Érdekes

16 döbbenetes tény az emberi testről, amit az iskolában sajnos nem tanítottak meg nekünk

Nekem nem volt különösebb gondom a biológiával, mert az emberi testet (és alapvetően az összes sokszínűségét) egy csodálatos dolognak tartom, és ez a tantárgy volt az egyike azon kevésnek, amire néha odafigyeltem. Azért csak néha, mert sok felesleges, száraz dolgot tanultunk, amit általános-középiskolában a diákok nagy része nem tart érdemesnek arra, hogy teljesen megértse és meg is jegyezze (ez az összes tantárgyról elmondható egyébként)

 

 

 




Gondolj csak bele, mennyivel élvezetesebb lett volna a biosz óra, ha ilyen és ehhez hasonló apró érdekesség-morzsákat szór el a tanár ahelyett, hogy a tankönyvből álmosító hangon olvasná fel az unalmas részleteket?

Szerencsére mi itt vagyunk nektek, hogy ezt pótoljuk, és mutatunk nektek egy halom érdekes tényt a világ legbonyolultabb gépezetéről, az emberi testről.
Csontjaink 10 évente teljesen megújítják önmagukat. Ez egy lassú és állandó folyamat, így elmondhatjuk, hogy testünkben mindig vannak “új” és “régi” csontok egyaránt.

Olyan sokat pislogunk, hogy az ébren töltött idő 10 százalékát lehunyt szemmel töltjük. Ha úgy vesszük, az ébren töltött óráink tizedében (több mint napi másfél óra) semmit nem látunk, teljesen vakok vagyunk.

Az agyunk által előállított elektromossággal meg tudnánk világítani egy villanykörtét.

 

 

 

 

 

 

Az emberi haj gyakorlatilag elpusztíthatatlan, egyedül a tűznek adja meg magát.

Az apró arcizmoknak köszönhetően akár 7000 különféle kifinomult arckifejezésre is képesek vagyunk. Ha eltávolítanánk az összes izmot az arcbőr alól, így nézne ki az emberi fej:





Veséink igencsak szorgalmasak: naponta huszonötször folyik át rajtuk a teljes vérmennyiségünk, vagyis 24 óra alatt közel 180 liter vért szűrnek meg!

Az emberi fog szerkezete éppen olyan erős, mint a cápák fogai.

A gyomorsavunk olyan erős, hogy ha a bőrünkhöz érne, egyszerűen kilyukasztaná azt.

 

 

 

 




 

 

 

A babáknak születéskor hatvannal több csontjuk van mint a felnőtteknek, ezek az évek előrehaladtával összeforrnak.

Ha megmérnénk az emberi szem felbontását, nagyjából egy 500 megapixeles fényképezőgépével lenne egyenlő. Olyat még a legújabb okostelefonok se tudnak. 🙂

Életünk során szívünk nagyjából 200 millió liter vért pumpál át magán. Ezzel a mennyiséggel nagyjából 1,5 millió söröshordót tudunk megtölteni.





Májunk hihetetlen mértékben tud regenerálódni: képes magát visszaépíteni eredeti méretére még akkor is, ha 75%-át eltávolítottuk.

A szemünk belső sarkában található rózsaszín rész az evolúció hagyatéka, mely annak idején azért fejlődött ki, hogy megvédje a belső szemhéjunkat, mint sok madár- és hüllőfaj esetében.

Egy átlagos ember bőrének tömege megközelítőleg 8kg, ami a teljes testtömeg 16%-át teszi ki. Apropó, azt tudtad, hogy mi a legnagyobb szervünk? Hát persze, hogy a bőr.

 

 

 




 

 

 

Szívverésünk az éppen hallgatott zene ütemével szinkronba tud kerülni.

Azok az enzimek, amelyek a testünkbe bevitt táplálék emésztéséért felelősek, kezdik el lebontani és felemészteni testünket a halál után.

Testünkben található atomok nagy része (az atomok 40%-a, testünk tömegének pedig 93 százaléka!) csillagpor, amely több milliárd éve felrobbant csillagokból származik. Valószínű, hogy a bal karodban levő atomok másik csillagból származnak, mint a jobb kezedben lévők.

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?