezzel az autóval biztosan nem mennek nyaralni jövő héten, pedig esztétikailag valóban szép állapotban volt. Pár elemet újrafényeztek, de a vázszerkezet és az alváz sértetlen maradt. Az utastér szintén jó állapotú volt. A kormányon és váltógombon látszott ugyan némi kopás, de a 176 400 kilométeres óraállás akár hihető is lehetne. Akár… A B-oszlopon lévő olajcsere-matrica szerint 2013-ban 2000 kilométerrel többet mutatott a számláló! Valószínűleg az elmúlt öt évben kétezer kilométert tolattak az autóval.

Barna hab van a kiegyenlítő tartály alján a VW-csoport rózsaszín hűtőfolyadéka helyett. Ez hengerfejhibára és hanyag neppere utal

 

 

Diagnosztikai műszert nem tudtunk csatlakoztatni az autóhoz, mert az akkumulátor teljesen le volt merülve. Kifelé menet Ákos számon kérte a kereskedőn a kilométer-számláló manipulálását és a hibás motort. Természetesen az eladó semmit nem tudott az egészről. Megértem Ákos indulatát, de kár volt reklamálni, mert így letépik a matricát, kimossák a tartályt és a következő vevőjelölt esetleg nem veszi észre a csalást.

Ez az eset is jól mutatja, hogy nem minden arany, ami fénylik, és a külső csillogás mögött gyakran hibás, tekert órás autó rejtőzik. Reálisan egy külföldről érkezett dízel családi autóval 8-10 évesen 250-300 000 kilométert tettek meg. Természetesen előfordul keveset futott példány is, de ez ritka, mint a fehér holló és többnyire ki sem kerül a szabadpiacra. Hangsúlyozom továbbá, hogy messze nem minden eladó és kereskedő csal, de az autóvizsgálatok során gyakran találkozom hasonló esetekkel.

Az órapörgetés ellenszere

Kilométer-számlálót pörgetni elítélendő dolog, amit, ha bizonyítható, a törvény is büntet. Ezt a virágzó iparágat azonban a vevők is táplálják. Álomképet kergetünk, amikor 10 éves autót keresünk újszerű állapotban, újrafújt elem nélkül, sérülésmentesen, 100 000 kilométerrel. A valóságban egy átlagos középkategóriás autó ennyi idősen túl van a kétszázezren és nagy eséllyel pár kisebb-nagyobb sérülésen. Mindig vannak kivételek, de ezek ritkák és a legeslegritkább esetben bukkannak fel a szabadpiacon.

Egy használt autó lehet jó állapotban 3-400 ezer kilométer után is, ha vigyáztak rá, hosszabb utakra használták és időben szervizelték, a megfelelő alkatrészekkel. Ezek az autók azonban Magyarországon szinte eladhatatlanok. A potenciális vevők menten tovább kattintanak, amint meglátják a valós óraállást.

Egy márkaszervizes, valós óraállású Ford Mondeo 2,0 TDCi óracsoportja. Reálisan 4-6 év alatt eléri ezt a futásteljesítményt egy dízel vállalati autó. Innentől aztán valahogy nem gyarapodnak a kilométerek

 

 




 

Kevés kilométerrel bezzeg azonnal vonzóvá válik egy autó, bár lehet, hogy anyataxinak használták, naponta 22-szer indították újra, hogy megtegyen újabb 3 kilométert a bolttól az óvodáig a budapesti kátyúkon keresztül, ahol leszakadt már a fél futómű, elkopott a kuplung, a motor pedig tele van olajsárral. Mégis ez az autó fog előbb „boldog” gazdára találni, mert kevés kilométeres.

Aki képes a valóságot megemészteni, ne óraállás szerint keressen használt autót, hanem a jelenkori állapota alapján! Aki pedig az illúziót részesíti előnyben, megveheti azokat a használt benzines és dízel autókat, amelyek kilométer-számlálója visszatért a vevőknek tetsző, mindenképpen 200 000 kilométer alatti értékhez és az évek múlásával csak nem akar 180 000 fölé menni. A cikk alján találtok további tippeket az órapörgetés leleplezéséhez. A legfontosabb a meglévő szervizdokumentáció és legalább a nagyobb étékű autók márkaszervizes átvizsgálása.

HYUNDAI I30: SÉRÜLÉSMENTES, DE EZ NEM MINDEN

Sándor régi ügyfelem. Egy éve együtt vadásztunk Ford S-Maxra és hosszú küzdelmek árán találtunk neki egy remek példányt. Nemrég felhívott, hogy most apósáék szeretnének vásárolni egy használt benzines Hyundai i30 autót és az átvizsgálásban újra kérné a segítségemet. Sajnos az első kiszemelt kocsit eladták, így a listájukon szereplő második autóval kezdtünk.

Nemcsak törésmentes volt ez a második generációs Hyundai i30 a vizsgálatkor, de egy elemét sem fújták újra. Mégis ott kellett hagyni

 

 

 

Szombat reggel nyitásra érkeztünk egy városszéli autókereskedésbe, ahol bár szívélyesen, de gyanakodva fogadtak minket. Megkaptuk a kulcsokat és megkezdtem az átvizsgálást. Az alany egy 2013-as Hyundai i30 1,4 benzin, mely büszkén feszített a reggeli napfényben. A fényezés rendkívül szép állapotban volt és a festékréteg-vizsgálat után nyugodtan mondhattam megbízóimnak, hogy az autót még soha nem festették, gyári fényezése van.

A motorteret felnyitva a szokásos Hyundai-Kia-rend fogadott: egyes esetekben lánccserét igénylő, de könnyen szerelhető, megbízható motor, tartós váltó, hatalmas helyek, porszáraz alkatrészek – vagyis mégsem: a sebességváltó tetején a bordákban fagyálló volt látható. A felette húzódó vízcső eresztette a hűtőfolyadékot.

Nyilvánvalóan kicserélték, mivel a bilincsek színe eltért a motortérben használt többi bilincs színétől. A motort elindítva a cső oldalából szintén spriccelt ki a hűtőfolyadék. Ez még nem lett volna gyanús, hiszen előfordulhat, hogy egy vízcsövet ki kell cserélni 5 év alatt, bár a cserét jobb lett volna szakemberre bízni.

Eltér a bilincsek színe, cserélték a hűtőfolyadékcsövet. Nem lenne baj, de szakszerűtlenül oldották meg, fröcskölt ki a hűtővíz

 

 

 

Az autó alváza és nyúlványai szintén kitűnő állapotban voltak. Az első gyanús jel az órapörgetésre a fékek vizsgálatánál volt. Az első féktárcsák meglepően jó állapotban voltak és a fékbetéteket is cserélték már. A kilométer számláló 62 000 kilométert mutatott, viszont az első fékek kopásából ítélve ezek az alkatrészek körülbelül 15-20 000 kilométert futottak. Miért kellett kicserélni az első fékbetéteket 40 000 kilométernél? Persze előfordulhat, hogy rengeteget fékeztek a sok városi használat alatt, de ennek ellentmondott a beltér jó állapota.

Amint kinyitottam az ajtót, rögtön feltűnt a gyári bőrkormány remek állapota, ellenben a szintén bőr váltógomb rendkívül kopott volt a futásteljesítményhez viszonyítva. Az igazi meglepetés csak ezután érkezett! A multifunkciós kormányon számos gomb található többek között a rádió irányításához és a kormány módváltójához.

 

 

 




 

 

Az extrákat próbálgatva meglepően tapasztaltam, hogy a kormány gombjait nyomkodva minden gomb mást csinált, mint amire a gyárban elkészítették: a hangerő fel gomb az állomásokat kereste, az állomáskereső gomb halkított, a kormány módváltója hangerőt adott a rádiónak. A kormányt jobban megvizsgálva a légzsák csavarjain látható volt, hogy a légzsákot kiszerelték, ami szükséges a kormány cseréjéhez.

Tízezer Ft alatti tétel lett volna cserélni vagy újrabőröztetni a váltógombot, hogy passzoljon a lecserélt kormányhoz. Nem ritkán a használtautó-kereskedők pörgetni akarják a kocsit, hogy ne álljon benne a pénzük, türelmetlenek, ezért kiteszik így is a placcra, hátha nem szúrja ki a vevő. Esetleg hazudnak valamit gyűrűkben vezető tulajról

 

 




Diagnosztikai műszert csatlakoztatva az autóhoz a légzsák rendszerében a kormánylégzsák szakadt áramköre hibakód volt látható. Amikor a légzsákot kiszerelték, valószínűleg ráadták a gyújtást, ezért a vezérlő megjegyezte az áramkör szakadását. Mivel az autó sérülésmentes volt, a légzsák biztosan nem nyílhatott. A valószínű ok, amiért a gombok nem működtek megfelelően és a légzsák kiszerelésre került: ezt a kormányt kicserélték és nem találtak a gyárival egyezőt ezért működött hibásan.

Sajnos a kilométer-számláló visszatekerését gyakran csak ehhez hasonló jelek alapján lehet észrevenni. Ha órát pörgetnek, úgy teszik, hogy műszerrel láthatatlan legyen, vagy a műszer ugyanazt az értéket írja, ami a számlálón látható. Az autógyárak nem érdekeltek abban, hogy biztonságos hátteret biztosítsanak az órapörgetés ellen. Amelyik autóban az aktuális óraállást több vezérlő is megjegyzi (a BMW-knél például a kulcs is), ott technikailag 10 perccel tovább tart átírni mindenhol a kilométeróra állását és pár 10 000 forinttal többe kerül.

Ebben az esetben megköszöntük, hogy átnézhettük az autót és kerestünk egy valós futásteljesítményű, jó állapotú példányt az ügyfeleimnek, a pörgetett órás Hyundai pedig várja, hogy lecsapjon rá egy gyanútlan vevő, aki szerelmes lesz az autó színébe és nem vizsgáltatja át megfelelően a jövendőbeli autóját.

Jobb érzés 299 ezer kilométerrel megvenni, de ugyanaz a használt autó nem lesz jobb vétel csak azért, mert nem a valós 650 ezer a kilométerállás a számítógépekben és az órában

 

999 999 kilométernél nem ír ki többet a Fabia 1,9 TDI műszeregysége. Futárautó volt, mi is megírtuk az 1 250 000 km feletti használt autót félmilliót visszatekerhetsz címmel. Kitűnő példa arra, hogy nem a futásteljesítmény számít, hanem a karbantartás és a használat módja!

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?