Érdekes, Külföld

A svéd lakosok chipet ültetnek a kezükbe, és meg fogsz lepődni, hogy miért

Svédországban idén tavasszal kezdődött el a lakosság tömeges chipelése, amit egyre több ember választ, teljesen önkéntes módon. A mikrochipet a hüvelyk és a mutatóujj közötti területen juttatják be a bőr alá, és minden féle-fajta plasztikkártyát felváltva – a személyes adataink igazolásától kezdve a vonatbérleteken át a bankkártyákig minden egy kalap alatt kezelhető a segítségével. A DailyMail szerint ma már több, mint 4000 ember használja a saját kezét a bankkártyás fizetések alkalmával, és ez a szám folyamatosan növekszik.

 

 

Mivel sokakat érzékenyen érint az emberekbe ültetett chip jelensége, ezért úgy döntöttünk, hogy talán nem árt, ha egy kicsit közelebbről is megismerkedünk vele.

A chip fő jellemzői:

  • Helyettesíti az elektronikus pénztárcákat, bankkártyákat, utazási kártyákat és mindenféle beléptetőkártyát. Ezzel a technológiával szó szerint „minden a kezünkben lehet”.
  • Nagyon kicsi, körülbelül rizsszem méretű.
  • A beültetés ára 180 dollár, vagyis körülbelül 50 ezer forint, de egyes cégek például ingyen kínálják azokat az alkalmazottjaiknak.
  • Nincs benne GPS, nem lehet nyomon követni vele a személyt.
  • Mivel nem lehet egykönnyen kivenni a bőr alól, ezért egy esetleges rablótámadás során csak akkor tudnák elvenni tőlünk, ha viszik az egész kezünket.
  • „Passzív” eszközről van szó, vagyis a chip-et magát le lehet olvasni más eszközökkel, de a chip nem képes más eszközökből adatot/információt nyerni.

Ebben a videóban bővebben is megismerkedhet vele, aki szeretne. A tudósok úgy vélik, hogy ez a készülék megnyitja majd az utat a svédek előtt egy teljesen új, eddig ismeretlen digitális korszak irányába.

 

 

Egy kicsit arról, hogyan is néz ki a bőr alatt: teljesen láthatatlan.

 

 

 

Viszont ha széthúzzuk a bőrt, akkor azért körvonalazódik az alakja.

 

 

 

 

Röntgen alatt. (lapozz jobbra)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Got some xrays done of my hand implants. #implants #rfidchip #nfcchip #dangerousthings #xray #bones #spookyscaryskeletons

Bendissimo Workman (@datmimeguy) által megosztott bejegyzés,

 

 

 

És így néz ki a beültetés folyamata. (nincs vér vagy sokkoló tartalom)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NFC chip implant #dangerousthings #nfcchip #biohacking #implants #needle

Bendissimo Workman (@datmimeguy) által megosztott bejegyzés,

Az innovációnak természetesen nem meglepő módon sok ellenzője akad. A szkeptikusok úgy vélik, hogy ezzel a módszerrel egyrészt senki sem adhat 100%-os garanciát az adataink titkosságára, másrészt hogy az eszközbe épített – most még hiányzó – GPS-es nyomkövetés csak idő kérdése, és valószínűleg eljön majd az ideje, hogy a nagyvállalatok a segítségével nyomon szeretnék követni az alkalmazottjaik elhelyezkedését, másrészt miért adnák egyes vállalatok ingyenesen ezeket az eszközöket az alkalmazottjaiknak?!

Így vagy úgy, a bőr alá épített mikrochip jelensége még gyerekcipőben jár, rövid időn belül azonban valószínűleg eldől majd, hogy mi lesz a sorsa ennek a sokakat megosztó technológiának.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?