Belföld, Hírek

Visszajöhet a vasárnapi boltzár!

Mégis egyeztetni fog a kormány a több mint két évvel ezelőtt eltörölt vasárnapi boltzárról a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével.

 

 

 

Újra előkerül a vasárnapi boltzár lehetősége: a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete a kormányhoz fordult, hogy fontolják meg a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára. A szervezetet az Innovációs és Techonológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Cseresnyés Péter felkereste és személyes egyeztetésre hívta az elnök Bubenkó Csabát és szakértőit – értesült a Magyar Idők.

A felvetett téma elsősorban foglalkoztatás-szabályozási, illetve érdekegyeztetési kérdéskör, amely a Pénzügyminisztérium feladat- és hatásköre, de mivel felmerülnek kereskedelempolitikai szabályozási kérdések is, ezért vesz részt az egyeztetésben az ITM is. A szakszervezet elnöke szerint a fogyasztói szokások megváltozása miatt manapság elfogadhatóbb lehet egy akár részlegesen bevezetendő korlátozás átgondolása. Szerinte erről érdemes lenne a társadalom véleményét kikérni akár szélesebb körben.

 

 

 

 

Első körben azt szeretnék, ha december 24-én már délben bezárnának a boltok, a mostani 14 óra helyett. Ezt már régóta kérik. Hozzátette, a boltok világában jellemző munkaerőpiaci helyzet azt sürgeti, hogy ennél jóval szélesebb rálátással kell újragondolni a foglalkoztatási szabályokat.

Ugyan két év alatt átlagosan 50-60 ezer forinttal nőtt az áruházi alkalmazottak bruttó keresete, de a mindennapokban mégis rengeteg visszás helyzet fordul elő a nem kellő számban rendelkezésre álló állomány hátrányára. Bubenkó szerint ez több alapvető ágazati kérdést halaszthatatlanul újra kell gondolni.

„Hosszú ideje nem történik a lakosság napi fogyasztását ellátó kiskereskedelem szabályozásában semmi olyan, ami a cégeknek kiszolgáltatott munkavállalók mindennapjai, a családdal töltött pihenőidejük tervezése, életvitelük szempontjából vonzerőt jelentene az üres állások feltöltéséhez” – mondta a Magyar Időknek.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?