Belföld, Hírek

Sargentini legyőzte Orbánt

Másfél hónap alatt nőtt azok száma, akik úgy vélik, a szeptember közepén az Európai Parlamentben (EP) kétharmados többséggel, néppárti voksok segítségével elfogadott Sargentini-jelentés a magyar kormányt, és nem Magyarországot ítéli el. A Publicus Intézet legfrissebb, a Vasárnapi Hírek megbízásából készített, a szeptemberi hasonló felmérést megismétlő kutatás azt mutatja, hogy jelentősen emelkedett azok száma is, akik megszavazták volna a jelentést.

 

 

 

Míg szeptemberben a válaszadók 51, most 54 százaléka gondolja, hogy a jelentés a kormányt ítéli el, bár többen vannak azok is (34 százalék), akik szerint Magyarország került az EP célkeresztjébe.

Arra a kérdésre, hogy „Ön megszavazta volna a Sargentini jelentést?” szeptemberben még csak a válaszadók 44 százaléka mondott igent, most már 51, vagyis a megkérdezettek több mint a fele támogatta volna a kezdeményezést. A jelentős emelkedés külön pikantériája, hogy míg szeptemberben a Fidesz híveinek alig 8 százaléka szavazta volna meg a jelentést, most minden ötödik fideszes (20 százalék) úgy nyilatkozott, hogy beállt volna a jelentés mögé.

 

 

 

 

Az EP szeptember 12-én 69 százalékos többséggel fogadta el Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő jelentését, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálta. A jelentés szerint Magyarország több ponton is megsérti a tagállamok az Európai Unió szerződésében foglalt közös értékeit, az emberi méltóságot, a szabadságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamiságot, a pluralizmust, az emberi jogokat, s így szükségessé vált a szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítása.

A döntést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a magyar kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.

A jogi lépésekkel párhuzamosan kiderült, széles körű kampányt indítanak annak érdekében, hogy tudassák a magyar választókkal: a kétharmados többséggel megszavazott Sargentini-jelentés politikai nyomásgyakorlás céljából készült és hazugságokon alapul. A kormányközeli Magyar Idők írta meg elsőként, hogy televízió-, rádió- és internetes hirdetésekben igyekeznek a kormány álláspontját népszerűsíteni.

A Publicus Intézet legfrissebb felmérésének tanúsága szerint azonban a kormányzati igyekezet egyelőre nem bizonyult elegendőnek arra, hogy meggyőzzék a közvéleményt a jelentés politikai hátteréről.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?