Belföld, Hírek

Rossz hír a kisnyugdíjasok számára: nem emeli a kormány az öregségi minimumot

Marad a 10 éve változatlan 28 ezer 500 forint.

 

 

„Egy képviselői kérdésre adott minisztériumi válaszból kiderült a kormány álláspontja az öregségi nyugdíjminimum esetleges emeléséről: a tíz éve változatlanul havi 28 500 forintos, az alapvető létfenntartáshoz is kevés összeg változására nincs remény” – írja az mfor.hu.

Rétvári Bence azzal érvelt, hogy a nyugdíjminimumot a gyakorlatban csak nagyon ritkán kell alkalmazni az öregségi nyugdíjak megállapításakor. A nyugdíjminimummal azonos összegű nyugellátás megállapítására csekély számú ügyben kerül sor, tized százalékban mérhető számban.

 

 

 

Rétvári Bence szerint jelenleg a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálata nincs napirenden. Ez azt is jelenti, hogy a kormány a demográfiai folyamatok (öregedő társadalom, egyre kevesebb járulékfizető, egyre több nyugdíjas) kezelését nem a nyugdíjrendszeren belül, hanem többek köt a gyermekvállalás ösztönzésével próbálja kezelni.

A Pénzcentrum szerint egyébként januárban 69 ember részesült 28.500 forintos öregségi nyugdíjminimumban. Ennél kevesebb összeget kapott további 4761 ellátott. Ők azok, akiknek a 20 év szolgálati idejük sincs meg, vagyis nem jogosultak teljes nyugdíjra, csak résznyugdíjra.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?